Top 5 Global High Yield: Volatiliteit correleert hoog met risico-opslagen

Volatiliteit: het is een belangrijk begrip en het is al ruim zes decennia een standaard onderdeel van bijna alle risk-management modellen. De term volatiliteit duidt een verhoogde bewegelijkheid in de financiele markten aan en is synoniem geworden voor onzekerheid of risico dat samenhangt met de mate van een koersverandering. Onzekerheid voor obligatiehouders vertaalt zich in hoge risico-opslagen. Wanneer risico-opslagen hoog zijn, is de markt voor schuldpapier volatiel, dus volatiliteit correleert hoog met risico-opslagen.

Jeroen Siecker 22 oktober, 2018 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

In de afgelopen jaren hebben financiële engineers iets nieuws gecreëerd dat lucratief is, maar ook potentieel zeer gevaarlijk. Er zijn namelijk verschillende producten gebouwd op de volatiliteit. Maar wat gebeurt er wanneer je de volatiliteit verdeelt en onderverdeelt, koopt en verkoopt? Dan creëer je een feedback-loop waardoor de markt nog gevoeliger wordt voor hoge toppen en diepe dalen. En dan gaat het fout.

In het begin van dit jaar sloeg de vlam in de pan toen bleek dat er producten aangeboden werden die inspeelden op een inverse van de volatiliteit. Deze Exchange Traded Products (ETP) boden de mogelijkheid om in te spelen op een tegengestelde beweging van de VIX, een toonaangevende risicograadmeter die de mate van volatiliteit weergeeft. De VIX is een inschatting van handelaren over de volatiliteit op de S&P 500 opties tussen de huidige datum en de vervaldatum van de optie.

De enorme stijging van de VIX die in het begin van het jaar werd ingezet zorgde voor diepe dalen in de aandelenmarkten en resulteerde voor de obligatiebelegger in hoge risico-opslagen. Een van de typen obligaties die erg gevoelig is voor het oplopen van de volatiliteit zijn high yield obligaties. Ondanks het hogere risico is dit vaak een van de bouwstenen van een obligatieportefeuille. Deze obligaties geven een hoge rentevergoeding doordat ze een lage kredietwaardigheid hebben en er een hoge kans op wanbetaling aanwezig is. Dergelijke obligaties hebben een kredietwaardigheid die lager ligt dan BBB van kredietbeoodelaar S&P of Baa rating van Moody’s.

High yield beschermt
In tegenstelling tot veel andere vormen van schuldpapier zijn high yield obligaties in een vastrentende-waarden portefeuille een goede beschermer tegen het oplopen van de marktrente. Een populaire trend op dit moment onder actieve fondsmanagers van high yield obligaties is het onderwegen van kortlopende obligaties en het overwegen van obligaties met een lange looptijd. Hierdoor wordt de volatiliteit aan de korte kant van de rente curve ontlopen omdat de Fed een verkrappingsbeleid voert. Aan de lange kant van de rente curve genereert de fondsmanager een hoge rentevergoeding waardoor rente verhogingen door de Fed geabsorbeerd kunnen worden.

In het eerste kwartaal van het jaar zagen we door de enorme toename van de volatileit dat er een dikke min van 1,47% genoteerd werd voor de Morningstar categorie Global High Yield Bonds (eur hedged). In het tweede kwartaal was de volatiliteit ook nog sterk aanwezig maar met minder hoge toppen en diepe dalen, de categorie Global High Yield noteerde een klein plusje van 0,39%. Een echt overtuigend herstel zagen we pas in het derde kwartaal nadat de volatiliteit genormaliseerd was. De categorie gemiddelde noteerde een mooie plus van 1,32%.

De Top-5
De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Global High Yield Bonds (Eur Hedged) op basis van het rendement in het lopende jaar tot en met september ziet er als volgt uit:

De top-5 wordt aangevoerd door GS Global High Yield Portfolio. Wat opvalt is dat het fonds de hoogste volatiliteit heeft van de fondsen die deze top vijf vormen. Het rendement over de kwartalen heen heeft hoge toppen maar ook diepe dalen laten zien. Een ander bijzonder kenmerk is dat van deze strategie de rentegevoeligheid afgedekt wordt. Dat betekent op basis van de laatste factsheet dat deze share class maar 0,07% zou dalen bij een 1% stijging van de marktrente. Het fonds heeft vanaf het begin van jaar een netto rendement gemaakt van 1,78%.

De nummer twee is M&G Global Floating Rate High Yield Fund. Ruim 70% van het fonds wordt geïnvesteerd in high yield bedrijfsobligaties met een variabele rente. High yield bedrijfsobligaties met een variabele rente geven een betere kapitaalbescherming in een stijgende rente omgeving. Periodiek wordt door het fonds de rente aangepast naar gelang de ontwikkelingen van de geldmarkt rente.

Door de variabele rente component daalt de rentegevoeligheid. Bij iedere 1% stijging van de rente wordt er een verlies gemaakt van 0,60%, in relatie tot het marktgemiddelde van ongeveer 3,5% is dit bijzonder laag. Het fonds heeft sinds begin van dit jaar een netto rendement gemaakt van 0,98%.

Het M&G Global Floating Rate High Yield Fund heeft een Bronze Morningstar Analyst Rating. Het fonds wordt geleid door high yield specialist James Tomlins sinds de start van het fonds. James wordt ondersteund door Stefan Isaacs. De twee hebben een goed track record als het gaat om het beheren van high yield strategieën. Naast de Bronze rating op dit fonds is er ook een Bronze rating op M&G Global High Yield Bond.

De nummer vijf is Robeco High Yield Bonds. Dit is het enige global high yield bedrijfsobligatiefonds dat een combinatie maakt tussen de regio’s Amerika en Europa. Thans is het fonds voor 63,7% in bedrijfsobligaties luidend in USD belegd en 32,9% van de bedrijfsobligaties is in euro’s belegd. De fondsmanager Sander Bus en comanager Roeland Moraal hebben een bewezen en solide investeringsproces. Bewezen, blijkt uit het feit dat dit fonds sinds september 2001 de Morningstar categorie weet out te performen. Het investeringsproces behelst een diepgaand bottom-up onderzoek gecombineerd met een goed gevoel voor risicobewustzijn.

De prestaties van Sander Bus en Roeland Moraal zijn in 2017 beloond met de Morningstar Award voor European Fund Manager of the Year in de categorie obligaties. Daarnaast heeft het Robeco High Yield Bonds de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating van Gold gekregen van de analisten van Morningstar. Het fonds behaalde sinds het begin van dit jaar een netto rendement van 0,74%.

Top 5 Global High Yield

FN top 5 week 42 Jeroen tabel vrijstaand NL

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten