Vier aantrekkelijke Amerikaanse dividendaandelen

De wilde rit die aandelenbeleggers de laatste maanden hebben meegemaakt, schept kansen. Want er zijn aandelen die onterecht zijn afgestraft en die nu voor aantrekkelijke waarderingen op te pikken zijn. Morningstar bekijkt vier dividendaandelen die momenteel interessant zijn.

Robert van den Oever 23 januari, 2019 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

UPS
Het aandeel UPS is afgestraft door zorgen over de economie en door operationele misstappen bij concurrent FedEx. Toch is Morningstar van mening dat UPS zeer goed gepositioneerd is in zijn markt vanwege zijn wereldwijde bezorgingsnetwerk dat ongeëvenaard is in de industrie.

Het aandeel UPS is volgens Morningstar 15% ondergewaardeerd bij een dividendrendement van 3,8%. UPS kan harder groeien dan de economie dankzij het toenemende aantal onlinebestellingen bij webwinkels zoals Amazon en dankzij groei-initiatieven zoals de stap van UPS naar gezondheidszorg.

De balans is sterk en het bedrijf zal over 2018 60% van zijn vrije kasstroom als dividend uitkeren. Morningstar verwacht dat de dividendbetaling zal blijven en dat het dividend mettertijd zal groeien.

Wells Fargo
De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft afgelopen jaar veel last gehad van het schandaal rond de financiële producten die de bank zijn klanten onterecht in de maag splitste. Toch is de bank nogal altijd sterk gepositioneerd ten opzichte van zijn concurrenten. Want Wells Fargo haalt het meeste spaargeld van iedereen op in de Verenigde Staten en dat geeft het een sterke positie in de bankensector.

Het negatieve sentiment als gevolg van het schandaal heeft de koers zodanig gedrukt dat die nu 25% lager staat dan de Fair Value die Morningstar voor het aandeel berekent. Het dividendrendement bedraagt 3,8%. Wells Fargo betaalt 40% van zijn winst uit als dividend en volgens Morningstar is er ruimte om dat te laten groeien. Overigens is dividenduitkering in de bancaire sector onderhevig aan strenge regelgeving.

Wells Fargo heeft de ruimte om eigen aandelen in te kopen tegen de huidige, gunstige koers. Vermindering van het aantal aandelen zal in de toekomst de dividendgroei per aandeel stimuleren.

ExxonMobil
De oliesector staat in het nieuws door de dalende olieprijzen. Dat is een negatief gegeven voor de olie-industrie, maar volgens Morningstar is ExxonMobil een van de sterkste bedrijven als het gaat om het opvangen van de schommelingen in de olieprijs en de wisselende resultaten die dat tot gevolg heeft. Dat komt omdat de ExxonMobil verregaand geïntegreerd is, dat wil zeggen, het heeft de hele productieketen, van exploratie en winning tot aan raffinage en distributie stevig in eigen hand. Dat bevordert de efficiency en de slagvaardigheid.

De balans van ExxonMobil is de sterkste onder zijn olie-concurrenten en dat verzekert de dividendbetaling voor de langere termijn. Zelf met de uitschieters van de olieprijs die we de afgelopen jaren hebben gezien, wist ExxonMobil elk kwartaal het dividend uit zijn kasstroom te betalen, en dat kunnen lang niet alle oliereuzen zeggen.

De daling van de olieprijs heeft ook de aandelenkoersen van de oliereuzen onder druk gezet en daardoor noteert ExxonMobil nu 25% onder zijn Fair Value. Het dividendrendement bedraagt 4,8%.

KLA-Tencor
De grote technologie-aandelen hebben de afgelopen maanden flinken klappen te verduren gekregen en KLA-Tencor is daarop geen uitzondering. Maar Morningstar is van mening dat het bedrijf een sterke positie heeft in een niche voor de chipmachineindustrie. Het bedrijf is sterk verweven met zijn klanten en de manier waarop zij chips maken.

Net als de chipindustrie zelf en de vraag naar chips is ook KLA-Tencor onderhevig aan de economische cyclus. Maar in de afgelopen decennia heeft het bedrijf ieder jaar een vrije kasstroom weten te genereren. Het heeft een sterke balans met een netto-kaspositie. Daardoor zal het in staat zijn om een aantrekkelijk dividend te blijven uitbetalen en dat zelfs te laten groeien. Het dividendrendement bedraagt momenteel 3,5%.

Lees meer over aandelen:

Drie aandelen waar de Ultimate Stock Pickers toekomst in zien

Ultimate Stock Pickers kiezen kwaliteit nu volatiliteit regeert

Orsted profiteert het meest van sterke groei windenergie

Banken geraakt door harde Brexit en voedingsreuzen bieden koopkans

Harde Brexit raakt vooral automotive en supermarktbedrijven

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten