Nederland opnieuw aan kop in Morningstar Sustainability Atlas

Nederland is nog altijd het duurzaamste land ter wereld, blijkt uit de nieuwste editie van de Morningstar Sustainability Atlas. Nederland scoort met name goed op het aspect Governance, ofwel goed ondernemingsbestuur. Bekijk de scores voor alle 46 onderzochte landen.

Dan Lefkovitz 19 oktober, 2018 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Sustainability Atlas onderzoekt de duurzaamheidsprofielen van landen aan de hand van de 46 land-specifieke aandelenindices van Morningstar op basis van de drie ESG-elementen: Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur).

Nederland is opnieuw het duurzaamste land ter wereld, net als bij de vorige editie van de Atlas uit april. Die koppositie dankt Nederland aan bedrijven zoals ASML en ING die beide als toonaangevend in hun sectoren worden gezien.

Finland scoort eveneens hoog, dankzij Nokia dat groot is in technologie-hardware, machinefabrikant Kone en papiermaker UPM-Kymmene.

Van de niet-Europese landen springt Colombia eruit met een hoge score. Dat komt door Bancolombia en Grupo Sura, beide financials. Colombia geldt als een opkomende markt. Binnen Europa zijn er ook opkomende markten en de best scorende daar is Hongarije. Dat is te danken aan MOL, een olie- en gasproductiebedrijf dat onder wereldwijde oliebedrijven bovengemiddeld goed presteert op ESG-criteria.

De laagste scores komen voor rekening van landen als Rusland en die in het Midden-Oosten, maar ook ontwikkelde landen als Israel en Singapore.

De rangschikking is op basis van de Morningstar Sustainability Scores. Die brengt de E, S en G scores samen en trekt daar de Controversy Score van af. Bekijk hier de wereldkaart met de Morningstar Sustainability Scores voor de 46 landen:

MSust Atlas 09 2018 Exhibit 1 Sustainability Scores(klik op afbeelding voor vergroting)

De afzonderlijke E, S en G scores
Om tot de Morningstar Sustainability Scores te kunnen komen, berekent Morningstar eerst de afzonderlijke scores van de drie elementen Environmental (milieu), Social (sociaal beleid) en Governance (goed ondernemingsbestuur).

Ten eerste de Environmental Score. Daar komt Portugal als beste uit de bus dankzij Galp Energeia, een olie- en gasbedrijf, en nutsbedrijf EDP die volgens Morningstar beide goed bezig zijn met milieubeschermende maatregelen in hun bedrijfsvoering. Korea scoort buiten Europa het hoogst vanwege Samsung.

Bekijk hier de kaart met de Morningstar Environmental Scores:

MSust Atlas 09 2018 Exhibit 4 Environmental

(klik op afbeelding voor vergroting)

Vervolgens de Social Score die zaken omvat als productveiligheid, arbeidsomstandigheden en ketenbeheersing. Ook hier gaan Europese landen aan kop: Denemarken met Novo Nordisk en Danske Bank. Italië scoort hier hoog door de bank Intesa Sanpaolo.

Colombia het het hoogst scorende niet-Europese land. De Verenigde Staten scoren middelmatig. Sommgie bedrijven doen het goed, zoals IBM, Intel, Starbucks en Salesforce. Maar Walmart, Equifax en CBS presteren juist slecht op sociaal gebied.

Bekijk hier de kaart met de Morningstar Social Scores:

MSust Atlas 09 2018 Exhibit 5 Social

(klik op afbeelding voor vergroting)

De Governance Score ten slotte onderzoekt corruptie, onafhankelijkheid van bestuurders en ethiek in de bedrijfsvoering. Hier zetten Nederlandse bedrijven de toon: ING, Philips en RELX bezorgen Nederland bij Governance de koppositie.

Ook Australië doet het goed op dit punt met bedrijven als Westpac, Brambles en Sydney Airport. Ook Zuid-Afrika scoort hoog met Sasol, Anglo American Platinum en Investec.

Governance is het zwakst in de Verenigde Staten en Japan. In de VS komt dat door de techreuzen Facebook, Alphabet, Amazon en bank Wells Fargo. In Japan zijn technologiebdrijven, nutsbedrijven en staalindustrie achterblijvers op het gebied van governance, zoals Keyence, Tokyo Electric Power en Kobe Steel.

Bekijk hier de kaart met de Morningstar Governance Scores:

MSust Atlas 09 2018 Exhibit 6 Governance

(klik op afbeelding voor vergroting)

Invloed van controverses
De Sustainability Score komt tot stand door een extra stap los te laten op de gecombineerde ESG-score. Dat zijn de controverses. Een controverse is een kwestie waarin een bedrijf is verwikkeld die invloed heeft op milieu of maatschappij en die een risico voor het bedrijf betekent. Die incidenten en risico's vertaalt Sustainalytics in een score per bedrijf aan de hand van de impact die ze op het bedrijf hebben. Hoe hoger het cijfer, hoe erger de controverse.

Als we kijken naar de controverses op zich, dan zien we dat Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk het meest geplaagd worden door controverses. Voor Zwitserland is dat te wijten aan Novartis, UBS en Credit Suisse. In het VK zijn het bedrijven HSBC, Royal Dutch Shell an GlaxoSmithKline die een hoge Controversy Score hebben. 

Bekijk hier de kaart met de Morningstar Controversy Scores:

MSust Atlas 09 2018 Exhibit 3 Controversy

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

- Zoveel invloed heeft duurzaamheid op fondsstromen

- Achtergronden bij de Morningstar Carbon Risk Score

- Carbon Risk Score nu makkelijk toegankelijk voor retailbeleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Dan Lefkovitz  Dan Lefkovitz is Strategist, Indexes Product Management. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten