Top-5 US Large-Cap Value: Artisan aan kop

Amerikaanse aandelen zijn al lange tijd de gangmakers op de financiële markten. De fabuleuze koersstijgingen van technologiebedrijven en het doorbreken van de mijlpaal van 1 biljoen dollar aan marktkapitalisatie door Amazon, Apple en Microsoft laten geen twijfel bestaan over welke sector de stuwende kracht is achter de opmars van de Amerikaanse aandelenbeurzen. De aandacht die deze bedrijven opeisen drukt bedrijven in andere sectoren naar de achtergrond. Zo raken gerenommeerde value sectoren zoals energie, nutsbedrijven en financials in de vergetelheid.

Jeffrey Schumacher, CFA 27 mei, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

De impopulariteit van value aandelen blijkt ook uit de fondsstromen naar Amerikaanse aandelen. Over de afgelopen drie jaar onttrokken beleggers wereldwijd in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse large-cap value fondsen, wat een negatieve organische groei van 6% betekende.

Opvallend hierbij is dat er een duidelijke tweedeling in trends is wanneer we actieve en passieve fondsen van elkaar scheiden. Passieve fondsen zagen namelijk een netto instroom van 90 miljard dollar, wat dus een uitstroom betekent van 150 miljard dollar voor de actief beheerde Amerikaanse waardefondsen. Daarmee was de uitstroom voor actieve value fondsen nog groter dan voor de gemengde fondsen, ook wel blend genoemd, die 123 miljard dollar aan uitstroom zagen, maar met een totaal beheerd vermogen van 1.250 miljard dollar nog veel groter zijn dan de value fondsen, die per eind april 2019 zo'n 890 miljard dollar beheerden.

Fed terughoudend
Een van de redenen dat de waardestijl het lastiger heeft, is de grote allocatie naar financials. De draai in het monetaire beleid van de Fed, waarbij voorzitter Jerome Powell in maart aangaf dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig terughoudend is met betrekking tot het verhogen van de beleidsrente, nam de wind uit de zeilen van bankaandelen. De vlakke yield curve verkleint de marge die banken kunnen genereren op het uitlenen van kapitaal.

Dat weerhield JP Morgan er niet van om de hoogste kwartaalwinst ooit voor een Amerikaanse bank te rapporteren over het eerste kwartaal van 2019. Concurrenten lieten echter een wisselend beeld zien, waardoor de onzekerheid regeert. Value beleggers zien echter wel kansen in de sector dankzij de lagere waarderingen en de aandeleninkoopprogramma’s en dividenduitkeringen.

Artisan US Value Equity Fund op 1
De top-5 beleggingsfondsen in Amerikaanse large-cap waarde aandelen, gebaseerd op het rendement in 2019 tot en met eind april, wordt aangevoerd door Artisan US Value Equity Fund. Het fonds wordt beheerd door Thomas Reynolds, James Kieffer, Daniel Kane en Craig Inman, die allen als generalist nauw samenwerken voor de selectie van de aandelen in hun portefeuille.

Dit fonds hanteert een milde waardestijl, waardoor het momenteel balanceert op de grens tussen waarde engemengd, in de Morningstar style box. Het team focust niet alleen op de waardering, maar ook op de financiële gezondheid van een bedrijf, waarbij de nadruk wordt gelegd op de schuldpositie en het vermogen om positieve kasstromen te genereren. De beheerders schuwen daarbij niet om contrair te beleggen en ze zoeken kansen in segmenten in de markt waar angst en pessimisme de prijs van een aandeel te hard hebben geraakt, waardoor er zo een aantrekkelijk risico/rendementsprofiel ontstaat.

De portefeuille van 35 namen bestaat niet alleen uit traditionele waarde aandelen. Zo treffen we Alphabet en Apple aan op prominente posities, maar vinden we bijvoorbeeld ook Devon Energy, Apache en Hess onder de belangen in de energiesector. De laatste is dan ook de grootste stijger year-to-date, met een koerssprong van 62 procent.

Robeco BP US Premium Equity op 5
Op de vijfde plaats treffen we het met een Silver rating bekroonde Robeco BP US Premium Equity aan. Dit fonds wordt geleid door veteraan Duilio Ramallo die het fonds sinds 2005 onder zijn hoede heeft. Ramallo kan bij het beheer van deze all-cap strategie leunen op een groot team van analisten en portefeuillebeheerders van de andere fondsen van Boston Partners. Het is daarbij een voordeel dat alle fondsen volgens dezelfde filosofie en op basis van hetzelfde beleggingsproces worden beheerd.

Het raamwerk heeft zich ruimschoots bewezen en toetst bedrijven op drie facetten, te weten business fundamentals, relatieve waarderingen en positief momentum. Chubb en AIG zijn meer recente favorieten van Ramallo, die denkt dat deze bedrijven door de markt onderschat worden en hierdoor misprijst zijn ten opzichte van hun lange termijn winstgevendheid, terwijl ze naar zijn mening tevens beschikken over een sterk management.

Het zorgt ook voor een overweging van verzekeraars in de portefeuille, die ongeveer 13% van het fonds uitmaken. Een andere overtuiging zijn technologieaandelen, die 19% van de portefeuille beslaan. Cisco Systems en Microsoft zijn hier de grootste overtuigingen, maar ook kleinere bedrijven als Symantec, EnerSys en NetApp zien we terug in de portefeuille.

Top-5 US Large-Cap Value

Top 5 US Large Cap Value tabel NL

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings