Fonds van de Week: Comgest Growth Emerging Markets

Het fonds Comgest Growth Emerging Markets heeft een deskundig en ervaren team op het gebied van opkomende markten. Sterke aandelenselectie en focus op kwaliteitsgroei geeft het fonds een defensief karakter, terwijl de beheerders contraire keuzes durven maken. Het fonds verdient volgens Morningstar nog altijd een Morningstar Analyst Rating van Gold.

Robert van den Oever 26 september, 2019 | 8:47
Facebook Twitter LinkedIn

Comgest Growth Emerging Markets in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Comgest Growth Emerging Markets

Dit fonds profiteert van ervaren opkomende-markten beleggers in het beheerteam die een goed opgebouwde aanpak van kwaliteitsgroei consistent en volgens een strike beleggingsfilosofie toepassen. Met sterke aandelenselectie heeft het fonds een reputatie als defensief gericht opgebouwd.

Wel kan het fonds op korte en middellange termijn soms periodes van underperformance hebben, omdat het tegendraads durft te beleggen en tamelijk benchmark-agnostisch te werk gaat. Volgens Morningstar-analist Mathieu Caquineau verdient het fonds onverminderd de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating van Gold.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 39 Comgest Growth Emerging Markets EUR Z Acc  grafiek vrijstaand 

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Wojciech Stanislawski vervult die rol sinds 2016, maar al eerder was hij co-beheerder naast de toenmalige hoofdbeheerder Vincent Strauss, sinds januari 2000 tot aan Strauss' pensionering in 2016. Het beheerteam is ervaren en het teamwerk is effectief. De verantwoordelijkheden van Strauss zijn al ruimschoots voor zijn terugtreden verdeeld over het team zodat de overgang soepel is verlopen.

Het team dat de beleggingsbeslissingen neemt bestaat uit nog drie andere ervaren beheerders: Emil Wolter, die is aangesteld in 2014, heeft meer dan 20 jaar ervaring in opkomende markten. Twee andere teamleden, David Raper en Charles Biderman, werden in 2016 bevorderd tot co-manager. Ze werken collegiaal samen en kunnen steunen op hun team voor ideeëngeneratie en research. Het team heeft 19 leden in Parijs, Hong Kong, Singapore en Mumbai en zij hebben gemiddeld 16 jaar ervaring.

Vanwege de strikte beleggingscriteria is het belegbaar universum enigszins beperkt. Iedere analist of manager heeft 10-15 aandelen onder zijn hoede en die moet hij of zij in detail volgen. Ieder bedrijf wordt door ten minste twee teamleden gevolgd. Die structuur zorgt voor continuiteitals er mensen uit het team zouden vertrekken. In de periode 2014-2016 zijn vier mensen vertrokken en een ervaren beheerder zal in oktober 2019 terugtreden. Al die functies zijn of worden opnieuw ingevuld, zodat het team op sterkte blijft, vooral dat voor de regio Azië.

Fondshuis
Comgest is en vermogensbeheerder die in handen is van de oprichters en de medewerkers. Deze eigendomsstructuur bevordert een lange-termijn manier van denken onder de medewerkers en bevordert de stabiliteit in het team.

Comgest kent geen stermanagers aangezien samenwerking voorop staat. Het risico van te grote afhankelijkheid van sleutelfiguren, het zogeheten key-person risk, wordt daarmee ondervangen. In 2016 kwam Arnaud Cosserat aan het roer als CEO nadat Vincent Strauss, die een lange staat van dienst had, terugtrad. Die overdracht verliep soepel en de sterke beleggingscultuur bij het fondshuis is behouden gebleven.

Comgest is een stabiel fondshuis dat zijn beheerd vermogen niet op agressieve wijze probeert uit te breiden. Het is trouw gebleven aan zijn robuuste filosofie van ‘kwaliteit en groei’ met een verstandig aantal fondsen dat in de loop der jaren is gelanceerd vanuit deskundigheid.

De meeste fondsen hebben sterke lange-termijn resultaten behaald. Het fondshuis heeft zich bewust getoond van zijn capaciteit door in 2010 zijn vlaggenschipfonds voor opkomende markten te sluiten om overkoken te voorkomen.

Minder positief is dat het fondshuis meer zou kunnen doen om de beloning van de managers te koppelen aan de lange-termijnprestaties van de fondsen die ze beheren. Een groot deel van hun bonus is gebaseerd op kwalitatieve criteria. Ook is het fondseigendom niet systematisch. De meest seniore managers zijn echter wel persoonlijk belegd in de fondsen die zij beheren en dat helpt om hun belangen in lijn te brengen met die van eindbeleggers. Alles bij elkaar bedient dit fondshuis zijn beleggers goed en daarom verdient het een positief oordeel op de Parent Pillar.

Proces
Het beleggingsproces is duidelijk gericht op aandelen die kwaliteitsgroei laten zien. De portefeuille wordt volledig op bottom-up wijze opgebouwd. De eerste stap in het proces is het vinden van bedrijven die financieel gezond zijn, dominante marktposities hebben en winstgevend zijn, ongeacht het moment in de economische cyclus. De meeste cylische aandelen, waaronder banken, worden daarom doorgaans uitgesloten van het belegbaar universum.

De overblijvende aandelen worden onderworpen aan een grondige analyse. De beheerders bezoeken de bedrijven meermaals en spreken het management en ook dat van concurrenten. Dat leidt tot een belagbaar universum van zo'n 120 aandelen. Die worden beoordeeld op basis van een strikt waarderingsproces op basis van discounted winsten en dividenden.

In 2018 heeft het team een formele beoordeling van macro-elementen van ieder land ingevoerd, om zo beter zicht te krijgen op valutarisico's en om de wisselkoersen die het in zijn waarderingsmodellen gebruikt te kunnen finetunen.

De beleggingshorizon is lang, tussen drie en vijf jaar, en dat vermindert de portefeuille-omzet en daarmee de transactiekosten. De strikte toepassing van deze beleggingsdisciplines laat natuurlijk weinig ruimte voor het volgen van de benchmark. De portefeuille is met zo'n 40 aandelen zeer geconcentreerd, en laat sterke sector en regionale bets zien. De positionering is vaak tegendraads.

Prestaties
Dit fonds heeft het in 2018 lastig gehad. Aandelenspecifieke kwesties in Brazilië en Zuid-Afrika in combinatie met een ongunstige onderweging in de Chinese technologiereuzen en gebrek aan blootstelling naar de oliesector hebben het fonds op achterstand gezet. Dat is teleurstellend gezien het defsieve profiel dat het fonds van oudsher heeft. Maar het is niet voor het eerst dat het fonds periodes van underperformance meemaakt. Ook begin 2011 bleef het achter bij de rally in olie-gerelateerde aandelen.

In 2012 deed het fonds het magertjes omdat momentum-gedreven aandelen (waar het fonds doorgaans van wegblijft) het goed deden. Ook missers in stock picking tastten het resultaat in dat jaar aan.

In de drie daaropvolgende jaren deed het fonds het juist weer wel goed en toonde het zijn defensieve kwaliteiten in de lastige markten van 2013 en 2015. Over 2019 tot en met augustus verslaat het fonds de index en zijn concurrenten, dankzij een sterk herstel van enkele van zijn posities in Brazilië en ondanks enkele minder gelukkige rendementen op aandelen van verzekeraars.

De geduldige aanpak van het fonds heeft zich op de lange termijn uitbetaald door sterke aandelenselectie. Sinds Wojciech Stanislawski hoofdbeheerder werd in januari 2000 heeft de Franse variant van dit fonds, die het langst bestaat (Magellan C), een gemiddeld jaarlijks rendement van 8% behaald, tegen 4,9% voor het categoriegemiddelde en 5,8% voor de MSCI Emerging Markets Index, bij een lagere volatiliteit en lagere maximale drawdowns.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse Z van dit fonds bedragen 1,13% en dat is conform het gemiddelde van vergelijkbare 'clean' share classes van fondsen in aandelen uit opkomende markten. Dat leidt tot een neutraal oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Comgest Growth Emerging Markets EUR Z Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 39 Comgest Growth Emerging Markets EUR Z Acc  tabel vrijstaand 

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock Emerging Europe Fund

- T Rowe Price US Blue Chip Equity

- JP Morgan US Value Fund

- Comgest Growth Europe

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings