Elon Musk wil Tesla van de beurs halen

Tesla-CEO Elon Musk kondigt op ongebruikelijkge wijze - met één tweet - aan dat hij Tesla van de beurs wil halen. En noemt er meteen een prijs bij: 420 dollar per aandeel. Het lijkt erop dat hij van de verplichtingen van een beursnotering af wil. En short-sellers een hak wil zetten. Dit is wat Morningstar's automotive analisten ervan vinden.

Robert van den Oever 08 augustus, 2018 | 12:27
Facebook Twitter LinkedIn

Het was maar één tweet, maar die zette wel de hele beurs op zijn kop. Rond lunchtijd in New York op woensdag postte Tesla-CEO Elon Musk een tweet waarin hij zegt Tesla van de beurs te willen halen tegen 420 dollar per aandeel. 

Hoogst ongebruikelijk om dat op die manier te doen. Bovendien zei Musk er bijna achteloos bij dat hij de financiering al rond heeft.

Opvallend is dat Musks tweet volgde op berichtgeving in zakenkrant Financial Times die meldde dat het sovereign wealth fonds van Saoedie-Arabië voor 2 miljard dollar een belang van tussen de 3 en 5% in Tesla had genomen.

Beurskoers leidt af
Musk deelde woensdag details uit van een recente brief aan alle Tesla-medewerkers dat "we als beursgenoteerde onderneming onderhevig zijn aan schommelingen in onze aandelenkoers die een grote afleiding kunnen zijn voor iedereen die bij Tesla werkt en die allemaal aandeelhouders zijn".

Door van de beurs te gaan, zou Musk zich onttrekken aan de verplichtingen die de beursnotering met zich meebrengt en is hij van lastige vragen af. Dan heeft hij de handen vrij zoals in zijn pioniersdagen. "We denken dat Musk het bedrijf wil laten groeien zonder elk kwartaal verantwoording te moeten afleggen aan Wall Street. Waarschijnlijk wil hij investeerders hebben die er voor de lange termijn in zitten," zegt David Whiston, senior automotive aandelenanalist bij Morningstar.

Elon Musk Tesla twitterpic

Critici een hak zetten
Het lijkt er ook op dat Musk zijn critici een hak heeft willen zetten. De voorbije kwartalen zwol de kritiek op Tesla en Musks gedrag steeds verder aan, gevoed door gemiste productiedoelen voor de nieuwe Model 3 en Musks botweg afkappen van lastige vragen door financieel analisten. Steeds meer beleggers gingen speculeren op een uitglijder van Tesla's aandelenkoers door shortposities in te nemen. De aandelenkoers werd inderdaad steeds volatieler.

Analist Whiston vindt het vreemd dat Musk "zou onthullen dat hij een deal overweegt en daarbij een prijs noemt, in plaats van niets te zeggen totdat het echt zover is dat het van de beurs gaat". Tegenactie tegen short-sellers is volgens de analist plausibel: "Het is mogelijk dat hij short-sellers van Tesla wil raken. Hij heeft zich de afgelopen tijd stevig tegen hen uitgesproken, zelfs met een satirische video op Twitter."

Premie
De 420 dollar per aandeel zou een premie van 22,8% vertegenwoordigen op de slotkoers van Tesla op maandag, waarmee het een van de grootste deals in zijn soort zou worden, met een prijskaartje van ongeveer 72 miljard dollar.

Het aandeel Tesla sloot dinsdag op 367,25 dollar, een stijging van 11% op één dag. De bouwer van elektrische auto's heeft een marktwaarde van 65 miljard dollar. Musk bezit bijna 20% van het bedrijf. Morningstar's aandelenanalisten vinden Tesla aanzienlijk overgewaardeerd, en dat wordt weerspiegeld in de Morningstar Rating van één ster op het aandeel.

Stevig prijskaartje
Volgens analist Whiston zou een buy-outprijs van 420 dollar per aandeel in totaal 71,6 miljard dollar kosten, uitgaande van 170,6 miljoen uitstaande aandelen per 27 juli.

"Het is onduidelijk of Musks belang van 22% deel zou uitmaken van de deal, of gewoon zou worden omgezet in eigen vermogen van een nieuw privaat bedrijf," zegt Whiston. "Als er een deal wordt aangekondigd - wij denken dat het waarschijnlijker is dat dat wel gebeurt dan niet - dan zullen we onze schatting van de Fair Value verhogen tot de hoogte van het bod, maar voorlopig blijven we bij onze Fair Value 179 dollar per aandeel."

Whiston denkt dat Musk's ongekende Twitter-aankondiging onderdeel zou kunnen zijn van een poging om de aandelenkoers tot boven de 420 dollar op te stuwen. "Anders zou hij dat bedrag wel weglaten en simpelweg aankondigen dat hij overweegt van de beurs te gaan en dat hij financiering al rond heeft."

Nog veel onduidelijk
Er is nog veel onduidelijk over de plannen van Musk. Wel is duidelijk dat hij zijn belang in Tesla niet zal verkopen. Ook andere aandeelhouders blijven welkom, maar hoe dat vorm kan krijgen in een privé-holding in plaats van een publiek genoteerde, is niet duidelijk.

Wie de financiering verstrekt die kennelijk rond is, blijft ook een raadsel. Er zijn niet veel partijen in staat om dergelijke miljardenbedragen zomaar op tafel te leggen. "We speculeren dat de financiering vooral afkomstig is van tech-investeerders, zoals mogelijk SoftBank of Tencent - die in 2017 5% van Tesla kochten - samen met staatsfondsen en rijke beleggers in Silicon Valley", zegt Whiston.

Uiteindelijk is het allemaal misschien wel niet zo'n grote verrassing als het lijkt. Want analist Whiston haalt opmerkingen aan die Musk maakte tijdens een interview in november 2017 met het tijdschrift Rolling Stone: "Ik zou willen dat we privé zouden kunnen zijn met Tesla. Het maakt ons eigenlijk minder efficiënt dat we een publiek genoteerd bedrijf zijn".

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten