Fonds van de Week: DWS Top Dividende

Vertrouwen in hoofdbeheerder Thomas Schüssler en zijn conservatieve aanpak die consistent wordt uitgevoerd zijn reden om de Morningstar Analyst Rating van Silver op DWS Top Dividende te handhaven. Het fonds heeft met zijn strategie een solide track record van bovengemiddelde resultaten opgebouwd over de lange termijn.

Robert van den Oever 29 november, 2018 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

DWS Top Dividende in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Neutral
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

DWS Top Dividende

Het vertrouwen in hoofdbeheerder Thomas Schüssler in combinatie met een sterk beleggingsproces en een solide uitvoering daarvan zijn voor Morningstar-fondsanalist Jefrrey Schumacher reden om de Morningstar Analyst Rating van Silver op dit fonds te handhaven.

Schüssler staat in hoog aanzien bij Morningstar vanwege zijn conservatieve aanpak en zijn jarenlange ervaring die zijn eindbeleggers goede resultaten heft gebracht. Een ander sterk punt van dit fonds is het consistent toegepaste beleggingsproces dat is gebaseerd op kwaliteit. De aanpak heeft bewezen goede bescherming te bieden in neergaande markten en het lange-termijn track record toont bovengemiddelde prestaties binnen de categorie.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 48 DWS Top Dividende FD  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
De positieve rating op de People Pillar is gebaseerd op ons vertrouwen in hoofdbeheerder Thomas Schüssler. Hij is sinds september 2005 betrokken bij deze strategie en heeft ruim twee decennia beleggingservaring. Schüssler is goed thuis in de beleggingsfilosofie en -proces en heeft een indrukwekkend en succesvol dividendspecialisme opgebouwd bij DWS.

Hij heeft een conservatieve denkwijze als het gaat om beleggen en dat past goed bij de defensieve aard van de portefeuille en de doelstelling om het neerwaarts risico te beperken.

Hoewel Schüssler bij ons in hoog aanzien staat, betekent dit tegelijk een hoog risico ten aanzien van zijn persoon, ofwel het key-person risk. Met andere woorden: er hangt heel veel af van één persoon. Dit ondanks het bredere team waar hij mee samenwerkt.

Het team van 10 ondersteunende dividendspecialisten en het bredere analistenteam bij DWS zijn een goede bron, maar Schüssler is degene die de uiteindelijke beslissing neemt. Verder is het verloop in dit team hoger dan wij graag zouden zien. Sinds 2014 zijn er drie co-beheerders vertrokken. Dat roept de vraag op of DWS in staat is om talent binnenboord te houden.

Bovendien betekent de introductie van nieuwe fondsen in het dividendsegment een grotere werklast voor het team. Alles bij elkaar zijn wij van mening dat beleggers nog altijd in goede handen zijn bij Schüssler en zijn team.

Fondshuis
Deutsche Bank heeft een deelbelang van 22,25% in zijn vermogensbeheertak naar de beurs gebracht onder de naam DWS in maart 2018. Deze stap brengt meer autonomie, maar is ook deels ingegeven door de problemen bij de bank. Medewerkers krijgen nu beloning in aandelen van het vermogensbeheerbedrijf in plaats van in de bank als geheel. Dat is een welkome stap om het moreel en het vasthouden van talent te bevorderen.

Het uitgebreide assortiment van DWS omspant alle vermogenscategorieën, inclusief passieve strategieën, die onder met merk Xtrackers worden aangeboden. Onder de actieve fondsen zijn bepaalde segmenten waar DWS sterk is, zoals wereldwijd dividend, Duitse andelen en Europese obligaties, maar de prestaties van het fondshuis als geheel zijn middelmatig.

Echter, op de Amerikaanse markt is het assortiment opgeschoond om meer focus te kunnen leggen op een beperkt aantal kerncompetenties. Bovendien erkent het fondshuis dat het nodig is om een betere balans aan te brengen tussen de vraag vanuit beleggers en zijn beleggingscompetenties.

We juichen toe dat het behoud van managers groot is. Hun variabele beloning kijkt mede naar hun prestaties op lange termijn. De lopende kosten zijn in sommige markten lager dan het gemiddelde. Echter, het fondshuis is vooral een verkoopmachine en dat kan aangewakkerd worden door druk van kostenbesparingen en ambitieuze groeidoelen. We houden daarom vast aan een neutraal oordeel op de Parent Pillar, maar we kijken hoe het fondshuis zich ontwikkelt na de beursgang. 

Proces
Deze conservatieve dividendstrategie wordt voornamelijk bottom-up gedreven maar neemt ook top-down visies in beschouwing. Gezien de omvang van de strategie gaat de aandacht doorgaans uit naar marktkapitalisaties van meer dan 10 miljard euro. dividendrendementen van meer dan 8% worden gezien als onhoudbaar en daarom vermeden.

Schüssler haalt zijn ideeën uit top-down trends en visies binnen DWS en van het multifactor model. Dit model rangschikt aandelen naar dividendrendement (50%), payout ratio (25%) en dividendgroei (25%). Deze ideeën worden dan fundamenteel onderzocht met de nadruk op de stabiliteit van het dividend, dus de vrije kasstroom en kracht van de balans. Ook het businessmodel van een bedrijf, het concurrentievoordeel en de kwaliteit van het management komen aan bod. Dit leidt het fonds naar gevestigde kwaliteitsbedrijven die financieel sterk zijn, een stabiele kasstroom genereren en in staat zijn om hun dividend te handhaven en zelfs te laten groeien.

De portefeuille telt ongeveer 70 aandelen die voor de lange termijn aangehouden worden. Dat blijkt uit de jaarlijkse portefeuille-omzet van 20% over de afgelopen vijf jaar. De beheerder maakt actief gebruik van cash om het risicoprofiel van de portefeuille te beheren. 

Prestaties
Het track record van dit fonds is onder leiding van beheerder Schüssler solide, zeker op voor risico aangepaste basis. De conservatieve aard van de strategie heeft het belegd vermogen inderdaad beschermd tijdens neergaande markten.

Het fonds heeft het categoriegemiddelde verslagen in turbulente markten zoals in 2008 en 2011 en recenter in 2014-2015 toen dalende grondstofprijzen veel categoriegenoten op het verkeerde been zetten. Ook tijdens de correctie van oktober 2018 heeft het fonds zich bewezen: het verloor 1,6% terwijl de categorie gemiddeld 4% zakte. Een opleving van Amerikaanse nutsbedrijven zoals Dominion Energy, NextEra en Duke Energy bleek een defensief anker te zijn.

Wel zette de rentegevoeligheid van het fonds een rem op de prestaties toen consumentengoederen onderpresteerden in het eerste kwartaal van 2018 vanwege de angst voor stijgende rente. Over 2018 tot en met oktober bedraagt het rendement 2,3% waarmee het fonds comfortabel in het bovenste kwartiel van zijn categorie valt. Daarbij hielp een juiste selectie van aandelen in de sector gezondheidszorg.

Over de lange termijn heeft het fonds zich bewezen voor zijn eindbeleggers, vooral door de bescherming in dalende markten. De downside capture ratio over de 1-jaars periode tot en met oktober 2018 bedraagt 74% en daardoor is de standaarddeviatie lager dan gemiddeld. Dat leidt weer tot gunstige Sharpe ratio's over meerdere periodes.

Kosten
De lopende-kostenfactor voor de rebatevrije aandelenklasse die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland bedraagt 0,90%. Dat is slechts 2 basispunten onder de mediaan voor wereldwijde aandelenfondsen. Gezien de omvang van ruim 20 miljard euro beheerd vermogen zijn wij van mening dat eindbeleggers meer moeten kunnen profiteren van de schaalvoordelen die die omvang met zich meebrengt.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van DWS Top Dividende FD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 48 DWS Top Dividende FD  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Fidelity European Growth Fund

- BlackRock USD High Yield Bond Fund

T. Rowe Price Emerging Markets Equity

Templeton Global Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten