Robotica in de beleggingsindustrie: deze trends ziet Morningstar

Robotica en kunstmatige intelligentie doen hun intrede in de beleggingsindustrie. Morningstar's hoofd kwantitatieve analyse Lee Davidson geeft zijn visie op de impact daarvan en de voordelen die het heeft voor u als eindbelegger. Bekijk het video-interview.

Ali Masarwah 23 november, 2018 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, machine learning en robotica hebben invloed op tal van aspecten op eenieders leven, en zo ook op de beleggingsindustrie. Daar weet Lee Davidson, Morningstar's hoofd kwantitatieve analyse, alles van. Onlangs was Davidson op bezoek in het Morningstar-kantoor in Frankfurt en daar sprak hij met onze Duitse research editor Ali Masarwah over de actuele trends. Dat zijn er meerdere, zo legde Davidson uit.

Davidson waarschuwt voor al te hoge verwachtingen van kunstmatige intelligentie. Robots zullen mensen niet zomaar één-op-één gaan vervangen. Ze zullen aanvullend zijn op activiteiten van mensen en hen bepaalde repetitieve taken uit handen nemen, zodat mensen zich kunnen concentreren op complexe taken. Dat kan ook in de beleggingsindustrie toegepast worden: computers kunnen zelfstandig aan het werk met data op basis van vooraf ingevoerde processen en algoritmen.

Belegger profiteert
De belegger kan hiervan profiteren doordat de kosten van beleggen omlaag gaan omdat het hele proces efficiënter en doelgerichter wordt doorlopen. De kostendruk noodzaakt vermogensbeheerders en aanbieders om meer te innoveren en efficiënter te werken. 

Ook neemt daardoor de consistentie van advies toe en ontstaat meer ruimte voor personalisatie: advies op maat voor specifieke klanten. Tegelijk kunnen sommige gestructureerde adviestaken helemaal door algoritmen worden uitgevoerd: robo-advice.

Bekijk hier het hele interview van Ali Masarwah met Lee Davidson:

 

Lees meer:

- Dit zijn 3 technologie-aandelen met een hoog dividend

- Thema-ETF's: geschikt voor lange termijn of modegril?

- Dit verandert er aan de Morningstar Sustainbility Rating

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten