Amerikaanse aandelen zijn overgewaardeerd: reden om defensief te zijn

In de huidige markt kiest Morningstar Investment Management (MIM) voor een defensieve beleggingsaanpak. Reden is dat met name Amerikaanse aandelen overgewaardeerd zijn geraakt. Daarin komt onherroepelijk een ommekeer waarbij de aandelenkoersen weer gaan dalen richting de fundamentele waarde, verwacht MIM-CIO Daniel Needham.

Robert van den Oever 18 juli, 2018 | 10:33
Facebook Twitter LinkedIn

Defensief is het sleutelwoord in de huidige marktsituatie voor de beleggingsportefeuille van Morningstar Investment Management. Dat is al ruim een jaar zo, stelt Daniel Needham, president en chief investment officer van Morningstar Investment Management.

De reden is dat zo'n beetje een jaar geleden de koersen van Amerikaanse aandelen zodanig opliepen dat ze te ver af kwamen te staan van hun fundamentals. Dat was het signaal om voorzichtiger te worden. Bomen groeien nu eenmaal niet tot in de hemel, aldus Needham.

Volgens de beleggingsfilosofie van Morningstar Investment Management zullen de aandelenkoersen weer terugzakken in de richting van de fundamentele, intrinsieke waarde die het aandeel vertegenwoordigt. Het is niet verstandig om te veel te betalen voor een aandeel dat ver boven zijn fundamentals is uitgestegen.

Dat neemt niet weg dat overgewaardeerde aandelen toch hun rally een tijdlang kunnen doorzetten. Dat lijkt dan een gemiste kans, maar tegelijk is het onmogelijk om te voorspellen wanneer de ommekeer komt. Needham kiest er bewust voor om zo'n rally te laten passeren omdat het drawdown-risico simpelweg te groot is.

Ommekeer komt
Als die ommekeer dan komt, de rally stopt en de aandelen weer gaan dalen in de richting van hun fundamentele waarde, dan kan permanent verlies van kapitaal optreden als de koers langdurig blijft steken onder het niveau waarop de belegger is ingestapt.

Dat overwaardering weer omlaag komt richting fundamentals is ook inherent aan het feit dat markten cyclisch bewegen. Dat betekent dat overgewaardeerde assets die overwaardering gaan prijsgeven zodra de cyclus in een neergaande beweging zit.

Morningstar mikt op het omgekeerde: ondergewaardeerde assets die gaan stijgen in de opgaande beweging van de cyclus.

Lage rente complicatie
In de huidige markt zorgen de aanhoudend lage rentes voor extra complicaties. Die situatie heeft de aandelenmarkten verder opgejaagd. Maar nu hebben zowel de Amerikaanse Fed als de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen aangekondigd die het macro-klimaat gaan beïnvloeden: de Fed verhoogt de rente en de ECB stopt met het opkopen van (staats-)obligaties. Dat maakt de toekomst voor de aandelenmarkten minder rooskleurig.

Daarmee wil Needham overigens niet beweren dat Amerikaanse aandelen het dit of volgend jaar per se slecht zullen doen. Gezien de huidige overwaardering is het de meest waarschijnlijke scenario dat de aandelen de komende jaren weer zullen terugkeren naar hun lange-termijn gemiddelde. Op basis van die veronderstelling richt Morningstar Investment Management zijn beleggingsportefeuille in.

MIM juli 2018

(klik op grafiek voor vergroting)

Meer cash
Het defensieve standpunt brengt met zich mee dat de Morningstar Investment Management-portefeuille onderwogen is in aandelen en dat binnen vermogenscategorieën is gekozen voor defensieve assets. Binnen aandelen is de weging van defensieve kwaliteitsaandelen met sterke kasstromen vergroot omdat die een betere bescherming bieden in een neergaande markt.

Risicovolle obligatiecategorieën, zoals high yield, zijn zelfs helemaal afgestoten ten gunste van veilige staatsobligaties. 

De portefeuille bevat momenteel relatief veel cash. Dat is niet bevorderlijk voor het rendement, geeft Needham meteen toe, maar het is beter cash aan te houden dan te veel te betalen voor assets. Het voordeel van het cash-gedeelte is dat het snel en effectief aangewend kan worden zodra zich beleggingskansen voordoen tegen de juiste waardering. Het begin van rendement is immers het geduld hebben om te wachten op het juiste instapmoment.

 

Lees meer:

- Aandelenmarkten in perspectief: hier liggen de kansen

Europa te prefereren boven VS: deze drie actieve fondsen benutten die kans

- Robert Shiller voorspelt de waarschijnlijkheid van een beurscrash

- Jeremy Grantham: meltdown Amerikaanse aandelen of niet?

- Aandelenmarkt doorgelicht op 5 fundamentele maatstaven

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten