Top 5 Aandelen China A-shares: Aberdeen aan kop

Chinese aandelen worden gekweld door slecht nieuws en zorgen. Bij Chinese aandelen moet wel onderscheid worden gemaakt tussen onshore A-shares en offshore H-shares. Ondanks de opname van A-shares door MSCI in de opkomende landenindex, en netto toestroom van beleggersgeld, hebben deze onshore aandelen al meer dan drie jaar slechter gepresteerd dan H-shares.

Ronald van Genderen 11 februari, 2019 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

Waar China jarenlang het succesverhaal onder de opkomende landen was, is de grootste glans inmiddels vergaan. Afnemende groei, twijfels over de hoogte en de houdbaarheid van het schuldenniveau en de gevolgen van een handelsoorlog zijn slechts enkele voorbeelden van hoofdbrekens voor beleggers in China.

Al die zorgen hebben flink de wind uit de zeilen van Chinese aandelen genomen. Daarbij moeten Chinese aandelen niet op één hoop worden gegooid. Aan de ene kant zijn er de zogenaamde H-shares, oftewel de aandelen van Chinese bedrijven die zijn genoteerd aan de beurs van Hong Kong of op een buitenlandse beurs. A-shares daarentegen zijn aandelen die zijn genoteerd aan beurzen op het Chinese vasteland, zoals Shanghai en Shenzen.

Rendementsverschil
Het onderscheid tussen de beide soorten aandelen is van belang. Niet in de laatste plaats omdat ze een aanzienlijk ander rendementspatroon hebben laten zien in het verleden. Zo verloren A-shares afgelopen jaar bijna 30% (in euro's), terwijl H-shares het verlies beperkten tot 15%. In 2017 waren H-shares nog de sterren onder aandelen uit opkomende landen met een plus van 35%, maar dat gold niet voor A-shares met een geringe plus van bijna 6%.

De underperformance voor A-shares versus H-shares houdt nu al meer dan drie jaar aan. Wat opmerkelijk is gezien de toenemende interesse van beleggers in de categorie. De afgelopen drie jaar hebben beleggers namelijk per saldo steeds meer geld in beleggingsfondsen gestoken die beleggen in Chinese A-shares. Zo bedroeg de instroom in 2018 zo'n 2,5 miljard euro.

Opname in MSCI
Bij die positieve trend zal ongetwijfeld meespelen dat indexsamensteller Chinese A-shares heeft opgenomen in de toonaangevende MSCI Emerging Markets index en stap voor stap de nu nog geringe weging zal ophogen. Beleggers die deze index als benchmark hanteren zullen daardoor in meer of mindere mate worden gedwongen om in Chinese A-shares te beleggen.

Hoewel dit voor nu nog geen positief effect heeft gehad op de koersen van Chinese A-shares, zal het wel goed komen als we de Chinese astrologie mogen geloven. Met het zojuist aangebroken jaar van het varken zijn de voortekenen voor beleggers gunstig. Het varken is een geluksdier en staat voor welvaart en voorspoed.

De Top-5
In de top 5 van deze week de best presterende China A-shares aandelenfondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement over de afgelopen 12 maanden.

Geen enkel fonds in de top-5 van deze week heeft over de afgelopen 12 maanden een positief rendement weten te behalen. Alle fondsen in de top-5 zijn actief beheerde fondsen en kennen allen een relatief geconcentreerde portefeuille.

Aberdeen Global China A Share Equity Fund
Het meest geconcentreerd is het fonds op de eerste plek. Dit fonds van Aberdeen belegt in slechts 35 aandelen en waarbij iets meer dan de helft is belegt in de tien grootste posities. De grootste positie in het fonds is China International Travel Service Corp met een weging van meer dan 8% en dit aandeel was met een plus van bijna 40% ook meteen het best presterende aandeel in de portefeuille vorig jaar.

Robeco Chinese A-share Equities
Op de vijfde plek treffen we Robeco Chinese A-share Equities. Dit fonds wordt beheerd door een team dat door Robeco is opgebouwd sind 2015. Het team is gespecialiseerd in A-shares en is gevestigd in Shanghai. Hoofdbeheerder en hoofd van het team is Jie Lu. Hij wordt ondersteund door twee analisten. Daarnaast werken ze nauw samen met Robeco’s team in Hong Kong waar Victoria Mio en Arnaut van Rijn de scepters zwaaien over de Chinese en Aziatische aandelenstrategieën.

 

Top 5 Aandelen China A-shares

FN Top 5 week 7 tabel NL vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten