Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar's maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen nieuwe stijl is weer verschenen. Tegenwoordig maken daar, naast large-caps ook mid-cap aandelen deel van uit. Bekijk de Europe Large-Mid Cap Pick List nieuwe stijl voor september.

Robert van den Oever 19 september, 2019 | 11:42
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List is door de aandelenanalisten van Morningstar gewijzigd met ingang van juli 2019. De belangrijkste verandering is dat tegenwoordig ook mid-cap aandelen deel uitmaken van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. Dit overzicht voor september is de derde editie volgens de nieuwe methodologie.

Een belangrijke andere wijziging is dat kandidaten voor de lijst voortaan vooral worden gezocht in de Morningstar indexen en niet meer in de indexen van derde partijen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar DM Europe Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index daalde in augustus met 1,5% en sloot de maand af op een stand van 2.627,01. De markt lijkt fair gewaardeerd gezien de koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index die gemiddeld op 96% staat. Dat is minder dan de 99% van afgelopen maand.

Op relatieve basis is ziin de index technologie en nutsbedrijven de duurste sectoren en die noteren op 104%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de sector financials die op 82% van zijn Fair Value noteert.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die op gemiddeld 68% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 49% van de Fair Value. 

De nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen:

Evonik

Evonik heeft een hogere blootstelling naar op defensieve consumentengoederen georienteerde markten dan zijn concurrenten en dat vermindert de cycliciteit. Het bedrijf is bezig nieuwe markten te bouwen voor zijn belangrijke product methionine via innovatie zoals bijvoorbeeld een nieuwe formule voor garnalen. Evonik is goed gepositioneerd om te kunnen profiteren vvan megatrends zoals de toenemende welvaart in opkomende markten en de groeiende vraag naar milieuvriendelijke producten, aldus Morningstar-analist Rob Hales.

 

Aegon EL

Aegon heeft een waardering die onder de boekwaarde ligt en dat maakt het aandeel aantrekkelijk. De onderliggende winsten en fundamentele aanjagers van waardecreatie zullen het verschil tussen de twee waarderingsmaatstaven doen verkleinen. De desinvestering van risicovolle assets heeft de solvabiliteit flink verbeterd en Aegon is nu veel beter gekapitaliseerd dan voorheen. De beleggingsportefeuille is defensiever gestructureerd en dat geeft meer zekerheid rond afschrijvingen en afwaarderingen, aldus Morningstar-analist Henry Heathfield.

 

ABB

ABB is een van de best gepositioneerde bedrijven om te kunnen profiteren van verdergaande industriele automatisering. Het lopende herstructureringsprogramma van het bedrijf zal op middellange termijn ruim 300 basispunten aan de operationele winst toevoegen. De verkoop van de divisie power grids biedt een aantrekkelijkere beleggingspropositie vanwege de hogere concentratie automatiseringsproducten en -diensten, aldus Morningstar-analist Denise Molina.

 

Centrica

Centrica heeft het in 2019 nog enigszins moelijk, maar daarna zal het beter gaan, aldus Morningstar-analist Tancrede Fulop. Met de focus op de downstream-activiteiten, zal Centrica een E&P bedrijf vormen dat actief is in de retailmarkt voor gas en elektriciteit. De verkoop van de olie- en gasactiviteiten kan verborgen waarde ontsluiten, zeker als de exploratie in westelijk Shetland succesvol uitpakt. 

 

De afvallers
Hieronder volgt een overzicht van de aandelen die per september van de lijst zijn verdwenen:

Deletions EL sept

(klik op tabel voor vergroting)

 

De volledige lijst
Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor september:

ELMC 1

ELMC 2

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Schaalgrootte en efficiency helpen Vestas omgaan met veranderingen in windenergie-industrie

De aantrekkelijkste aandelen uit 3 defensieve sectoren

Dit zijn de 9 beste aandelen uit Morningstar's Defensive Super Sector

Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten