Top-5 Mixfondsen: Wereldwijde offensieve fondsen gaan dit jaar aan kop

Mixfondsen zijn een populaire optie voor beleggers die weinig tijd kunnen of willen besteden aan hun beleggingen. Dit blijkt wel uit de grote verscheidenheid aan verschillende fondsen en het marktaandeel van mixfondsen. Dit jaar gaat de categorie wereldwijde offensieve mixfondsen aan kop met een licht positief rendement.

Ronald van Genderen 24 september, 2018 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

Voor beleggers die niet te veel tijd en moeite kunnen of willen besteden aan het beheer van hun portefeuille zijn mixfondsen een van de mogelijkheden die voorhanden zijn. Met één enkele aankoop wordt een portefeuille aangeschaft die (over het algemeen) een goede spreiding over zowel verschillende vermogenscategorieën als effectentitels. De beleggers kiest daarbij bovendien zelf het gewenste risicoprofiel uit.

Fondshuizen hebben het nut en de behoefte van beleggers op waarde geschat en bieden een grote verscheidenheid aan fondsen aan. In Europea zijn er maar liefst 9.182 unieke fondsen beschikbaar. Samen hebben deze fondsen bij elkaar opgeteld per eind juli 1.349 miljard euro aan beheerd vermogen. De populariteit van mixfondsen blijkt ook wel uit het feit dat het gezamenlijke marktaandeel over de afgelopen 12 maanden groeide van 15,01% naar 15,55%.

De verscheidenheid onder mixfondsen is groot en Morningstar heeft de duizenden fondsen gegroepeerd in 35 verschillende categorieën op basis van valuta en risicoprofiel van het fonds en in enkele gevallen naar regio. Zo zijn er de mainstream categorieën Mixfondsen EUR Neutraal – Wereldwijd en Mixfondsen USD Neutral, maar ook de meer niche categorieën zoals Mixfondsen Emerging Markets en Mixfondsen Greater China.

Desondanks en tekenend voor de grote verscheidenheid aan strategieën die mixfondsen kunnen toepassen, bestaat er een categorie Mixfondsen overig waar alle mixfondsen in vallen die niet goed binnen een categorie passen. Deze is goed voor een totaal beheerd vermogen van 148 miljard euro oftewel bijna 11% van alle mixfondsen.

Voor Nederlandse beleggers zijn de EUR categorieën het meest voor de hand liggend. Dat zijn er 8 en daarbinnen zijn het de categorieën Mixfondsen EUR Neutraal – Wereldwijd (187 miljard euro aan beheerd vermogen), Mixfondsen EUR Flexibel – Wereldwijd (151 miljard euro), Mixfondsen EUR Defensief (134 miljard euro) en EUR Defensief – Wereldwijd (130 miljard euro) die veruit de grootste omvang hebben.

De gemiddelde prestaties van de fondsen in de 8 categorieën liggen dit jaar niet ver uit elkaar. Over de eerste 8 maanden varieerden de rendementen van -1,25% voor het categoriegemiddelde van Mixfondsen EUR Defensief – Wereldwijd tot 0,76% voor het categoriegemiddelde van Mixfondsen EUR Offensief – Wereldwijd.

De Top-5
In de top-5 van deze week de best presterende fondsen in de categorie Mixfondsen EUR Offensief – Wereldwijd (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over dit jaar tot en met eind augustus.

BlackRock Mix Fonds op één
Op de eerste plaats treffen we BlackRock Mix Fonds 5 aan dat belegt in aandelen en obligaties via ETFs en indexfondsen van iShares. Daarbij wordt de verhouding tussen aandelen en obligaties gelijkgehouden. Dit betekent dat circa 90% van de portefeuille in aandelen is belegd en de restende 10% in obligaties.

ASR Pensioen Mixfonds Offensief op twee
Het op plek twee genoteerde ASR Pensioen Mixfonds Offensief belegt in aandelen en obligaties, zowel staats- als bedrijfsleningen. De verhouding tussen deze beleggingscategorieëen ligt niet vast, maar beweegt zich tussen tactische bandbreedtes. De beleggingen vinden plaats door te beleggen in ASR of externe fondsen.

Threadneedle Extra Income Fund op drie
Op de laagste trede van het podium vinden we Threadneedle Extra Income Fund. Zoals de naam doet vermoeden is dit niet het typische mixfonds dat een spreiding over verschillende beleggingscategorieën als doel heeft. De spreiding over aandelen en obligaties is eerder het gevolg van de beleggingsdoelstelling om inkomsten te genereren uit de beleggingen. Het doet dit door tenminste tweederde van het vermogen te belegen in aandelen en leningen van bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk. Voor de fondsklasse in deze top 5 worden de beleggingsresultaten afgedekt naar euro’s.

Top 5 Mixfondsen

Fondsnieuws Top 5 Multi Asset Rv G week 39 tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten