Waar de omzet geografisch echt vandaan komt

De plek van de hoofdzetel van een bedrijf heeft tegenwoordig steeds minder te maken met de geografische regio's waar het zijn omzet behaalt. Dat heeft invloed op de onderliggende kenmerken: een beleggingsfonds in Amerikaanse aandelen haalt zijn resultaten wellicht grotendeels buiten de Verenigde Staten. Morningstar heeft een nieuwe methode ontwikkeld om de onderliggende omzetverdeling te analyseren.

Robert van den Oever 18 juni, 2018 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

De vestigingsplek van de hoofdzetel van een bedrijf zegt tegenwoordig maar heel weinig over waar het zijn omzet behaalt. Veel bedrijven hebben wereldomspannende activiteiten. Een fonds met een regionale focus, bijvoorbeeld Amerikaanse of Europese aandelen, is dus mogelijk lang niet zo afhankelijk van de regio waar het zijn naam aan ontleent als de belegger wellicht denkt.

Kijk maar naar de S&P 500, een populaire benchmark voor beleggingsfondsen in Amerikaanse aandelen: de omzet van de bedrijven in de index is voor 38% afkomstig van buiten de Verenigde Staten, waaronder 14% uit Europa en 8% uit China.

Asset Class Spotlight US Equities May 2018 Exhibit 4

(klik op afbeelding voor vergroting)

Omzetbronnen vaststellen
Om de werkelijke regionale verdeling van de omzet te achterhalen, heeft Morningstar een geosegmenterend onderzoek uitgevoerd dat vaststelt waar de bronnen van de omzet van een bedrijf zijn, en in welke mate. De methodiek achter dit onderzoek is nog in ontwikkeling en zal later in 2018 volledig operationeel zijn, maar we willen u alvast enkele voorbeelden geven.

Neem het fonds Capital Group Investment Company of America, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft. Op basis van hoofdvestiging is 88% van het vermogen in het fonds toe te schrijven aan de Verenigde Staten en 15% aan daarbuiten. Maar volgens Morningstar's geosegmenting methode is 40% van de bedrijfsomzet uit de portefeuille afkomstig van buiten de VS, waaronder 13% uit Europa en 11% uit opkomend Azië.

Asset Class Spotlight US Equities May 2018 Exhibit 5

(klik op afbeelding voor vergroting)

Waarde en small-cap fondsen meer VS-gericht
Doorgaans ligt het percentage van de omzet dat buiten de VS gerealiseerd wordt rond de 38% die we ook bij de S&P 500 index zagen. Daarbij valt wel op dat large-cap waarde-fondsen meer VS-gericht zijn dan large-cap groei-fondsen. De Russell 1000 Growth Index telt ongeveer 41% niet-Amerikaanse omzet, terwijl dat bij de Russell 1000 Value Index 32% is.

Ook small-cap fondsen hebben gewoonlijk een lagere niet-VS blootstelling dan large-cap fondsen, omdat kleinere bedrijven meer gericht zijn op zaken doen in eigen land. Toch zijn er ook small-cap fondsen die desondanks een behoorlijk groot omzetaandeel buiten de VS halen.

Het Gold-rated Dimensional US Small Companies Fund bijvoorbeeld, dat belegt in de kleinste 10% van de Amerikaanse aandelenmarkt en aandelen kan kopen met een marktkapitalisatie van slechts 10 miljoen dollar, haalde per eind 2017 zo'n 21% van de omzet buiten de VS. Dat komt in de buurt van de 20% die geldt voor de Russell 2000 Index.

Toch thuismarkt
Niet alle landen zijn even open en sommige hanteren strikte regels voor bedrijven. Zo kan het gebeuren dat er grote bedrijven zijn die multinationals lijken, maar toch bijna al hun omzet uit hun thuismarkt halen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Chinese internetgiganten Tencent en Alibaba. Tencent haalt slecht 5% van zijn omzet buiten China.

Het Silver-rated Loomis Sayles US Growth Equity had per eind maart 2018 een belang van 6,4% in Alibaba, dat de fondsbeheerder in juni 2016 had opgebouwd. Onder andere die positie heeft de geografische kenmerken van de portefeuille behoorlijk opgeschud. Het fonds kan tot 20% beleggen in niet-Amerikaanse aandelen. In de praktijk was dat altijd zo'n 5%. Maar inmiddels is dat totaal veranderd. Op basis van de herkomst van de omzet bedraagt de niet-Amerikaanse blootstelling al 52%, waarbij Opkomend Azië goed is voor 22%. Dat is een van de hoogste percentages niet-Amerikaanse omzet in een portefeuille van een medalist-fonds in Amerikaanse large-cap aandelen.

Asset Class Spotlight US Equities May 2018 Exhibit 6

(klik op afbeelding voor vergroting)

Bovenstaande voorbeelden illusteren dat de regio's waar de omzet van een bedrijf werkelijk vandaan komt heel anders of diverser kan zijn dan de plek van de hoofdzetel doet vermoeden. Beleggers die willen beleggen in een regionaal gedefinieerde categorie, zoals Amerikaanse aandelen, kunnen nagaan hoe Amerikaans het fonds dat ze op het oog hebben, daadwerkelijk is.

 

Lees meer over aandelen:

- Kansen in Chinese A-aandelen voor actieve fondsbeheerders

- Ultimate Stock Pickers richten zich op blue chips

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten