De aantrekkelijkste aandelen uit 3 defensieve sectoren

Morningstar kijkt opnieuw naar defensieve aandelen. Als angst en onzekerheid het klimaat op de aandelenbeurzen bepalen, kunnen defensieve aandelen een goede optie zijn voor beleggers die risicomijdend te werk willen gaan. Deze keer nemen we drie defensieve sectoren als voorbeeld en bekijken we welke aandelen daarin de aantrekkelijkste zijn.

Robert van den Oever 11 september, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

In tijden van zorgen en nervositeit op de financiële markten is het goed om naar defensieve aandelen te kijken. Morningstar deed dat onlangs met een blik op de Morningstar Defensive Super Sector. Dat zijn aandelen die relatief ongevoelig zijn voor de bewegingen van de economische cyclus: gezondheidszorg, defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven. Daarin bleken negen aantrekkelijk gewaardeerde aandelen te vinden te zijn, als we de sector beoordelen op de kwaliteitskenmerken van Morningstar. Die exercitie vindt u hier:

 

Deze keer geven we het defensieve thema een vervolg. Dat doen we door de zoekcriteria ietsje aan te passen. In beginsel hanteren we dezelfde maatstaven, maar we versoepelen er één, namelijk de Morningstar sterren. Keken we vorige keer naar aandelen met 5 sterren, deze keer zoeken we aandelen met 4 sterren. Nog steeds ondergewaardeerd ten opzichte van Morningstar’s Fair Value, maar in net iets mindere mate dan de aandelen met 5 sterren. We lichten deze aandelen per sector toe.

Gezondheidszorg
Kijken we naar de sector gezondheidszorg (‘Healthcare’), dan komt daar de volgende lijst van 12 aandelen uit rollen:

9708 639x340

Het zal geen verrassing zijn dat de sector gezondheidszorg doorgaans goed bestand is tegen economisch mindere tijden en recessies. We hebben immers onze medicijnen altijd nodig en gaan naar de dokter als daar reden toe is, ongeacht de stand van de economie. Een echte defensieve sector dus.

Een van de favoriete Amerikaanse aandelen in deze sector is Zimmer Biomet. Dit bedrijf maakt onder meer implantaten voor heupen en knieën. Het aandeel heeft een Wide Moat rating om twee redenen: de drempel om over te stappen naar een andere, concurrerende leverancier is hoog voor de orthopedisch chirurgen die Zimmer Biomet’s producten gebruiken. Het intellectueel eigendom op het assortiment medische producten die niet zomaar inwisselbaar zijn, is een belangrijk gegeven, aldus Morningstar-analist Debbie Wang.

Bovendien spelen demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing en toename van overgewicht, het bedrijf in de kaart, concludeert de analist. Het aandeel Zimmer Biomet noteert zo’n 14% onder de Fair Value van 160 dollar die Wang hanteert.

Defensieve consumentengoederen

9709 639x272

De sector defensieve consumentengoederen draait vooral om voeding, dranken en de plekken waar je dat kan kopen. En eten blijven we doen, ook als het economisch minder gaat, dus defensief is ook hier het toverwoord.

Een van de favoriete aandelen is supermarktketen Kroger. Die heeft een Narrow Moat omdat Morningstar-analist Zain Akbari vindt dat Kroger beter gepositioneerd is dan zijn concurrenten om goed om te gaan met de veranderingen in de retailsector. Kroger heeft door zijn schaalgrootte een kostenvoordeel. Bovendien is het assortiment aan huismerken sterk en kent het een grote klantentrouw. Verder loopt Kroger voorop in data-analyse van de aankopen van zijn klanten die nog beter van dienst te kunnen zijn. Het is volgens de analist echt een aandeel voor de lange termijn dat momenteel 18% korting biedt ten opzichte van de Fair Value.

Nutsbedrijven

9710 639x102

De sector nutsbedrijven ('Utilities') kent één aandeel dat eruit springt op de zoekcriteria die hierboven beschreven zijn, en dat is Dominion Energy. Nustbedrijven staan bekend om hun consistente dividendbeleid en dat kan zekerheid bieden in woelige tijden op de beurs. Nustbedrijven presteren doorgaans vrij constant aangezien we altijd, elektriciteit, gas en water nodig hebben.

Dominion Energy onderscheidt zich binnen de sector nog eens extra op diverse punten. Het is het enige Amerikaanse nutsbedrijf met een Wide Moat rating. Die krijgt het omdat het een verstandige strategie met zijn investeringen volgt. Sinds 2010 richt het bedrijf zich op uitbouw van zijn infrastructuur, terwijl het juist exploratie en productie van energie heeft afgestoten, aldus Morningstar-analist Charles Fishman. Dit biedt een beter en stabieler perspectief voor de resultaten op langere termijn. Bovendien is volgens de analist het financieel beleid gezond conservatief.

Dat levert een dividendrendement van 4,8% op en dat is aantrekkelijk. Ook interessant is de waardering, want het aandeel noteert tegen een korting van 8% ten opzichte van Morningstar’s Fair Value.

 

Lees meer over aandelen:

Disruptor Adyen schudt betalingsindustrie grondig op

Ultimate Stock Pickers concentreren zich op sectoren industrie, energie en technologie

Wide Moat aandelen doen het op lange termijn beter

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten