Morningstar Rating Analyse: de grootste ETF-aanbieders en de beste landen

De Morningstar Rating Analyse legt beleggingsfondsen langs de meetlat en rangschikt ze op hun beheerd vermogen en Morningstar Rating, ofwel de sterren, die de historische koersprestaties uitdrukken. Deze keer belichten we de grootste aanbieders van ETF's en de vestigingslanden die als beste scoren over het derde kwartaal van 2018.

Robert van den Oever 30 oktober, 2018 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukken Morningstar’s Ali Masarwah en Thomas Furuseth, die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het derde kwartaal van 2018, eindigend per 30 september 2018.

De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating.

Grootste ETF-aanbieders
Eerder lieten we zien welke fondsaanbieders de grootste zijn, welke de beste zijn en welke kleinere fondshuizen de beste in hun segment zijn. Deze keer belichten we de aanbieders van Exchange Traded Funds. In onderstaand overzicht zijn zij gerangschikt naar beheerd vermogen:

MRA 10 2018 table 2

(klik op tabel voor vergroting)

Beste land
Tot slot is er een rangschikking naar vestigingsland. Daarbij prijkt Nederland opnieuw boven aan de lijst, net als in de voorafgaande drie kwartalen. Het gemiddeld aantal sterren voor de Morningstar Rating bedroeg in het derde kwartaal 3,68. In het tweede kwartaal was dat 3,59 voor alle fondsen die worden aangeboden door fondshuizen die in Nederland gevestigd zijn.

MRA 10 2018 table 5 landen

(klik op tabel voor vergroting)

Deze bovenstaande tabel maakt tevens duidelijk dat Nederland met 60,2 miljard euro niet echt groot is als het gaat om het vermogen onder beheer van hier gevestigde fondshuizen. Grote aanbieders in enkele specifieke landen zorgen ervoor dat daar juist wel een relatief groot beheerd vermogen onder dak is. Bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is goed voor bijna 1.200 miljard euro. Ook Ierland doet goed mee met 632 miljard euro. De sterk geconcentreerde vestiging van enkele grote aanbieders in het kleine Luxemburg stuwt dat land naar een beheerd vermogen van maar liefst ruim 2.100 miljard euro.

 

Zo werkt het
Naast de Morningstar Rating, die de grondslag vormt voor de bovenstaande analyse, is er ook de Morningstar Analyst Rating. Dat is een kwalitatieve analyse door de fondsanalisten van Morningstar die wel vooruitklijkt. In het volgende artikel leest u de verschillen tussen beide ratings en kunt u kijken naar twee video's waarin Jeffrey Schumacher de verschillen tussen beide ratings nog eens helder uiteen zet:

 

Lees meer:

Morningstar Rating Analyse Q2 2018: de grootste en beste fondshuizen

Morningstar Rating Analyse Q2 2018: grootste ETF-aanbieders en beste landen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten