Instroom in Europese ETF flink teruggevallen in tweede kwartaal

De instroom in Europese ETF's is in het tweede kwartaal flink teruggevallen ten opzichte van het niveau in het eerste kwartaal. Obligatie-ETF's kenden instroom, aandelen-ETF's juist uitstroom. Duurzame ETF's doen het goed bij Europese fondsbeleggers. Dit is het overzicht van de Europese ETF-flows over het tweede kwartaal.

Jose Garcia Zarate 17 juli, 2019 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

De instroom in Europese Exchage-Traded Funds is in het tweede kwartaal teruggevallen in vergelijking met het niveau van het eerste kwartaal: 10,1 miljard euro tegen 27,2 miljard euro in het eerste kwartaal. Het beheerd vermogen steeg in het tweede kwartaal met 2,5% tot 785 miljard euro.

Morningstar Direct European ETF Asset Flows Update  Q2 2019 exhibit 3

(klik op tabel voor vergroting)

Obligatie-ETF's
Er zijn duidelijke verschillen tussen de hoofdcategorieën te noteren. Bij obligatie-ETF's was sprake van 11 miljard euro aan instroom. Dat weerspiegelt de vrees bij fondsbeleggers voor de staat van de wereldeconomie, mede veroorzaakt door het beleid van de centrale banken momenteel.

Bij de obligatiecategorieën is te zien dat beleggers zoeken naar de typen die nog rendement bieden in dit klimaat van lage rentes. Euro corporate en high yield trokken de meeste instroom aan, zo blijkt uit onderstaande tabel.

Morningstar Direct European ETF Asset Flows Update  Q2 2019 exhibit 6

(klik op tabel voor vergroting)

Aandelen-ETF's
De aandelen-ETF's lieten juist fikse uitstroom zien: 4 miljard om precies te zijn, en dat contrasteert nogal met de instroom van 8,5 miljard euro die in het eerste kwartaal te noteren was. De uitstroom zat hem vooral bij eurozone aandelen, Duitse en Franse aandelen. Beleggers zijn bezorgd dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China ook zijn weerslag zal hebben op exportgedreven economieën, zoals Duitsland.

Morningstar Direct European ETF Asset Flows Update  Q2 2019 exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

Strategic beta
De instroom in strategic beta ETF's is teruggevallen ten opzichte van het eerste kwartaal: 1,6 miljard euro in het tweede versus 3,4 miljard in het eerste. De categorie risk-oriented was het meest gewild met 1,5 miljard euro aan instroom. Deze categorie is gericht op het verminderen van risico en dat past in het huidige klimaat waarin fondsbeleggers risico-avers blijken te zijn.

Morningstar Direct European ETF Asset Flows Update  Q2 2019 exhibit 8

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees meer over fund flows:

- Fund flows over mei: volatiliteit neemt toe

- Fund flows april: optimisme is weer terug

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten