Grantham: olie-aandelen zijn gedoemd ten onder te gaan

De olie-industrie onderkent klimaatverandering onvoldoende en daarmee helpen de oliereuzen hun eigen toekomst om zeep, waarschuwt sterbelegger Jeremy Grantham van GMO. De aandelen van oliebedrijven zullen achterblijven bij de markt en dreigen zelfs stranded assets te worden, voorspelde Grantham tijdens de recente Morningstar Investment Conference.

Robert van den Oever 27 juni, 2018 | 9:16
Facebook Twitter LinkedIn

De olie-industrie onderschat de effecten van klimaatverandering en doet er amper iets aan om klimaatverandering te bestrijden vanuit de eigen activiteiten. Integendeel, veel oliebedrijven ontkennen zelfs dat er klimaatverandering plaatsvindt en besteden geld aan campagnes die die ontkenning uitdragen. Het zou beter zijn als ze zouden investeren in verduurzaming van hun business, merkt sterbelegger Jeremy Grantham fijntjes op.

Grantham, mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO, sprak onlangs tijdens de Morningstar Investment Conference in Chicago over de effecten van klimaatverandering en illustreerde dat met alarmerende cijfers. Die speech kunt u hier terugkijken:

 

Na afloop sprak hij met Morningstar's Jeff Ptak, Morningstar's wereldwijde hoofd manager research, over de rol van de olie-industrie.

Door de weigering van de oliebedrijven om adequaat te reageren op de klimaateffecten zullen ze de strijd verliezen en in de toekomst gaan achterlopen bij de bredere markt. Oliebedrijven zouden zelfs stranded assets kunnen worden, zegt Grantham. Bekijk hier de video met het hele interview:

 

De 79-jarige Grantham is mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO blijft ondanks zijn hoge leeftijd onvermoeibaar actief met lezingen en presentaties over met name klimaatverandering en duurzaamheid, steevast onder de noemer 'The race of our lives'.

Datzelfde thema is ook aan de orde gekomen tijdens de MIC in Amsterdam van 2017, waar Grantham via een live-videoverbinding werd geïnterviewd door Morningstar's Jon Hale over het klimaatthema. Dat interview kunt u hier terugkijken:

 

Lees meer:

- Grantham: meltdown Amerikaanse aandelen of niet?

- Top-5 wereldwijde aandelenfondsen met laagste CO2-impact

Morningstar Carbon Risk Score: inzicht in CO2-effect van beleggingsfondsen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings