Dipje voor ASML, maar goede toekomst door uitrol EUV-technologie

ASML had afgelopen kwartaal last van voorzichtige klanten die hun bestellingen terugschroefden. Voor de lange termijn ziet het er toch goed uit, als de uitrol van de nieuwste generatie EUV-machines vaart krijgt. De hogere marge daarop zal de winstgevendheid opstuwen.

Robert van den Oever 01 mei, 2019 | 9:42
Facebook Twitter LinkedIn

De chipindustrie neemt even gas terug en dat is terug te zien in de cijfers van ASML over het eerste kwartaal. De chipmachinebouwer uit Veldhoven boekte in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig een 2,5% lager omzet. Vergeleken met het voorafgaande vierde kwartaal van 2018 is de daling maar liefst 30%. Dat geeft aan dat de chipfabrikanten veel minder bestellingen hebben gedaan.

Als gevolg van de wereldwijd vertragende economische groei zijn de grote chipmakers voorzichtiger met hun investeringen in nieuwe chipmachines. Dat voelt ASML in zijn orderportefeuille. Met name het segment geheugenchips liep terug (omzetdaling van 30%) omdat de chipbedrijven de bezettingsgraden van hun machines hebben verlaagd en capaciteit niet wilden uitbreiden in verband met de economische groeivertraging. Daardoor zal de omzet in dit segment in heel 2019 naar verwachting met 20% dalen. De analist verwacht dat de chipmakers hun investeringen vanaf 2020 weer zullen gaan verhogen. 

ASML Peter Wennink President and Chief Executive Officer office 29283 kleinerGroei door EUV-technologie
Voor heel 2019 voorziet Morningstar-analist Abhinav Davuluri toch een omzetgroei bij ASML, omdat in de tweede jaarhelft meer Extreme Ultra Violet (EUV)-machines van het nieuwste type hun weg naar klanten zullen vinden, naar verwachting 30 stuks, en die hebben een hoger prijskaartje en een hogere marge.

Tijdens de onlangs gehouden jaarlijkse aandeelhoudersvergadering ging ASML-topman Peter Wennink (foto) na vragen van aandeelhouders in op de kwestie van diefstal van bedrijfsgeheimen door Chinese spionnen via een speciaal daartoe opgezet concurrerend Amerikaans bedrijf.

Dat speelde zich af in 2015 maar kwam pas recent naar buiten. Wennink herhaalde dat dit alles geen grote impact op ASML heeft, niet operationeel en niet financieel. Hij voegde daar aan toe dat ASML sindsdien zijn beveiligingsprocessen flink heeft aangescherpt, zodat kerngegevens en codes niet meer zo makkelijk te kopiëren zijn.

Fair Value
Morningstar-analist Davuluri hanteert een lagere Fair Value dan de actuele aandelenkoers van ASML: 136 euro per aandeel als Fair Value terwijl de koers rond de euro schommelt. Dat verschil is te verklaren door de toekomstverwachtingen voor de EUV-machines. Analist Davuluri is daar voorzichtiger mee dan de markt. De analist verwacht dat de uitrol van de nieuwe generatie EUV-machines langer gaat duren dan beleggers in het algemeen denken.

In 2019 zet ASML een belangrijke stap, omdat dit jaar de nieuwste generatie EUV-machines beschikbaar komt. Die nieuwste machines kosten minstens 100 miljoen dollar per stuk en zullen ASML's marktleiderschap versterken en concurrenten Nikon en Canon op achterstand zetten.

ASML koersgrafiek 1 mei 2019

(klik op grafiek voor vergroting) 

Overigens hanteert de analist voor de Fair Value ook nog een bull en een bear case scenario. In het pessimistische bear scenario is dat 102 euro per aandeel ASML. In het optimistische scenario, dat uitgaat van een snellere groei van het EUV-segment met zijn hogere marges, is dat 192 euro.

Narrow Moat
Morningstar kent een Narrow Moat rating toe aan ASML. Hoewel ASML met afstand marktleider is, zeker in de meest hoogtechnologische chipsegmenten, zijn er nog andere spelers actief op deze markt, zoals Nikon en Canon. Zij hebben hun plek gevonden in de iets oudere generaties chipmachines. Daarom geen Wide Moat rating voor ASML. Bovendien moet ASML grote investeringen blijven doen om de concurrentie te blijven verslaan. Afzwakkende of vertragende investeringen in nieuwe technologie zouden ertoe kunnen leiden dat concurrenten inlopen.

De Moat Trend is Positive, omdat ASML met de EUV-technologie duidelijk voorop loopt. De concurrentie . Het is ook noodzakelijk om met onderzoek & ontwikkeling de concurrentie vóór te blijven.

ASML Engineering Illumination system office 233

(klik op afbeelding voor vergroting)

Bulls & Bears
Morningstar zet de sterke en zwakke kanten van een bedrijf op een rij onder de noemer Bulls & Bears. Voor ASML luiden die als volgt:

Bulls

  • ASML is marktleider in lithografiemachines, een integraal onderdeel van chipfabricage.
  • De uitgebreide technische expertise die nodig is om zulke complexe machines te ontwikkelen en te bouwen vormt een drempel om toe te treden tot deze markt.
  • ASML heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan operationele efficiency om de winstgevendheid door een volledige cyclus heen te verbeteren.

 

Bears

  • ASML is afhankelijk van een handvol grote, belangrijke klanten die de dure machines afnemen en ze zo lang mogelijk blijven gebruiken.
  • De afhankelijkheid van een beperkt aantal leveranciers voor belangrijke componenten brengt het gevaar van haperingen in de leveringsketen met zich mee.
  • De ontwikkeling van Extreme Ultra Violet technologie is vertraagd geraakt en chipmakers hebben hun toevlucht genomen tot alternatieve oplossingen met gebruikamking van technologie van andere partijen.  

  

Lees meer over aandelen:

- Beleggers zijn te pessimistisch over Randstad

De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Auto-aandelen: Duitse drie zijn ondergewaardeerd, Tesla en PSA te duur

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten