Verbetering bij AkzoNobel komt pas in tweede halfjaar 2018

Het was een lastig eerste kwartaal voor AkzoNobel. De beloofde kostenbesparingen en margeverbetering zullen pas vanaf het tweede halfjaar echt zichtbaar gaan worden. Beleggers zijn enigszins teleurgesteld, maar de resultaten passen binnen de langetermijnvisie van Morningstar op AkzoNobel.

Robert van den Oever 26 april, 2018 | 10:32
Facebook Twitter LinkedIn

De redenen voor de magere resultaten van AkzoNobel over het eerste kwartaal zijn duidelijk: stijgende grondstofprijzen, negatieve valuta-effecten en de vergelijking met een sterk kwartaal vorig jaar. De operationele winst daalde daardoor met 28%, terwijl de verf- en lakkenfabrikant juist verbetering had beloofd met ambitieuze doelen voor efficiencyvergroting en margeverbetering naar 15% voor het jaar 2020.

De divisie Decorative Paints kampte met een daling van omzet en winst tegen de achtergrond van een buitengewoon sterk kwartaal vorig jaar. Morningstar-analist Rob Hales verwacht de komende twee jaar een herstel in met name Europa en China op de golven van de opwaartse cyclische beweging.

De divisie Performance Coatings heeft het lastig door een zwakke markt voor marine en beschermende coatings. De olie- en gasindustrie en de mijnbouw investeren nog relatief weinig en dat voelt AkzoNobel in bijvoorbeeld de levering van lakken aan de scheepsbouwsector.

Alles draait om besparingen
Analist Hales heeft onlangs in een uitgebreid company report zijn visie uiteengezet op de lange termijn ontwikkeling van AkzoNobel. Alles draait volgens hem de komende tijd om kostenbesparingen.

AkzoNobel heeft de afgelopen jaren al flink kosten bespaard, maar een deel daarvan was het gevolg van dalende grondstofprijzen, waar iedereen in de markt van profiteerde. Die trend is nu omgebogen in opwaartse richting, en dat bleek een teleurstelling voor beleggers. 

Het effect van de lopende besparingsprogramma's zal pas in de loop van het tweede halfjaar echt zichtbaar gaan worden, verwacht analist Hales. De eerstekwartaalcijfers zijn voor hem geen reden om daar anders over te gaan denken. Zijn Fair Value calculatie voor het aandeel AkzoNobel blijft onveranderd op 82 euro.

Bekijk hier de video waarin Rob zijn visie op AkzoNobel geeft en toelichting waarom hij vindt dat de doelen die het bedrijf zichzelf gesteld heeft te ambitieus zijn:

 

En lees ook de twee artikelen waarin we Robs company report behandelen:

 

Lees meer over AkzoNobel: 

Akzo Nobel praat met Axalta over fusie als defensieve stap

Beetje scepsis rond AkzoNobel's beloftes, maar actie is positief

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten