Top-5 Nederlandse fondshuizen met hoogste Morningstar Sustainability Rating

Voor het samenstellen van de top 5 van deze week kijken we naar de duurzaamheid van het productaanbod van Nederlandse fondshuizen. We rangschikken de aanbieders op basis van de Morningstar Sustainability Rating voor de fondsen in hun aanbod, per eind juni 2018. We nemen per aanbieder alle fondsen die globes hebben ontvangen en berekenen daarvan per fondshuis een asset-gewogen gemiddelde.

Ronald van Genderen 27 augustus, 2018 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Sustainability Rating is een maatstaf voor hoe goed de bedrijven waarin een fonds belegt, omgaan met hun ESG risico’s en kansen. Morningstar gebruikt ESG-data op bedrijfsniveau van Sustainalytics, een toonaangevende aanbieder van ESG ratings en onderzoek, om onze ESG Rating te berekenen. Alle fondsen die ten minste 50 procent van hun vermogen hebben belegd in bedrijven die een ESG-rating van Sustainalytics hebben, krijgen van Morningstar een rating.

Morningstar kent de Sustainability Rating toe aan een fonds toe in twee stappen: ten eerste stelt Morningstar een Portfolio ESG Score vast. Die score is een activa-gewogen gemiddelde van de genormaliseerde ESG-scores op individueel bedrijfsniveau (waarbij geldt hoe hoger hoe beter). Daarnaast vindt er een aftrek plaats voor de controverses waar de bedrijven uit de portefeuille mee te maken hebben (de Portfolio Controversy Score, waarbij geldt hoe lager hoe beter). Het saldo van de twee scores is de Portfolio Sustainability Score.

De Morningstar Sustainability Rating wordt uiteindelijk bepaald door de Portfolio Sustainability Score van een fonds te vergelijken met die van zijn categoriegenoten uit de betreffende Morningstar Categorie, waarbij een verdeling over vijf normaal gedistribueerde groepen wordt gehanteerd, waarbij de meest duurzame fondsen 5 Globes ontvangen en de minst duurzame 1 Globe.

Om de gemiddelde duurzaamheid van het fondsaanbod van Nederlandse fondshuizen te beoordelen, hebben we het gemiddelde aantal Globes genomen, gecorrigeerd voor de omvang van de fondsen.

InsingerGilissen
InsingerGilissen bekleedt de eerste positie met gemiddeld 4,59 Globes voor de fondsen die een Morningstar Sustainability Rating dragen. Van deze 6 fondsen hebben er maar liefst 3 de hoogste duurzaamheidsrating van 5 Globes. Niet toevalligerwijs zijn dit tevens de drie fondsen met een duurzaam mandaat. Van deze drie fondsen dragen de qua omvang belangrijkste fondsen Sustainable Europe Index Fund en Sustainable North America Index Fund het meeste bij aan dit hoge asset gewogen gemiddelde. Verder hebben één fonds een rating van 4 Globes, één fonds met 3 Globes, terwijl Insinger de Beaufort European Mid Cap een achterblijver is met slechts 1 Globe.

Triodos Bank
Op plaats twee vinden we Triodos Bank. Voorheen besteedde het fondshuis beheer van haar fondsen uit, maar sinds 2018 worden ze beheerd door Triodos zelf. Drie fondsen van dit duurzame fondshuis hebben een Morningstar Sustainability Rating. Het veruit grootste fonds, Triodos Sustainable Equity, heeft de hoogste duurzaamheidsrating. Het mixfonds draagt 4 Globes en het Triodos Sustainable Pioneer fonds heeft 3 Globes.

ASN Bank
Ook ASN Bank heeft drie fondsen die een duurzaamheidsrating dragen. Binnen het fondsenpalet van deze duurzame bank is het ook hier het wereldwijde aandelenfonds, ASN Duurzaam Aandelenfonds, dat tot de meest duurzame fondsen behoort. Daarnaast heeft het ASN Duurzaam Small&Mid Cap fonds 5 Globes. ASN Milieu & Waterfonds, dat behoort tot de categorie Aandelen Ecologie, een duurzame categorie bij uitstek, heeft tot slot 3 Globes.

Think ETFs
Think, de Nederlandse aanbieder van ETFs die recent werd overgenomen door het Amerikaanse Van Eck, heeft een range van 12 ETFs die overwegend gemiddeld tot bovengemiddeld scoren al zijn er geen fondsen met de hoogste rating. Wel hebben bijvoorbeeld Think Global Equity ETF en Think Sustainable World ETF een 4 Globe rating. De enige ETFs die benedengemiddeld scoren zijn Think AMX ETF (2 Globes) en Think iBoxx Corporate Bond ETF (1 Globe).

Optimix
De Amsterdamse vermogensbeheerder Optimix heeft vier fondsen binnen haar fondsenaanbod die Globes toegekend hebben gekregen. Twee daarvan hebben 4 Globes (Optimix America Fund en Optimix Emerging Markets Fund) en de andere twee hebben 3 Globes (Optimix Europe Fund en Optimix Wereld Aandelen Fonds).

Top-5 Nederlandse fondshuizen naar Morningstar Sustainability Rating

Fondsnieuws Top 5 ESG NL Fondshuizen tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten