Aankopen door Ultimate Stock Pickers zijn zeer geconcentreerd

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers over het vierde kwartaal van 2018 concentreerden zich in drie sectoren. Dat is een contrast met eerdere kwartalen, waarin de aankopen zeer gespreid over de sectoren waren. De volatiliteit in de laatste maanden van 2018 schiep mooie kansen voor de 26 toonaangevende fondsbeheerders om tegen aantrekkelijke waardering kwaliteitsaandelen in te slaan. Bekijk het overzicht van de nieuwe aankopen en de aankopen uit hoge overtuiging door de Ultimate Stock Pickers over het vierde kwartaal.

Robert van den Oever 05 maart, 2019 | 8:39
Facebook Twitter LinkedIn

Nu bijna alle (op één na) Ultimate Stock Pickers hun aan- en verkopen over het vierde kwartaal hebben bekendgemaakt, kunnen we analyseren welke aandelen bij hen favoriet zijn. Opvallend was dat de aankopen geconcentreerd waren in drie sectoren: financials, industrie en technologie. Dat is een contrast met de voorafgaande kwartalen, waarin de aankopen juist zeer gespreid waren over de sectoren.

Een overeenkomst is dat de aankopen opnieuw kwaliteitsaandelen betroffen. Van de 10 High-Conviction Purchases hebben er 7 een Narrow of een Wide Economic Moat. Bij de New-Money Purchases zijn dat er maar liefst 9 van de 10.

De aandelen die het meest vermeldenswaardig zijn, zijn American International Group (AIG), Microsoft, General Motors (GM) en Automatic Data Processing (ADP). Het aandeel ADP is een van de New-Money Purchases, maar de aandelenanalisten van Morningstar vinden het substantieel overgewaardeerd.

AIG is juist het meest ondergewaardeerd, net als Tencent Holdings. Beide aandelen noteren zo'n 25% onder de Fair Value die Morningstar voor ze heeft berekend.

Beperkte overlap
De overlap tussen de twee top-10 lijsten, de High-Conviction Purchases en de New-Money Purchases is beperkt; 4 namen komen op beide lijsten voor.

Voor wie de Ultimate Stock Pickers een nieuw fenomeen zijn: High-Conviction Purchases zijn substantiële aankopen in verhouding tot de omvang van de fondsportefeuille. Dit kunnen aanvullingen op bestaande portefeuilleposities zijn. Dus niet de omvang van de aankoop op zich, maar de verhouding van de aankoop tot de totale portefeuille-omvang is de maatstaf. New-Money Purchases zijn aankopen van aandelen die eerder nog niet in de portefeuille zaten.

Een New-Money aankoop kan tegelijk ook een High-Conviction aankoop zijn, mits die van voldoende omvang is in verhouding tot de portefeuille.

High-Conviction purchases
De top-10 High-Conviction Purchases per ultimo 2018, koersen en Morningstar Ratings per 15 februari 2019:

USP 2019 02 19 Exhibit 1

(klik op tabel voor vergroting)

En vervolgens de top-10 van New-Money Purchases. Die telt 6 namen die door ten minste 2 van de 26 Ultimate Stock Pickers als nieuw aandelen werden aangekocht. Er zijn 4 namen die overlappen tussen beide top-10's:

USP 2019 02 19 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

Drie voorbeelden
We lichten de drie aandelen Microsoft, GM en ADP nader toe aan de hand van de visie van de aandelenanalisten van Morningstar. Morningstar onderzoekt de rationale achter de aankoop van ADP door 2 van de Ultimate Stock Pickers, terwijl het overgewaardeerd is.

USP 2019 02 19 Exhibit 0

(klik op tabel voor vergroting)

Microsoft logo WebMicrosoft
Door de leidende positie in clouddiensten is de visie van Morningstar-analist Dan Romanoff bullish, want met het product Azure als kern van het nieuwe Microsoft is er zicht op groei voor de toekomst. Azure biedt een soepele toegang tot het verplaatsen van werk naar de cloud, voor nieuwe maar ook voor bestaande Microsoft-klanten. Het is makkelijk om nieuwe applicaties aan te haken bij Azure en daarmee heeft Microsoft een voorsprong op zijn concurrenten.

De groei door de uitbreiding van Azure en ook de producten Dynamics en Office 365 zal volgens de analist tot een groei van de operationele marge met 33% in 2019 en 41% in 2028 kunnen leiden.

Het product Office biedt concurrentievoordeel omdat de drempel om over te stappen hoog en en door het netwerkeffect. Wie eenmaal een abonnement van ten minste 70 dollar per jaar heeft en ook andere Microsoft-diensten gebruikt via hetzelfde platform, zal niet snel geneigd zijn om over te stappen. Dat blijkt wel uit het marktaandeel van 88% dat Office heeft weten te bereiken.

Maar ook het bekende besturingssysteem Windows is nog altijd een groeimotor voor de toekomst. Momenteel is windows goed voor 18% van Microsofts totale omzet en het groeit met omstreeks 5% per jaar. In de wereldwijde markt voor pc's heeft Windows een marktaandeel van 83%. Ook hier profiteert Microsoft van zijn dominantie. Want pc-gebruikers vergelijken niet actief concurrerende besturingssystemen alvorens er een aan te schaffen; ze kopen de grootste en bewezen speler.

General Motors 99x99General Motors
Morningstar-analist David Whiston is positief over General Motors omdat het modellenpalet momenteel goed aansluit bij de markttrends en doordat de productie steeds efficiënter en effectiever wordt.

Belangrijk is de introductie van een beperkter aantal nieuwe platforms waarop alle modellen voor de wereldwijde markten gebouwd worden. Dat zijn er straks nog maar vijf. Zo benut GM eindelijk zijn schaalgroot. Ook de concentratie op de Amerikaanse thuismarkt en de vier kernmerken in plaats van voorheen acht helpt de efficiency. Het meer vraaggedreven bedrijfsmodel zal ervoor zorgen dat GM ook in de neerwaartse en daljaren van de cyclus toch ten minste break-even kan draaien.

Het eerste kwartaal van 2019 zal nog wat mager zijn, maar analist Whiston is optimistisch voor heel 2019 als in het tweede halfjaar de nieuwe modellen in de segmenten SUV's en trucks echt in grote aantallen gaan verkopen. De operationele marge voor 2019 zal op 10% uitkomen.

ADP logo 100x100ADP
Twee van de Ultimate Stock Pickers hebben aandelen ADP bijgekocht, terwijl Morningstar-analist Colin Plunkett van mening is dat dit aandeel substantieel overgewaardeerd is. ADP is de grootste payroll dienstverlener in de Verenigde Staten en kan profiteren van de toenemende regelgeving en de complexere relatie tussen werkgever en werkenmer; die omvat steeds méér, naast belastingen ook de zorgwet Affordable Care Act.

De complexiteit van die zorgwet en de rapportageverplichtingen die ermee samenhangen scheppen meer werk voor dienstverleners zoals ADP. Werkgevers kunnen niet zonder zulke diensten, want ze willen niet het risico lopen dat er iets mis gaat en ze boetes om hun oren krijgen. Dat is tevens de reden dat ze niet graag wisselen van leverancier, dus de relaties met ADP zijn zeer langdurig van aard.

De marktpositie van ADP is na oudsher sterk bij middelgrote bedrijven tussen de 25 en 100 medewerkers. Kleinere bedrijven kiezen vaak doe-het-zelf oplossingen, terwijl grote spelers meer mogelijkheden hebben en/of fikse kortingen bedingen, waardoor ADP of een concurrent daarvan er veel minder aan kan verdienen.

Een nadeel van ADP is dat dataverwerking en databeheer loopt via meerdere typen systemen die deels op verouderde technologie draaien. Er zijn concurrenten met moderner en eenduidiger systemen, maar ADP werkt hard aan het verbeteren van zijn technologie aan de achterkant. Analist Plunkett heeft er vertrouwen in dat dat goed komt, maar het kost wel tijd.

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

- Dit zijn drie aandelen waar de Ultimate Stock Pickers toekomst in zien

- Ultimate Stock Pickers kiezen kwaliteit nu volatiliteit regeert

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten