Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor juli een grotere reeks wisselingen dan in de voorbije maanden. Dat komt omdat de methodologie is gewijzigd. Dit is het overzicht nieuwe stijl van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor juli.

Robert van den Oever 17 juli, 2019 | 8:29
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor juni meer wisselingen dan in de afgelopen maanden te zien waren, en dat komt voor een belangrijk deel door wijzigingen in de methodologie voor het samenstellen van de lijst.

Een van de methodologie-wijzigingen is dat kandidaten voor de lijst voortaan ook en vooral worden gezocht in de Morningstar indexen en niet meer alleen in de indexen van derde partijen. Daar veroorzaakt specifieke verschuivingen voor juli die in de toekomst niet opnieuw zullen voorkomen.

Ook mid-cap aandelen
Ook verandert de naam. De lijst heet vanaf nu Europe Large-Mid Cap Pick List, om aan te geven dat het universum voortaan ook mid cap aandelen omvat.

De Europe Large-Mid Cap Pick List bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De wegingen weerspiegelen die van de Morningstar DM Europe Large-Mid Cap Index.

De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de lijst als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar DM Europe Large-Mid Cap Index steeg in juni met 4% en sloot de maand af op een stand van 2.656,39. Op relatieve basis is technologie de duurste sector en die noteert op 107%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de sectoren energie en communicatie, die beide op 88% van hun Fair Value noteren.

De nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen: 

ECPL nw juli 2019 Lanxess

Het reorganisatieprogramma van Lanxess is zo goed als afgerond en daarmee is het bedrijf gespecialiseerder en weerbaarder geworden tegen marktschommelingen, aldus Morningstar-analist Rob Hales. Wel heeft het bedrijf een behoorlijke afhankelijkheid van de automotive sector, en die kampt in zowel Europa als de Verenigde Staten met teruglopende verkoopaantallen.

 

ECPL nw juli 2019 Pandora

Pandora is marktleider in het type armbanden dat het maakt. Bovendien is de klantentrouw hoog, en dat legt een bodem onder de omzetstroom, aldus Morningstar-analist Jelena Sokolova. Groeipotentieel is er verder vanuit de opkomende middenklasse de ontwikkelende markten waar consumenten hun toegenomen welvaart willen tonen via dit soort extra's. Ook uitbreiding naar andere typen juwelen kan de groei verder aanjagen. Potentieel nadeel is dat de trend of hype rond het type armbanden overwaait, waardoor de vraag structureel inzakt. 

 

ECPL nw juli 2019 Total

De productiekosten van Total zijn veel lager dan die van zijn concurrenten, aldus Morningstar-analist Allen Good. En die gaan volgens de plannen van de oliereus zelf nog verder omlaag, tot uiteindelijk wel 50% onder het niveau van 2014. De productie zal voor de helft komen uit olie- en gasvelden met een lange productietijd, en dat vermindert de noodzaak in snelle investeringen in exploratie van nieuwe velden.

 

ECPL nw juli 2019 ING

Morningstar-analist Niklas Kammer verwacht dat de winstgevendheid van ING Groep op peil blijft ondanks de lage rentes, omdat het effect van kostenbesparingen de rente-invloed teniet doet. Ook de voorzieningen voor slechte leningen zijn bij ING relatief laag vergeleken met de hele bankensector. De hypotheekportefeuille in Nederland en België is van hoge kwaliteit. Verder zijn de financieringskosten voor ING gunstig en de condities stabiel.

 

ECPL nw juli 2019 Fresenius

Demografische ontwikkelingen wereldwijd ondersteunenen de groei van Fresenius: vergrijzing, obesitas en diabetes nemen overal toe. Verdere uitbreiding in de Latijns-Amerikaanse markt staat op het programma, geholpen door de ervaringen met recente overnames in de Spaanse ziekenhuismarkt. Een punt van zorg in de geneesmiddelen is het feit dat er voortdurend patenten aflopen waar vervolgens generieke producten op duiken, zodat zo'n deel van de markt structureel minder winstgevend wordt. Ontwikkeling van nieuwe, gepatenteerde middelen houdt de winst op peil.

 

ECPL nw juli 2019 G4 S

Beveiligingsfirma G4S richt zich in toenemende mate op activiteiten die meer waarde toevoegen en dat stuwt de winstgevendheid voor de toekomst op, aldus Morningstar-analist Michael Field. Hoewel die omvorming pas halverwege is, betaalt die zich al uit, getuige de cijfers over 2017 die beduidend hogere marges laten zien. G4S is een sterk merk en wereldmarktleider in een business die verder sterk versnipperd is.

 

ECPL nw juli 2019 Nokia

Toename van de vraag naar diensten van Nokia is te verwachten door Internet of Things, autonome voertuigen en slimme fabrieken. Ook zal de uitrol van 5G langer duren en meer potentiële gebruikers kunnen binden voor langere tijd. De focus op 5G is verstandig, want veel klanten zullen willen overstappen vanwege de mogelijkheden en hogere veiligheid die 5G biedt. Een belangrijke drijfveer voor groei voor een langere periode dus.

 

De afvallers
Hieronder volgt een overzicht van de aandelen die per juli van de lijst zijn verdwenen:

ECPL nw juli 2019 deletions

(klik op tabel voor vergroting)

 

De volledige lijst
Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List, zoals hij vanaf nu het, voor de maand juli:

ECPL nw juli 2019 deel 1

ECPL nw juli 2019 deel 2

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Investeren in duurzaam stroom opwekken is sleutel voor groei nutsbedrijven

Ultimate Stock Pickers Index verslaat S&P 500 op lange termijn

Royal Dutch Shell geeft nieuwe doelen en méér dividend

- Richemont ondergewaardeerd door vrees voor stagnatie in China

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten