Top 5 Mixfondsen Defensief Wereldwijd: J.P. Morgan aan kop

Europese allocatiefondsen kenden in september een matige maand als het gaat om instroom. Binnen de categorie waren het vooral de defensieve, neutrale en flexibele allocatiecategorieën die wisten te profiteren van de instroom, terwijl de offensieve mixfondsen het nakijken hadden.

Niels Faassen 13 november, 2017 | 9:04
Facebook Twitter LinkedIn

Qua instroom beleefden in Europa gevestigde allocatiefondsen een matige maand afgelopen september. Met een netto instroom van EUR 6,5 miljard was het de maand met de laagste instroom sinds december 2016. Ondanks een tegenvallende maand september wisten allocatiefondsen in het lopende jaar 2017 tot en met eind september ruim EUR 110 miljard aan netto instroom bij te schrijven. Hiermee behoorde het tot de meest populaire beleggingscategorieën op basis van percentuele groei na “alternatives” en obligatiefondsen.

Top 5 Mixfondsen defensief Nov 2017 tabel vrijstaand 1

(klik op tabel voor vergroting)

Populairste fondsen
Binnen allocatie waren het vooral de defensieve, neutrale en flexibele allocatiecategorieën die wisten te profiteren van de instroom, terwijl de offensieve mixfondsen het nakijken hadden. Vooral het Bronze gerate J.P. Morgan Global Income en het Silver gerate M&G Optimal Income Fund mochten rekenen op bijzondere belangstelling van beleggers. Beide fondsen boekten dit jaar tot en met eind september een instroom van EUR 4,4 miljard.

Voor M&G Optimal Income was 2017 een keerpunt qua instroom. Nadat het fonds in 2015 en 2016 maar liefst EUR 13,5 miljard aan vermogen zag uitstromen vanwege tegenvallende prestaties, heeft het inmiddels tien maanden op rij aan instroom gewonnen. De aanhoudende groei van allocatiefondsen is ook terug te zien in de top 10 van grootste in Europa gevestigde fondsen. Binnen deze lijst nemen allocatiefondsen (vet gedrukt) inmiddels 4 posities in.

Top 5 Mixfondsen defensief Nov 2017 tabel vrijstaand 2

(klik op tabel voor vergroting)

De Top 5
Voor de top 5 van deze week is gekeken naar de categorie Mixfondsen EUR Defensief – Wereldwijd. De fondsen in deze categorie kenmerken zich in het algemeen door een zeer behoudende beleggingsaanpak. In de praktijk vertaalt dit zich in een asset allocatie die voornamelijk gericht is op liquiditeiten en obligaties met een beperkt belang in aandelen (gemiddeld genomen niet meer dan 35% van het fonds).

J.P. Morgan Global Macro Balanced voert de lijst aan met een year-to-date rendement van 9,42%. Het fonds hanteert een samengestelde benchmark bestaande voor 70% uit de JPM Government Bond Index Global en voor 30% uit de MSCI World Index. Ten opzichte van die benchmark had het fonds per eind september 2017 een beperkte overweging in aandelen, terwijl het onderwogen in obligaties was.

Het door Dan Ivascyn en Alfred Murata beheerde PIMCO Strategic Income hanteert eveneens een samengestelde benchmark bestaande uit 75% Barclays Global Aggregate en 25% MSCI World Index. Desondanks is het fonds momenteel voornamelijk belegd in Amerikaanse staats- en hypotheekgerelateerde obligaties. Voor het aandelengedeelte maakt PIMCO gebruik van een door Research Affilliates ontwikkelde smart bèta strategie.

Ethna-AKTIV is de hekkensluiter van de top vijf van deze week met een rendement van 6,21%. Tot afgelopen zomer volgden de fondsanalisten van Morningstar dit fonds met een Neutral rating. Het fonds wordt beheerd door zes beheerders en analisten, waarvan Luca Pesarini en Arnoldo Valsangiacomo al verantwoordelijk zijn sinds oprichting (2002). Sinds 2011 heeft Ethenea geïnvesteerd in een eigen analistenteam, terwijl het voorheen meer afhankelijk was van externe research. Ethna-AKTIV profiteert een ervaren beheerteam, dat tot nu toe goed gebruik heeft kunnen maken van de flexibele beleggingsaanpak van het fonds. Morningstar had echter niet de overtuiging dat de goede resultaten uit het verleden herhaalbaar zijn op de lange termijn, juist vanwege de flexibele aanpak en de veranderingen in het beleggingsteam. Vanwege deze redenen volgt Morningstar het fonds niet langer meer en is de Analyst Rating beëindigd.

Top 5 Mixfondsen defensief Nov 2017 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Mifid II komt er aan. Morningstar helpt u met het invoeren van de nieuwe regels in uw organisatie. Lees alles over Mifid II op onze speciale Mifid II pagina. Daar vindt u alles over de veranderingen, wat die voor u kunnen betekenen, en hoe u ze in uw voordeel kunt gebruiken.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Niels Faassen

Niels Faassen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten