Amerikaanse duurzame fondsen boekten bovengemiddeld rendement in 2018

Duurzame beleggingsfondsen in de Verenigde Staten hebben over vorig jaar een bovengemiddeld rendement behaald. Ook over de terugkijkende drie- en vijfjaarsperioden doen ze het beter dan het gemiddelde van hun categorie. Dat bevestigt eens te meer dat aandacht voor duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van rendement. Integendeel.

Jon Hale 19 februari, 2019 | 8:53
Facebook Twitter LinkedIn

Aandacht voor duurzaamheid hoeft niet ten koste te gaan van rendement van een beleggingsfonds. Dat heeft Morningstar al eerder geconstateerd. Een terugblik op het duurzame-fondsenlandschap in 2018 bevestigt dat eens te meer.

Onlangs onderzocht Morningstar's Jon Hale, head of sustainability research, al de flows en de groei van expliciet op ESG gerichte beleggingsfondsen in de Verenigde Staten in 2018. Dat artikel kunt u hier lezen:

 

Deze keer kijkt Jon naar de rendementen van de Amerikaanse ESG-fondsen. En dan blijkt dat ruim 60% van de duurzame fondsen 2018 afsluit met een rendement in de bovenste helft van zijn categorie. Met andere woorden: ze doen het beter dan gemiddeld. Van die 63% haalt 35% zelfs het hoogte kwartiel.

Dat beeld geldt niet alleen voor 2018, maar in voor ieder jaar in de periode 2015-2018 eindigt een duidelijke meerderheid van de duurzame fondsen in de bovenste helft van zijn categorie.

Gesplitst naar brede categorie
Als we de ESG-fondsen splitsen naar bredere categoriegroep aandelen, obligaties en allocatie/alternatives, dan blijken de prestaties van aandelenfondsen zo'n beetje het gemiddelde van de ESG-fondsen te weerspiegelen. Bij obligatiefondsen ligt dat anders. Daar is selchts 18% van de fondsen in het hoogste kwartiel te vinden. Bij Allocatie/alternatives scoren duurzame fondsen veruit het best.

De rangschikking van alle fondsen en die van de drie bredere categoriegroepen vindt u afgebeeld in onderstaande grafiek:

ESG US landscape 2018 JHale Exhibit 20

(klik op afbeelding voor vergroting) 

Terug in de tijd
Als we verder terug in de tijd kijken, dan hebben de sterke prestaties van 2018 ook de rendementen over de drie- en vijfjaarsperioden flink opgestuwd. Over de driejaarsperiode valt 57% van de ESG-fondsen in de bovenste helft van zijn categorie en over de vijfjaarsperiode is dat 58%.

Interview
Jon Hale blikt in de volgende video terug op het landschap van Amerikaanse duurzame fondsen in 2018 en bespreekt de highlights van zijn studie. Bekijk de video hier:

 

 

 

Lees meer:

Instroom in Europese ESG-fondsen in 2018 hoger dan brede markt

Morningstar Sustainability Indexes verslaan conventionele indices

- Vier manieren om duurzaam te beleggen 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jon Hale  Jon Hale is a consultant with Morningstar Institutional Investment Consulting.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten