Akzo Nobel praat met Axalta over fusie als defensieve stap

Akzo Nobel is in gesprek met Axalta over een samengaan. Morningstar plaatst kanttekeningen bij de aantrekkelijkheid van zo'n deal voor Akzo Nobel-aandeelhouders, want de verfmaker zit nog altijd in een precaire positie.

Robert van den Oever 31 oktober, 2017 | 10:50
Facebook Twitter LinkedIn

Akzo Nobel heeft bevestigd dat het in gesprek is met het Amerikaanse Axalta Coating Systems over een samengaan. Het bedrijf spreekt van een 'fusie van gelijken' en niet van een overname, hoewel Akzo Nobel driemaal zo groot is als Axalta, gemeten naar marktkapitalisatie.

Akzo Nobel bevindt zich in een precaire positie. Het heeft weliswaar de aanval van concurrent PPG afgeslagen, maar vanaf december is PPG weer gerechtigd om een nieuw overnamebod te lanceren. Onlangs zei PPG-CEO Michael McGarry dat hij niet langer achter Akzo Nobel aanjaagt.

 

Geen koopje
Axalta zou voor Akzo Nobel geen koopje worden, becijfert Morningstar-analist Rob Hales. Het eerdere bod van PPG impliceerde een multiple van 12,5 maar dat was nog met inbegrip van de divisie Specialty Chemicals. Vorig jaar ging de overname van Valspar door Sherwin-Williams tegen een multiple van 15.

Met dat in gedachten zou Axalta in de huidige marktomstandigheden een multiple van 13 tot 15 moeten kosten en dat zou een prijs per aandeel betekenen in de range tussen 38 en 45. Voor zo'n prijs zou Akzo Nobel een zeer abitieuze aanname voor de te behalen synergieën moeten doen. Dat brengt weer het risico met zich mee dat de deal uiteindelijk waardevernietigend werkt voor Akzo Nobel aandeelhouders.

Deze cijfers steken wat bleekjes af bij de premie van 50% die het bod van PPG voor Akzo Nobel aandeelhouders vertegenwoordigde.

Fair Value gehandhaafd
Hales handhaaft zijn Fair Value van 64 euro voor Akzo Nobel en de No Moat rating. Morningstar volgde eerder ook Axalta en destijds had het bedrijf eveneens een No Moat rating, dus een combinatie van beide zou waarschijnlijk evenmin over een Economic Moat beschikken. Echter, de autolakken-business van Axalta heeft wel elementen die voor Moat kunnen zorgen en bovendien verandert het Moat karakter van Akzo Nobel als de chemiedivisie afgestoten is, want die heeft zeker geen Moat.

De activiteiten van beide bedrijven vertonen weinig overlap. Die is er alleen bij de autolakkenbusiness voor de schadeherstelmarkt. Die markt is sterk geconcentreerd waarbij de 5 grootste bedrijven bijna driekwart van de markt in handen hebben. Axalta is de grootste met een wereldwijd marktaandeel van 25%, Akzo Nobel is derde speler met 10% marktaandeel.

Defensieve stap
De achterliggende gedachte van een deal met Axalta is dat Akzo Nobel daarmee probeert te voorkomen dat het zelf wordt overgenomen, zoals PPG eerder dit jaar probeerde. Het versterken van de verf- en coatingactiviteiten via een samengaan zou een volgende stap zijn na de eerdere belofte om de divisie Specialty Chemicals af te stoten en de verkoopopbrengst uit te keren aan aandeelhouders. Als wapen tegen het ongevraagde bod van PPG beloofde Akzo Nobel zelfs om een speciaal dividend van 1 miljard euro al dit jaar uit te keren, nog voor de verkoop van de chemiedivisie daadwerkelijk gerealiseerd is.

 

Lees meer:

Beetje scepsis rond AkzoNobel's beloftes, maar actie is positief

Lees meer over aandelen:

Philips kan met healthcare meer waarde creëren dan beleggers denken

ABN Amro: sterke nationale speler met goede kostencontrole

- Dit zijn de aantrekkelijkste dividendaandelen volgens Ultimate Stock Pickers

Deze bedrijven kunnen de concurrentie met Amazon aan

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten