Dit zijn de 9 beste aandelen uit Morningstar's Defensive Super Sector

Als onzekerheid overheerst op de aandelenmarkten, is het goed om eens extra goed te kijken naar defensieve sectoren. Morningstar groepeert de aandelen die het best bestand zijn tegen de schommelingen van de economische cyclus in de Morningstar Defensive Super Sector. Dit zijn de 9 aantrekkelijkst gewaardeerde en kwalitatief beste aandelen uit die groep.

Robert van den Oever 10 september, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

De angst en onzekerheid die de aandelenmarkten in hun greep houden, kunnen leiden tot een correctie en in ieder geval tot volatiliteit die bijna altijd optreedt bij nervositeit onder beleggers. In zulke tijden is het goed om naar defensieve aandelen te kijken en daar de ondergewaarde namen uit te pikken.

Morningstar brengt een aantal defensieve aandelen onder in de zogeheten Morningstar Defensive Super Sector. Dat zijn aandelen die relatief ongevoelig zijn voor de bewegingen van de economische cyclus: gezondheidszorg, defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven. De bedrijven in die sectoren bieden goederen en diensten waar altijd behoefte aan is, in goede en slechte economische tijden: ook als de economie vertraagt, hebben we nog altijd medicijnen nodig, verzorgen we ons onverminderd en blijven we eten, liefst onze favoriete eten en drinken.

Economic Moat
Morningstar drukt de kwaliteit van bedrijven uit met de Economic Moat rating. Bedrijven met een concurrentievoordeel dat op langere termijn houdbaar is, krijgen een Wide Moat rating. Als dat korter durend is, een Narrow Moat rating, en bedrijven zonder concurrentievoordeel moeten het stellen met een No Moat rating. Bedrijven met een Narrow of Wide Moat zijn financieel gezond en hebben businessmodellen die beter bestand zijn tegen de schommelingen van de economische cyclus.

Naast de Economic Moat rating hanteert Morningstar nog een maatstaf: de sterren. Bedrijven met 5 sterren zijn duidelijk ondergewaardeerd ten opzichte van de Fair Value die Morningstar’s aandelenanalisten voor ze berekenen.

Onzekerheid over de toekomst
Ten slotte is er nog een beoordeling die de toekomst in kijkt: de Morningstar Uncertainty rating. Die geeft de voorspelbaarheid van de toekomstige kasstromen van een bedrijf weer. Deze rating is opgebouwd uit een analyse van operationele en financiële leverage, gevoeligheid van de omzet voor de cyclus, concentratie van het productenaanbod en risico daaromtrent en nog enkele factoren. Een lage (‘Low’) onzekerheidsrating is gunstig, een gemiddelde (‘Medium”) iets minder gunstig en hoog (‘High’) zit aan de ongunstige kant van de schaalverdeling.

Als we de Morningstar Defensive Super Sector beoordelen aan de hand van al deze criteria, dan komt daar de volgende lijst met 9 aantrekkelijk gewaardeerde Amerikaanse aandelen uit rollen:

9668 645x267

 

Lees meer over aandelen:

- Disruptor Adyen schudt betalingsindustrie grondig op

Ultimate Stock Pickers concentreren zich op sectoren industrie, energie en technologie

- Wide Moat aandelen doen het op lange termijn beter

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten