Top 5 Aandelen Rusland: Aberdeen Standard aan kop

Welk gevolgen heeft de liberalisering van Chineze obligatiemarkt, hoe is deze markt van schuldpapier verdeeld en hoe zit het nu met de valuta, is het nu Renminbi of Yuan?

Jeroen Siecker 20 juni, 2019 | 12:35
Facebook Twitter LinkedIn

Sinds het begin van het tweede kwartaal van dit jaar is Bloomberg begonnen om gefaseerd bepaald Chinees schuldpapier op te nemen in haar index; de Bloomberg Barclays Global Aggregated index. Door de toelating tot deze prominente index is de verwachting dat de komende 20 maanden uiteindelijk zo’n USD 2 biljoen aan instroom van vers kapitaal te verwachten is voor China’s onshore schuldmarkt in Renminbi (CNY).


De laatste cijfers van de Bank of International Settlement van september 2018 geven aan dat de markt voor Chinees schuldpapier uitkomt op USD 12.42 biljoen. Daarmee neemt het land de derde plek wereldwijd van beursgenoteerd schuldpapier in. Met een nipt verschil moet China, Japan nog voor laten met een schuld van USD 12.62 biljoen. Maar als de implementatie van de 363 Chinese leningen voltooid zijn, zal China zich snel achter Amerika kunnen nestelen op de tweede plek, Een eerste plek zit er voorlopig niet in omdat de totale schuld dat beursgenoteerd is in Amerika maar liefst USD 40.72 biljoen bedraagt.


Omdat een select aantal leningen opgenomen zullen worden in de Bloomberg Barclays Global Aggregated index, verwacht Bloomberg dat Chinees schuldpapier straks 6% uitmaakt van deze index die een totale waarde vertegenwoordigtvan USD 54 biljoen. Na de voltooiing zal de Chinese Renminbi (CNY) de vierde valuta worden van deze index en bijdragen aan de wens van de Chinese overheid om de valuta verder te laten internationaliseren.


Naast de Chinese Renminbi (CNY) die alleen gebruikt wordt voor de interne markt en tot 2009 alleen verhandeld kon worden tegen de US dollar, onder het toeziend oog van de Chinese staat. Is er na de grote financiele crisis van 2008 - 2009 de “ Yuan” in het leven geroepen die gekoppeld is aan de Renminbi, met de denominatie Renminbi (CNH). De Renminbi (CNH) is vrij verhandelbaar tegen andere valuata’s op de offshore markt in onder andere Hong Kong.


Na de liberalisering van de Chinese markt voor vastrentende waarden (Renminbi CNY) kunnen bedrijven en overheden sinds 2011 terecht op de offshore markt. Dit schuldpaper word ookwel “Dim sum bonds” genoemd en kunnen dus aangekocht worden door investeerders. De handel in Dim sum bonds gedenomineerd in Renminbi (CNH) wordt vaak gebruikt als proxy voor een valuta bet op de interne Renminbi (CNY).


Fidelity China RMB bond op één
De top-5 beleggingsfonsen van deze week gaat over de Morningstar categorie RMB Bond, dit zijn obligaties gedenomineerd in Renminbi (CNH) en worden voornamelijk verhandeld op de offshore markt voor Chinees schuldpapier. In deze categorie op basis van het rendement over de afgelopen 12 maanden tot en met eind mei 2019, wordt de lijst aangevoerd door Fidelity China RMB bond. Dit met een Morningstar Analyst Rating van Bronze beoordeelde fonds van beheerder Bryan Collens is een van Morningstar's favorieten binnen de Morningstar Categorie RMB Bond.

Deze strategie richt zich op investment grade credit maar heeft ook de flexibiliteit om tot 10% te beleggen in high yield obligaties, wat minder kenmerkend is voor een typische renminbi obligatiefonds. Het fonds streeft ernaar om 60% van het rendement te halen uit inkomsten van couponuitkeringen (via offshore CNH-obligaties), 20% van duration en termijnstructuren (via onshore CNY-obligaties) en 20% van credit selectie (via US dollar obligaties die zijn afgedekt naar renminbi). De strategie heeft exposure over drie asset klasssen offshore CNH, onshore CNY en hard-currency obligaties.


Gavekal China Fixed Income Fund op drie
De nummer drie in de Top-5 is Gavekal China Fixed Income Fund. Deze strategie wordt sinds inceptie (2012) beheerd door Christine Cheung. Deze strategie is in 2011 kort na de liberalisering van de Chinese markt voor vastrentende waarden (Renminbi CNY) opgezet. De overtuiging achter deze strategie kwam tot stand omdat in de ogen van Gavekal de crisis van 2008 een wake-up call was voor de meeste opkomende markten, waaruit bleek dat het vertrouwen op de US dollar voor de financiering van de snelgroeiende intra-opkomende markten niet langer logisch was.
De manager heeft de vrijheid om te beleggen in vastrentende waarden die zijn uitgedrukt in Chinese Reminbi (CNY), Chinese offshore Reminbi (CNH), Hongkongse dollar (HKD), synthetische CNY-obligaties (USD) en Singaporese dollar (SGD).

Top 5 China Bonds 20 06 2019 nl


(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings