Er zijn veel te veel beleggingsfondsen in Europa ten opzichte van de omvang van het beheerde vermogen. Hierdoor zijn veel fondsen te klein om kostenefficiënt te kunnen opereren. Verpieterend met een gering beheerd vermogen, genegeerd en opgezadeld met hoge kosten bewijzen deze slapende fondsen beleggers een slechte dienst. Uit onderzoek van Morningstar blijkt namelijk dat deze “verweesde” fondsen slechte performances leveren en hun bestaansrecht hebben verloren. Een probleem dat groter is dan gedacht.
Of het nu vergane glorie is of hooggespannen verwachtingen waren die nooit waargemaakt zijn, er zijn veel fondsen die het label “verweesd” opgeplakt kunnen krijgen. In een studie van collega Jon Miller wordt dit probleem onderzocht en komen de harde cijfers naar buiten: 25 procent van de fondsen in het Europese universum zijn in de vergetelheid geraakt.
Analyse
We hebben die 25 procent als volgt geïdentificeerd. We hebben het volledige Europese universum allereerst verkleind door alleen te kijken naar beleggingsfondsen die een track record hebben van minimaal vijf jaar. Fondsen die recenter zijn gelanceerd, zijn namelijk nog in de opbouwfase en kunnen nog uitgroeien tot volwaardige, succesvolle producten.