Ultimate Stock Pickers kochten heel divers aandelen bij

De aan- en verkoopactiviteit van de Ultimate Stock Pickers nam toe in het vierde kwartaal. De aankopen waren diverser van aard qua sectoren dan in de voorafgaande periode. Bekijk hier welke aandelen de Ultimate Stock Pickers aan- en verkochten en wat hun top-10 posities zijn.

Robert van den Oever 12 maart, 2018 | 11:49
Facebook Twitter LinkedIn

Het vierde kwartaal is traditioneel de periode met de meeste wijzigingen in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers. Ook in het vierde kwartaal van 2017 verhevigde hun aan- en verkoopactiviteit, maar de top-10 van hun belangrijkste posities bleef opvallend genoeg gelijk. Wel veranderde de volgorde in de rangschikking.

Per saldo resulteerden de aan- en verkopen van de Ultimate Stock Pickers in meer verkopen dan aankopen. Ze blijven voorzichtig in een marktklimaat dat wordt gedomineerd door stijgende waarderingen en zorgen over stijgende rentes.

Bovendien zorgt de opkomst van passief beleggen voor een probleem: door de stroom nieuwe inleg in passieve producten stijgt de waardering van alle aandelen, ongeacht de waardering van individuele aandelen. Dat maakt de kunst van stock picking nog lastiger. Toch weten de 26 Ultimate Stock Pickers weer aantrekkelijke koopjes op te duiken. Onderstaande tabel geeft de top-10 posities per begin maart weer:

USP 05 03 2018 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

Uit de gratie
De aandelen die werden verkocht waren het haasje omdat zij dicht bij hun Fair Value waren gekomen en dus wienig opwaarts potentieel meer te bieden hebben. Daarbij gaat het om aandelen als Microsoft, Wells Fargo, Wal Mart (alledrie Wide Moat), Bank of America, JP Morgan, Nutrien, Qualcomm en PayPal (alle Narrow Moat). De koers van PayPal is in een jaar tijd zelfs met 84% gestegen. Daardoor noteert het aandeel nu, net als JP Morgan, boven zijn Fair Value.

IBM raakte uit de gratie omdat de toekomstperspectieven lijken te verslechteren. Het bedrijf wordt voorbijgestreefd door zijn concurrenten, terwijl het eens zo revolutionair was, zei sterbelegger Warren Buffett, die een van de 26 Ultimate Stock Pickers is, onlangs tegen CNBC. Dit is de top-10 met verkochte aandelen:

USP 05 03 2018 Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

De genoemde verkoopactiviteit rond deze aandelen neemt overigens niet weg dat sommige van hen nog altijd in de lijst met top-holdings prijken. De verkopen waren niet zo omvangrijk dat ze uit de lijst zouden tuimelen.

Sectorwegingen
Onderstaande grafiek geeft de sectorwegingen weer van de Ultimate Stock Pickers ten opzichte van de weging in de S&P 500 Index:

USP 05 03 2018 Exhibit 1

(klik op tabel voor vergroting)

Aantrekkelijke aankopen
De aankopen gedurende het vierde kwartaal waren bijna allemaal namen van hoge kwaliteit met sterke Economic Moats. Vandaar dat er zoveel aandelen met een Narrow of Wide Moat in de lijst prijken.

De gekochte sectoren zijn diverser dan in het derde kwartaal van 2017. Medtronic en Delta Airlines zijn het meest vermeldenswaardig. Op waarderingsgronden zijn ook Baker Hughes en Metlife door meerdere fondsbeheerders bijgekocht. Bekijk hier de top-10 met High Conviction Purchases, ofwel aankopen uit overtuiging, door de Ultimate Stock Pickers:

USP 05 03 2018 Exhibit 3

(klik op tabel voor vergroting)

Baker Hughes GE  124x70Baker Hughes
Oliedienstverlener Baker Hughes kent momenteel een korting van 14% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar-analist Preston Caldwell berekent. Na de rally in olie-aandelen van de afgelopen zes maanden, aangejaagd door de stijgende olieprijs, is Baker Hughes een van de goedkoopste aandelen in zijn sector geworden. Concurrent Halliburton is nu juist een van de duurste.

Ook speelt mee dat de markt negatief sentiment rond General Electric laat meewegen. Want in juli 2017 gingen Baker Hughes en GE Oil & Gas samen om het huidige Baker Hughes te vormen. Beleggers denken dat beide fusiepartners nog wat hobbels te nemen hebben voordat de echte waardecreatie op gang kan komen. Ook denken beleggers dat zelfs het nieuwe gecombineerde bedrijf de concurrentie met andere olieservices-bedrijven zoals Halliburton en Schlumberger niet goed aankan.

Analist Caldwell denkt dat dat wel goed komt en wijst daarbij op een verschil met de vorige economische cyclus in de olie-industrie. Tegenwoordig zijn door de opkomst van schalie-olie en -gas productie minder grote investeringen nodig voor het ontginnen moeilijk winbare olie- en gasvelden. Dat heeft invloed op de oliedienstverleners die daardoor lagere winstgevendheid zullen hebben. De grote spelers hebben dus geen voordeel meer.

Verder wijst Caldwell op een aantrekkende omzetgroei door de toenemende schalieproductie in de Verenigde Staten en de stijgende marges doordat efficiencyslagen als gevolg van de eerder zo sterk gedaalde olieprijs zich nu beginnen uit te betalen. Baker Hughes zal hiervan volgens de analist duidelijk kunnen profiteren.

 

Medtronic logo 128x71Medtronic
Medtronic krijgt van Morningstar-analist Debbie Wang een Wide Moat rating en kent momenteel een korting van 19% ten opzichte van de Fair Value die zij aan het aandeel toekent. De derdekwartaalresultaten waren sterk, met een gezonde groei en prima start van nieuwe medische producten voor hartkwalen en diabetes. De aanhoudende stroom innovaties die op hun terreinen sterke posities innemen geven de analist vertrouwen in de houdbaarheid van de Economic Moat op lange termijn.

Wang signaleert twee belangrijke ontwikkelingen bij Medtronic. Ten eerste is het flink sterker geworden in insuline-producten. Waar tot dusver vooral de apparatuur centraal stond, breidt Medtronic tegenwoordig uit naar datagedreven toepassingen met een voorspellende waarde. die zijn nu minstens zo goed als die van de concurrentie, dus daar verwacht Wang veel van.

Tweede is dat Medtronic in de VS steeds meer overstapt op een andere type contracten met zijn klanten. Niet meer per behandelingsbedrag, maar op lange termijn gebaseerd op risico. Daardoor sluiten klanten langjarige contracten af die weliswaar duurder zijn, maar waarbij Medtronic opdraait voor extra kosten als hen iets te wijten valt in termen van bijvoorbeeld falende apparatuur. Zolang dat niet gebeurt, zijn dit soort contracten voor Medtronic lucratiever terwijl de klant meer zekerheid heeft.

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over aandelen:

- Wat zijn de gevolgen van Trumps importheffing op staal?

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - maart

Twee redenen waarom Rusland andere opkomende aandelenmarkten kan verslaan

Chinese banken: kans of risico voor beleggers in opkomende markten?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten