Top 5 Mixfondsen USD Neutraal - Wereldwijd: Allianz aan kop

Voor beleggers die het lastig vinden om te kiezen of ze in aandelen of in obligaties willen beleggen, is er een tussenweg: mixfondsen. Die zijn er in diverse soorten met verschillend risicoprofiel, van defensief tot offensief. Daartussenin zit de categorie Mixfondsen Neutraal met fondsen die een portefeuille hebben met een gelijke verdeling tussen aandelen en obligaties. Deze week belichten we de Top-5 van best presterende fondsen in de Morningstar Categorie Mixfondsen USD Neutraal - Wereldwijd.

Jeroen Siecker 18 maart, 2019 | 9:27
Facebook Twitter LinkedIn

Wat het obligatiegedeelte betreft, is het goed om te kijken naar de stappen die de Europese Centrale Bank voornemens is en die van invloed zijn op het renteniveau. Want de machine van de Europese economie hapert weer. Zelfs een rente van 0% is niet voldoende. 

De rente is naar het laagste niveau in de geschiedenis van de mensheid gebracht doordat de centrale banken gedurende de grote financiële crisis vanaf 2008 biljoenen euro’s hebben bijgedrukt. De bedoeling van deze monetaire verruiming was dat consumenten méér geld zouden gaan uitgeven en dat zou weer moeten leiden tot het creëren van meer banen.

Beperkte economische groei
Dat is een mooie gedachte, maar achter de schermen waren de autoriteiten vooral druk bezig met het repareren van het transmissie-mechanisme: de motor van de Europese economie die de omloopsnelheid van geld in balans dient te houden. Maar als commerciële banken niet voldoende of geen krediet willen lenen aan huishoudens en bedrijven, onder andere op basis van krediet dat zij van de centrale banken hebben ontvangen, dan stagneert de economische vooruitgang.

Kijken we terug op het vierde kwartaal van 2018 dan heeft er maar een zeer beperkte groei van 0,2% plaatsgevonden in Europa. Door deze slechte economische omstandigheden was de Europese Centrale Bank genoodzaakt om haar groeidoelstelling voor 2019 te verlagen van 1,7% naar 1,1%.

Opnieuw stimulering
Omdat het transmissie-mechanisme weer haarscheurtjes begon te vertonen, heeft de Europese Centrale Bank besloten om het TLTRO (Targeted longer-term refinancing operations) programma opnieuw van stal te halen. Hiermee stelt de ECB de commerciële banken in staat om slechte obligaties van de de balans te halen in ruil voor nieuwe reserves.

Het doel is om liquiditeit binnen het banksysteem te garanderen en de omloopsnelheid van geld in balans te houden. Dit stimuleringsprogramma van de ECB is overigens niet hetzelfde als monetaire verruiming (QE), omdat er bij TLTRO sprake is van een vastgestelde looptijd, waarbinnen alle stimulering ook weer afgewikkeld dient te worden.

De Top-5
De top-5 van beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen USD Neutraal - Wereldwijd op basis van het rendement over de eerste twee maanden van 2019 wordt aangevoerd door het met een Morningstar Analyst Rating van Neutral beoordeelde Allianz Income and Growth Fund. De tweede plek gaat naar Franklin Income Fund, ook een fonds dat een Morningstar Analyst Rating heeft, in dit geval een Bronze rating.

Allianz Income and Growth Fund
De portefeuille wordt sinds 2007 beheerd door Douglas Forsyth, de CIO van Allianz Income and Growth strategie. Het primaire doel van dit fonds is het genereren van inkomen. De focus lig op het uitbetalen van 0,066 dollar per aandeel per maand aan dividend. Om deze doelstelling te genereren splitst het team de portefeuille gelijkmatig op in high yield obligaties, converteerbare obligaties en aandelen.

Omdat de twee obligatie-onderdelen sterk gecorreleerd zijn aan aandelen, kan ten tijde van verhoogde bewegelijkheid in de markt deze strategie minder diversificatie bieden. Forsyth wordt bijgestaan door twee co-managers; Justin Kass en Michael Yee. Beide hebben al meer dan 15 jaar ervaring binnen Allianz op het gebied van mandaten die gericht zijn op het genereren van inkomen.

Franklin Income Fund
Dit fonds wordt sinds 2002 beheerd door Ed Perks. Perks is sinds maart 2017 hoofd van het Franklin’s multi-asset-groep. Ondanks deze promotie waarbij hij onder andere leiding geeft aan het team, is hij nog steeds dagelijks betrokken bij dit fonds en heeft hij de uiteindelijke verantwoordelijkheid als het aankomt op het nemen van beslissingen.

Het fonds heeft twee brede doelstellingen; het genereren van inkomen en het creëren van koerswinst. De rentevergoeding van dit fonds sinds Perks deze strategie heeft overgenomen, is gemiddeld 4,4% geweest. Hoewel deze vergoeding door de tijd heen heeft gefluctueerd tussen de 2,8% en 7,3%, heeft dit fonds consistent méér aan rentevergoedingen gegenereerd dan andere multi-asset-income strategieën. Ed Perks wordt bijgestaan door drie co-managers: Todd Brighton, Richard Hsu en Mat Quinlan.

 

Top 5 Mixfondsen USD Neutraal - Wereldwijd

FN top 5 week 12 Mixfondsen neutraal tabel NL

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings