Top 5 Aandelen Opkomende Landen: Defensieve fondsen onderscheiden zich in negatief marktklimaat

Aandelen uit opkomende landen hadden het moeilijk in het afgelopen jaar, na de fantastische jaren 2016 en 2017. In alle vier de kwartalen werd een verlies geboekt. In deze marktomgeving blijken defensievere fondsen in opkomende landen hun waarde te kunnen bewijzen. Lees hier welke vijf beleggingsfondsen in deze categorie het best presteerden in 2018.

Ronald van Genderen 14 januari, 2019 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Na de krachtige prestaties in 2016 en 2017 voor opkomende markten werd die opgaande trend in het afgelopen jaar abrupt gebroken. Reeds aan het begin van het jaar ging het mis voor opkomende markten. Hoewel de verliezen in het eerste kwartaal relatief beperkt bleven in vergelijking met ontwikkelde landen, hield het negatieve sentiment gedurende het jaar aan. Waar de MSCI World index herstel kende in het tweede en derde kwartaal, behaalde de MSCI Emerging Markets index over beide periodes een negatief rendement. Het jaar werd bovendien wederom met een verliesgevend kwartaal afgesloten, al was dit net als in het eerste kwartaal beperkter dan voor ontwikkelde landen.

Wat resteerde was een verlies van -10,27% voor de MSCI Emerging Markets index over het gehele jaar, terwijl de MSCI World index de volledige jaarwinst opgaf door een uitermate slecht vierde kwartaal en uitkwam op een jaarrendement van -4,11%.

Per saldo instroom
Verrassend genoeg hebben beleggers niet massaal de uitgang opgezocht. Weliswaar is er sinds mei 2018 sprake geweest van maandelijkse uitstromen van geld uit opkomende landen aandelenfondsen, maar deze bleven redelijk beperkt. Over de eerste vier maanden was er echter nog sprake van een sterke instroom, waardoor er over 2018 (tot en met eind november) per saldo meer dan 6,5 miljard euro aan beleggersgeld naar fondsen in de categorie stroomde.

Verlies China
China is met een 30% weging in de MSCI Emerging Markets index veruit het grootste en belangrijkste land. Niet verwonderlijk dat het verlies voor Chinese jaar in 2018 van -14,78% dan ook zwaar drukte op het rendement voor de MSCI Emerging Markets index. Waar in voorgaande periodes technologiereuzen als Tencent, Alibaba en Baidu regelmatig een positieve drijvende kracht waren, behoorden deze aandelen het afgelopen jaar juist tot de grotere verliezers onder de indexzwaargewichten.

China was niet het enige land in Azië dat zich negatief onderscheidde. Korea kende met -16,95% een nog groter verlies voor het jaar. Andere belangrijke landen, als India en Taiwan, boekten ook verliezen, maar deze bleven met -2,63%, respectievelijk -4,34%, relatief beperkt.

Rusland en Brazilië positief
Voor positief rendement in opkomende markten moesten beleggers het afgelopen jaar in Rusland en Brazilië zijn. Beide landen boekten een plus van iets meer dan 4%. In het laatst genoemde land werd het positieve jaarrendement met name behaald in het laatste kwartaal van het jaar. De verkiezing van de bepaald niet onomstreden president Jair Bolsonaro zorgde voor een positieve reactie onder beleggers en het vierde kwartaal was met een rendement van 15,24% buitengewoon succesvol voor Braziliaanse aandelen.

De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende wereldwijde opkomende landen aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over geheel 2018.

Een eerste blik op de fondsen in de top 5 leert dat met name defensievere fondsen, zoals fondsen gericht op inkomsten of laag risico fondsen het goed hebben gedaan in het afgelopen jaar.

Plek 1 voor BSF Emerging Markets Equities Strategies
BSF Emerging Markets Equities Strategies Fund is het enige fonds in de top 5 dat geen focus heeft op laag risico of dividend aandelen. Het fonds dat sinds 2015 wordt beheerd door Sam Vecht dankt de eerste positie met name aan de benchmark-agnostische aanpak. Zo is het fonds sterk onderwogen in China, terwijl het overwogen is in Brazilië en Rusland. Op een sector niveau heeft het fonds een sterke onderwogen positie in technologie wat de prestaties van het fonds afgelopen jaar heeft geholpen.

Acadian Emerging Markets Managed Volatility Equity op 2
Verder vinden we Acadian Emerging Markets Managed Volatility Equity op de tweede plaats. Dit low volatility fonds belegt in aandelen met een laag risico op basis van een behavioral-finance benadering. Het fonds kent een zeer gespreide portefeuille die kan bestaan uit 300 tot 600 aandelen. Doel is om op lange termijn minimaal het rendement te behalen gelijk aan de benchmark, maar met een risico dat 15 tot 30% lager ligt.

iShares EM Dividend ETF op 3
Op de derde plaats staat iShares EM Dividend ETF. Deze index tracker richt zich op de 100 aandelen uit de MSCI Emerging Market index met het hoogste dividend.

Uni-Global Equities Emerging Markets op 4
Vierde is het door Morningstar analisten met Silver gewaardeerde Uni-Global Equities Emerging Markets. Het doel van dit fonds is blootstelling te bieden aan opkomende landen via een een portefeuille met lage volatiliteit. Het team, onder leiding van de ervaren Alexei Jourovski, combineert hiertoe kwantitatieve optimalisatie technieken met fundamentele risico-analyses om tot een defensieve portefeuille te komen.

Het derde fonds in de top 5 dat zich richt op laag risico, is de iShares Edge MSCI Emerging Markets Minimum Volatility ETF, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft. Deze ETF volgt een index die probeert een portefeuille samen te stellen met een zo laag mogelijke volatiliteit.

 

Top 5 Aandelen Opkomende Landen

FN Top 5 week 3 aandelen opkomende landen Rv G tabel NL vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten