Top-5 Aandelen Sector Technologie: L&G aan kop

De technologiesector is de grote gangmaker geweest op de beurzen sinds de financiële crisis in 2008. Dat is vooral te danken aan technologiebedrijven die een decennium geleden nog weinig voorstelden: Apple en Alphabet waren toen vele malen minder waard. De spectaculaire outperformance kreeg in oktober een stevige tik door de scherpe correctie die met name technologie-aandelen trof. Morningstar bekijkt deze week beleggingsfondsen in de aandelensector technologie.

Jeffrey Schumacher, CFA 03 december, 2018 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

De technologiesector is de grote gangmaker geweest op de beurzen sinds de financiële crisis in 2008. Gemeten vanaf het dieptepunt van de crisis in maart 2009 tot en met eind oktober 2018 heeft de MSCI World/information technology index een totaalrendement behaald van 498 procent, tegenover een totaalrendement van 268 procent voor de MSCI World Index. Een outperformance van 600 basispunten op jaarbasis.

Deze outperformance is vooral te danken aan technologiebedrijven die een decennium geleden nog weinig voorstelden. De marktkapitalisatie van Apple bedroeg bijvoorbeeld in maart 2009 “slechts” 70 miljard euro, Alphabet was 82 miljard euro waard, terwijl Facebook nog niet eens beursgenoteerd was. Daarachter bevonden zich een hele reeks bedrijven die destijds nog tot de mid-cap categorie behoorden, zoals Electronic Arts, NVIDIA en Salesforce, die een marktkapitalisatie hadden van ongeveer 4 miljard euro. Microsoft domineerde de sector met een marktkapitalisatie van 123 miljard euro, gevolgd door IBM met 97 miljard.

Grenzen doorbroken
Hoe anders is het beeld vandaag de dag. Alleen Microsoft is erin geslaagd om dankzij het ontplooien van zijn cloud-business in het spoor te blijven van de onstuimige groei van de destijds kleine technologiebedrijven. De forse groei van technologiebedrijven zorgde er ook voor dat grenzen doorbroken werden. Zo brak Apple op 2 augustus van dit jaar als eerste Amerikaanse bedrijf door de marktkapitalisatiegrens van 1.000 miljard dollar.

De prestaties sinds maart 2009 tot en met eind oktober 2018 van de aandelen die momenteel de MSCI World/information technology index vormen illustreren het sterke momentum van de sector. Van de 175 aandelen waaruit de index is opgebouwd zijn er 141 die een historie hebben sinds het dieptepunt van de crisis. Van die 141 aandelen zijn er 22 die hun koers niet zagen verdubbelen over deze periode. Slechts één van die aandelen tekende ook een negatief rendement op: BlackBerry, met een totaalrendement van -74 procent.

Meer dan vertienvoudigd
Tegenover deze underperformers staan 28 bedrijven die hun beurswaarde meer dan vertienvoudigd hebben. Wirecard (+3650%), NVIDIA (+2980%) en Salesforce (+2097%) zijn slechts een greep uit de succesverhalen die de sector hebben overspoeld. Het succes van de technologiesector heeft er ook voor gezorgd dat ze sentimentbepalend zijn geworden.

Het gewicht van de sector in de MSCI World index is door de jaren heen opgelopen van iets onder de twaalf procent in maart 2009 tot ruim 15 procent per eind oktober. Dat was twee maanden daarvoor echter nog hoger, toen de sector bijna een vijfde uitmaakte van de index. Een GICS herclassificatie van enkele grote technologiebedrijven zoals Facebook en Tencent naar de consumer services sector ligt hieraan ten grondslag, maar ook de tanende interesse van beleggers voor technologie-aandelen.

Harde correctie
Daar waar het sentiment rondom technologieaandelen louter positief is geweest, kregen beleggers in de sector een harde reality check te verwerken in de afgelopen twee maanden. Aan de gestage opmars van technologieaandelen kwam een abrupt einde toen de correctie zich inzette in september.

Een combinatie van teleurstellende cijfers of prognoses, een stijging van de rente, een rotatie van groei- naar waarde-aandelen en twijfels over de robuustheid van de wereldwijde economische groei zorgden ervoor dat de lievelingen van weleer massaal werden verkocht. De populaire FAANG aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (Alphabet)) verloren tijdens de correctie meer dan 20 procent vanaf hun piek en zagen ruim 1.000 miljard aan beurswaarde verdampen.

De Top-5
Ondanks de plotselinge correctie staan de fondsen die de top-5 vormen nog steeds fors in de plus voor 2018. De fondsen zijn geselecteerd uit de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie en zijn gerangschikt op basis van hun rendement over 2018 tot en met eind oktober.

L&G Cyber Security ETF op één
Aan kop gaat de L&G Cyber Security ETF met een rendement van 22,61 procent. Een ETF dus die zich richt op een heel specifiek segment binnen de technologiesector. Cyber security is een relatief jong thema en dat blijkt ook uit de samenstelling van de portefeuille. De ETF herbergt ongeveer 40 posities in voornamelijk mid- en small-cap bedrijven.

In de portefeuille is Cisco Systems met afstand het grootste bedrijf gemeten naar marktkapitalisatie, maar een vierde van de bedrijven waarin wordt belegd heeft een marktkapitalisatie van minder dan 1 miljard euro. De grilligheid van kleinere bedrijven en de volatiliteit die technologieaandelen kenmerkt, zorgen ook voor een grotere dispersie in rendementen in de portefeuille, maar dankzij sterke prestaties van Imperva, F5 Networks en Rapid7 resulteert er fraai rendement.

Polar Capital Global Technology op vijf
Het met een Silver Morningstar Analyst Rating gewaardeerde Polar Capital Global Technology Fund heeft een vijfde plaats bemachtigd. Het fonds richt zich op bedrijven die nieuwe disruptieve technologieën ontwikkelen en staat onder de deskundige leiding van Nick Evans en co-manager Ben Rogoff. Het duo kan bouwen op de input van een toegewijd team van specialisten.

De managers proberen disruptieve technologieën in een vroeg stadium te identificeren en daarbij de bedrijven te selecteren die het beste gepositioneerd zijn om van deze ontwikkelingen te profiteren. Het gevolg is een sterke onderweging van de grote, gevestigde namen in het universum omdat deze volgens het team eerder bedreigd worden door de nieuwe ontwikkelingen dan dat ze hiervan kunnen profiteren.

Ondanks dat de voorkeur dus uitgaat naar mid- en small-caps zijn de beheerders minder enthousiast over bedrijven waarvan hun technologie zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevindt. Binnen hun thematische aanpak bouwen ze een portefeuille op van 60-85 bedrijven die op basis van een grondige bedrijfsanalyse worden geselecteerd. Thema’s waarin wordt belegd zijn artificial intelligence, cloud infrastructuur en mobiele betalingen.

Top-5 Aandelen Sector Technologie

FN Top 5 week 49 Sector Technologie JS nov 2018 tabel NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten