Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen is aangepast om uniformiteit te brengen in de verschillende regionale lijsten. Bovendien maken vanaf nu ook mid-cap aandelen deel uit van de selectie, naast large-caps. Bekijk de Global Large-Mid Cap Pick List nieuwe stijl voor juli.

Robert van den Oever 22 juli, 2019 | 9:55
Facebook Twitter LinkedIn

De Large Cap Global Core Pick List is door de aandelenanalisten van Morningstar gewijzigd. Er zijn verschillende veranderingen in de methodologie doorgevoerd. De belangrijkste is dat voortaan ook mid-cap aandelen deel uitmaken van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. 

Een andere wijziging is dat kandidaten voor de lijst voortaan vooral worden gezocht in de Morningstar indexen en niet meer in de indexen van derde partijen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. Dat veroorzaakt een groot aantal specifieke verschuivingen voor juli die in de toekomst niet opnieuw zullen voorkomen.

Ook verandert de naam. De lijst heet vanaf nu Global Large-Mid Cap Pick List, om aan te geven dat het universum voortaan ook mid cap aandelen omvat. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in juni met 6% en sloot de maand af op een stand van 3.589,20. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde koers/Fair Value verhouding voor aandelen in de index uitkomt op 101% per 28 juni 2019, en dat is hoger dan de 97% van een maand eerder.

Op relatieve basis vormen nutsbedrijven de duurste sector en die noteert op 110%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die op 92% van de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die gemiddeld op 69% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 53% van de Fair Value.

 

De nieuwkomers

Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen:

Cameco
Deze uraniumproducent kan zijn productie flink opvoeren in de komende jaren. De vraag blijft wereldwijd toenemen en naarmate bestaande voorraden verkocht raken, moeten producenten meer nieuw materiaal winnen. Bij stijgende prijzen biedt dat een goed groeiperspectief. Cameco staat wereldwijd bekend als leverancier van hoge kwaliteit uranium die vooroploopt bij zijn concurrenten.

Telefonica
De cruciale beweging van bundeling van vaste en mobiele communicatie bepaalt de toekomst van de telecomsector en Telefonica loopt daarin voorop. Bovendien is de balans van het Spaanse bedrijf op orde na afbouw van schulden en dat biedt tevens uitzicht op een houdbaar dividendniveau. De marktposities in Zuid-Amerika bieden mogelijkheden tot verdere groei, die sneller zal verlopen dan in de volwaasen Europese markten. 

Tata Motors
Als grootste producent van bedrijfswagens zal Tata kunnen profiteren van de groeiende overheidsuitgaven voor infrastructur. Het nog lage aantal auto's per hoofd van de bevolking biedt een enorm groeipotentieel voor de tak voor personenwagens van Tata.

Imperial Brands
Het aantrekken van PharamCielo-voorzitter Simon Langelier, die ervaring heeft met de cannabismarkt, in de board, kan helpen om de mogelijkheden te verkennen die de huidige Amerikaanse wetgeving biedt. Verder is het bedrijf martkleider in Cubaanse sigaren en daar kan het profiteren van verdere ontspanning in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba.

Halliburton
Halliburton heeft van de Amerikaanse oliebedrijven de grootste blootstelling aan schaliegas- en gasproductie, en daarmee de beste groeivooruitzichten. Door investeringen in boor- en exploratietechnologie is het bedrijf op gelijke voet gekomen met Schlumberger, dat toonaangevend is op dit gebied. Dat zal de komende jaren tot uitdrukking komen in verbeterende resultaten en winstgevendheid. Verder heeft Halliburton bewezen sterke autonome groei te kunnen realiseren, waardoor er veel minder goodwill als gevolg van voernames op de balans drukt.

Roche
De afdeling Biologics is goed voor 80% van de farmacie-verkopen en daarmee is Roche een van de grootste biotechbedrijven ter wereld. De pijplijn met innovaties is dermate goed gevuld dat Roch de concurrentie van kleinere, innoverende bedrijven goed aan kan. Nieuwe middelen zoals Herceptin en Rituxan laten een sterke groei zien, ook in opkomende markten. Roche kan profiteren van het feit dat het expertise in diagnose en medicijn-ontwikkeling in huis heeft, zodat het beter dan concurrenten op maat gemaakte, op de patient toegesneden middelen kan ontwikkelen.

Sina
Het verdienmodel rond social media dienst Weibo voor de Chinese markt groeit snel en in combinatie met sterke kostenbeheersing biedt dat een toename van de winstgevendheid in de komende jaren. Nieuwe diensten als Sina News en Sina Finance groeien snel en zullen veel nieuwe, ook kleinere, adverteerders aantrekken. De strategische samenwerking met Alibaba helpt om wederverkopers van hoge kwaliteit aan te trekken voor het platform en dat stuwt de omzet.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor juli:

LCGCPL 2019 07 nwe stijl tabel 1

LCGCPL 2019 07 nwe stijl tabel 2

LCGCPL 2019 07 nwe stijl tabel 3

LCGCPL 2019 07 nwe stijl tabel 4

(klik op afbeeldingen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese large- en mid-cap aandelen - juni

Investeren in duurzaam stroom opwekken is sleutel voor groei nutsbedrijven

- Video: Deze vier nutsbedrijven investeren het slimst in duurzame toekomst

- Richemont ondergewaardeerd door vrees voor stagnatie in China

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings