Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor mei drie wisselingen. Koersstijgingen en verlaging van de Fair Value voor sommige aandelen heeft ertoe geleid dat nu andere aandelen aantrekkelijker zijn geworden, en die komen nieuw op de lijst. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor mei.

Robert van den Oever 10 mei, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor april telt drie wisselingen. De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 99% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen. Een maand eerder was dat 96% en de maand daarvoor 82%. Het herstel op de aandelenmarkten heeft dus zijn effect op de waarderingen, want de aandelen worden maand na maand duurder.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel behoorlijk duurder is geworden. Er kwamen gemiddeld 265 basispunten bij.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door de sectoren industrie en communicatie.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Drie afvallers
De lijst voor maart kent drie afvallers: Basf, Publicis Groupe en Babcock International Group. De reden dat Babcock van de lijst verdwijnt is dat het ananlistenteam van Morningstar dit aandeel niet langer volgt.

Het aandeel Publicis verdwijnt van de lijst nadat het afgelopen maand zo'n 15% in koers is gestegen. Morningstar-analist Ali Mogharabi heeft zijn Fair Value voor dit aandeel verhoogd van 60 naar 64 euro vanwege het positieve effect van de overname van ADS-dochter Epsilon die een voorsprong geeft op concurrenten in data-analyse. Ook na die verhoging is het aandeel nog altijd ondergewaardeerd, maar er zijn in deze sector nu andere aandelen die nog aantrekkelijker gewaardeerd zijn.

Drie nieuwkomers
Voor de afvallers komen drie nieuwkomers in de plaats. Dat zijn LafargeHolcim, Dufry en Prosegur Compania de Segurida.

In eerdere editiers hebben we al aandacht besteed aan Dufry en Prosegur Compania de Segurida, maar opnieuw behoren ze momenteel tot de goedkoopste Europese aandelen binnen hun sector.

Dufry
Narrow Moat rated Dufry is 's wereld grootste uitbater van belastingvrije winkels op luchthavens en andere plekken die met reizen te maken hebben. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 13% in een zeer gefragmenteerde wereldmarkt en is daarmee toonaangevend. In winkels op vliegvelden heeft het een leidende 20% marktaandeel en dat is het dubbele van de nummer twee.

Luchthavenwinkels zijn goed voor 90% van de groepsomzet en die wordt behaald op 300 vliegvelden in 65 landen. De meeste omzet komt uit Europese landen, zo'n beetje de helft, en 20% komt van Noord- en Latijns-Amerika. Azië, het Midden-Oosten en Australië zijn goed voor 10% van de omzet.

De belangrijkste artikelen zijn parfum, cosmetica en voedingsmiddelen die samen goed zijn voor de helft van de omzet. Wijn, sterke drank, tabak, horloges en juwelen zijn eveneens belangrijke productgroepen. De marges liggen rond de 60% en dat is veel hoger dan de 30-40% die winkeliers in zelfs de duurdere winkelstraten weten te boeken. 

Het aandeel Dufry is afgelopen maand iets in koers gedaald, terwijl andere aandelen in deze sector juist gestegen zijn, en dat maakt Dufry des te aantrekkelijker. Morningstar-analist Jelena Sokolova hanteert een Fair Value van 137 Zwitserse frank en dat betekent een koers-winstverhouding van 16 maal de verwachte winst voor 2019.

ECPL 2019 05 Dufry

(klik op afbeelding voor vergroting)

Prosegur Compania de Segurida
Narrow Moat rated Prosegur Compania de Segurida is een van de grootste beveiligingsbedrijven ter wereld. Anders dan zijn directe concurrenten is dit bedrijf relatief groot in opkomende markten waar tweederde van de omzet vandaan komt. De belangrijkste activiteit is gepantserd geldvervoer en bevoorrading van geldautomaten.

Deze activiteit zorgt bovendien voor de Narrow Moat die Morningstar-analist Michael Field aan het bedrijf toekent. Vijf bedrijven hebben de helft van die markt in handen en het is voor klanten lastig overstappen van de ene naar de andere aanbieder. Voor klanten staat veiligheid en zekerheid voorop en ie kunnen in het geding komen bij een switch van leverancier.

De klantentrouw is dan ook groot, en dat wordt onderstreept door de lange duur van contracten, doorgaans vijf jaar, en de hoge operationele marge van rond de 20%.

Analist Field hanteert een Fair Value van 7,10 euro voor dit aandeel en voorspelt een autonome omzetgroei van 7,5% in de komende 10 jaar. De marge zal stijgen van iets onder de 8% in 2018 naar circa 10% door efficiencyverbetering en door verschuiving van de activiteitenmix: bewakingsactiviteiten met beveiligers, die een lagere marge kennen, worden afgestoten en vervangen door intelligentere soorten bewaking, die een hogere marge opleveren.

ECPL 2019 05 Prosegur

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor mei:

Europe Core Pick List 2019 05 tabel

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Royal Dutch Shell is flink ondergewaardeerd

Dipje voor ASML, maar goede toekomst door uitrol EUV-technologie

Beleggers zijn te pessimistisch over Randstad

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings