Duurzaam beleggen in Japan is geen sinecure

Hoewel duurzaam beleggen in populariteit groeit en er steeds meer producten komen die in deze toenemende vraag trachten te voorzien, zijn er nog altijd gebieden waar duurzame beleggers moeite zullen hebben om een geschikt product te vinden. Dit is bijvoorbeeld het geval in opkomende markten en small-caps. Aan dat lijstje kunnen ook Japanse aandelen worden toegevoegd.

Ronald van Genderen 16 juli, 2019 | 13:12
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers die duurzaam willen beleggen in Japanse aandelen zien zich geconfronteerd met een redelijk beperkt aanbod. Nederlandse beleggers kunnen voor een belegging Japanse large-cap aandelen kiezen uit 77 verschillende strategieën. Daarvan hebben er, volgens de eigen fondsdocumenten, slechts 15 een duurzaam beleggingsmandaat. Van deze fondsen worden er twee gevolgd door analisten van Morningstar.

De eerste is een ETF van UBS, de UBS ETF MSCI Japan SRI, welke een Morningstar Analyst Rating draagt van Neutral. De convictie van de analisten in deze ETF wordt met name beperkt door de relatief hoge kosten van 0,40% en structurele sector tilts, bijvoorbeeld een onderweging van financiële waarden en een overweging in de technology sector.

Het tweede fonds is Man GLG Japan CoreAlpha Equity. Dit fonds draagt de allerhoogste Morningstar Analyst Rating van Gold. Hoewel de strategie dus vanuit fundamenteel oogpunt een aanrader is voor een belegging in Japan, is het twijfelachtig of het een passende optie is voor duurzame beleggers.

Ten eerste, omdat ondanks dat fondsdocumenten er op wijzen dat duurzaamheid een plek heeft in het beleggingsproces, in de praktijk dat veel minder duidelijk blijkt te zijn. Ten tweede, omdat het buitengewoon ervaren beheerderstrio Stephen Harker, Neil Edwards en Jeffrey Atherton de waarde strategie veelvuldig stuurt naar minder duurzaam geachte sectoren als grondstoffen en energie.

Geen grote rol
Onder de overige fondsen die staan aangemerkt als duurzaam in de database van Morningstar ondervinden we een soortgelijk probleem als bij Man GLG Japan CoreAlpha Equity. In de praktijk blijken de fondsen niet te worden beheerd door middel van een proces waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. De uitzondering is het passief beheerde CSIF (Lux) Equity Japan ESG Blue. Dit fonds volgt de MSCI Japan ESG Leaders en werd pas in januari van dit jaar geïntroduceerd.

De fondsanalisten van Morningstar volgen een behoorlijk aantal strategieën die beleggen in Japanse aandelen. Twaalf van de gevolgde fondsen hebben een positieve Morningstar Analyst Rating. Echter, voor duurzame beleggers is ook binnen deze groep niet veel te halen. Er is geen enkele strategie die bijvoorbeeld de hoogst haalbare vijf wereldbollen op de Morningstar Sustainability Rating haalt.

Passieve opties
Onder de fondsen met vier wereldbollen valt op dat er drie passief beheerde fondsen bij zitten die een conventionele marktindex volgen. Het vierde fonds is AS SICAV I Japanese Equity. De Morningstar Analyst Rating voor dit fonds werd in april van dit jaar verhoogd naar Bronze. Kwok Chern-Yeh is de hoofdbeheerder van het fonds en hij besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van de ondernemingen waarin hij belegt.

Niet zelden is de focus op kwaliteitsbedrijven een recept voor een goede duurzaamheidsrating. Dergelijke bedrijven beschikken vaak over een goed ondernemingsbestuur en waneer het ondernemingsbestuur op orde is, wordt door deze ondernemingen vaak ook veel aandacht besteed aan beleid op het gebied van duurzaamheid. Onder Japanse aandelen blijkt een focus op kwaliteitsbedrijven echter geen garantie op een bovengemiddeld duurzame portefeuille, zo hebben JPM Japan Equity en T. Rowe Price Japanese Equity zelfs slechts één wereldbol.

20190715 Belegger

(klik op tabel voor vergroting)

Duurzame beleggers komen er vooralsnog bekaaid vanaf ten aanzien van het beschikbare duurzame aanbod. Op dit moment lijken vooral aan de passieve kant geschikte opties te bestaan.

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

Duurzame aandelenfondsen opkomende landen onder de loep

Duurzame Europese aandelenfondsen onder de loep

De steeds moeilijk wordende opgave voor duurzame beleggers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten