Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar's maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen nieuwe stijl is weer verschenen. Naast large-caps maken daar tegenwoordig ook mid-cap aandelen deel van uit. Bekijk de Europe Large-Mid Cap Pick List nieuwe stijl voor augustus.

Robert van den Oever 19 augustus, 2019 | 11:30
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List is door de aandelenanalisten van Morningstar gewijzigd met ingang van juli 2019. De belangrijkste verandering is dat tegenwoordig ook mid-cap aandelen deel uitmaken van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. Dit overzicht voor augustus is de tweede editie volgens de nieuwe methodologie.

Een belangrijke andere wijziging is dat kandidaten voor de lijst voortaan vooral worden gezocht in de Morningstar indexen en niet meer in de indexen van derde partijen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar DM Europe Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index steeg in juli net geen 1% en sloot de maand af op een stand van 2.665,68. De markt lijkt fair gewaardeerd gezien de koers/Fair Value ratio van actiege volgede aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index die gemiddeld op 99% staat. Dat is 1% meer dan de 98% dan afgelopen maand.

Op relatieve basis is in de index gezondheidszorg de duurste sector en die noteert op 109%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de sector energie die op 88% van zijn Fair Value noteert.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die op gemiddeld 69% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 51% van de Fair Value. Deze maand waren de meeste nieuwkomers afkomstig uit de sector cyclische consumentengoederen. Daaronder zijn de drie autobouwers Fiat Chrysler Automobiles, Daimler en Renault, aangezien die tegen aantrekkelijke kortingen ten opzichte van hun Fair Values noteren.

De nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen:

ECPL nw 2019 08 Heidelberg Cement

HeidelbergCement heeft de schuldenlast na de dure overname van Hanson in 2007 flink laten dalen en is gedisciplineerder geworden in zijn schuldbeleid. Consolidatie in de sector vermindert het aantal concurrenten en dat is goed voor grote spelers zoals HeidelbergCement. De investeringen zijn in het bijzonder gericht op de regio's waar de vraag nog flink groeit, zoals Azië en Afrika.

 

ECPL nw 2019 08 FCA

De wereldwijde expansie van de Fiat Chrysler Automobiles-merken Jeep, Maserati en Alfa Romeo versterkt de omzet per verkochte auto en helpt de schaalvoordelen. Een toonaangevend marktaandeel in Brazilië en sterke marktposities in andere opkomende landen betekent gezonde groeivooruitzichten op langere termijn. FCA heeft een van de grootste kasposities in de mondiale auto-industrie.

 

ECPL nw 2019 08 Henkel

De balans van Henkel biedt volop ruimte voor verbetering, aangezien de kosten voor herfinanciering laag blijven en de overnamedoelen variëren van kleine toevoegingen tot grote transformaties. Het huidige management team van het bedrijf heeft zich bewezen door agressieve doelen voor middellange termijn groei en marges te halen. Ondanks de recente verbeteringen is er nog altijd ruimte om het verschil in marge met zijn grote concurrenten verder te verkleinen.

 

De afvallers
Hieronder volgt een overzicht van de aandelen die per augustus van de lijst zijn verdwenen:

ECPL nw 2019 08 deletions

(klik op tabel voor vergroting)

 

De volledige lijst
Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor augustus:

ECPL nw 2019 08 deel 1

ECPL nw 2019 08 deel 2

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

- Royal Dutch Shell is nog altijd het aantrekkelijkste olie-aandeel

- Omzetdaling bij Randstad wakkert vrees voor recessie aan

Investeren in duurzaam stroom opwekken is sleutel voor groei nutsbedrijven

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings