Lage rente drijft beleggers van staats- naar bedrijfsobligaties: er is volop keus

De aanhoudend lage rente drijft obligatiebeleggers in de richting van risicovollere opties. Staatsobligaties worden massaal ingewisseld voor bedrijfsobligaties. Passieve producten zoals ETF's kunnen een optie zijn voor beleggers die voor het eerst deze categorie gaan verkennen. Er is genoeg keus, zo inventariseert Morningstar.

Jose Garcia Zarate 08 oktober, 2019 | 10:36
Facebook Twitter LinkedIn

De financiële markten hebben te maken met een langdurige periode van lage rente en gezien het stimulerende, monetair verruimende beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zal dat voorlopig nog wel zo blijven. De termijn van ECB-voorzitter Mario Draghi zit er bijna op en hij zal zijn post niet ongemerkt verlaten.

De signalen van economische afkoeling in de eurozone worden steeds sterker en de inflatie blijft hardnekkig onder het streefcijfer van 2% hangen. Een nieuwe ronde in het obligatie-opkoopprogramma die in september werd aangekondigd, zette de rentes verder onder druk.

Bedrijfsobligaties nieuwe hoeksteen
De lage rente heeft ertoe geleid dat in veel beleggingsportefeuilles de staatsobligaties die altijd golden als fundament, in hun rol als hoeksteen van de portefeuille zijn vervangen door bedrijfsobligaties van de hoogste kwaliteit (investment grade).

Voor beleggers die risico willen vermijden, wordt het intussen wel erg lastig om nog rendement te vinden. Want de meeste staatsobligaties uit eurozone landen, in Duitsland zelfs alle looptijden tot en met 30 jaar, kennen inmiddels een negatieve rente. Dat zet veel beleggers aan tot toch maar iets meer risico nemen, omdat anders het rendement op lange termijn te karig uitvalt.

Passieve producten interessant
De markt wordt stevig beïnvloed door de ingrepen van de ECB en dat maakt het lastig voor actieve fondsbeheerders om waarde toe te voegen. Dat maakt indexvolgende producten tegen lage kosten interessanter en dat speelt ETF-aanbieders in de kaart.

Het zit de ETF-aanbieders inderdaad mee in het huidige klimaat, zo laten de cijfers zien. De ETF's die de meeste instroom aan nieuw vermogen hebben geboekt in 2019 tot dusver zijn obligatie-ETF's en dan in het bijzonder die van iShares, die 60% van de Europese markt in handen heeft.

Bijvoorbeeld de iShares Core EUR Corporate Bond ETF heeft tot en met september 4 miljard eiro aan nieuw vermogen opgehaald waardoor het totale beheerd vermogen uitkomt op ruim 12 miljard euro, waarmee het de grootste ETF in Europa is.

Indexconstructie
Bij het selecteren van een ETF is de belangrijkste factor om over na te denken de index. Er kunnen grote verschillen bestaan in de constructie van indices, zelfs binnen het aanbod van één en hetzelfde fondshuis, en dat kan tot verschillende uitkomsten leiden. 

De genoemde iShares ETF volgt de Bloomberg Barclays EUR Corporate Bond index. Die benchmark kent een tamelijk lage minimale vereiste van 300 miljoen euro voor individuele ETF's. Ook is er geen limiet aan het aantal obligaties dat in aanmerking komt voor selectie. De distributie naar sector is ongeveer 50% in financials, 40% industrie en 10% in nutsbedrijven.

De flexibele criteria voor constructie maken brede diversificatie in termen van uitgevers mogelijk en dat maakt dit een interessante optie voor beleggers die gewoon een passieve corporate bond ETF willen die een kernfunctie van vervullen in de portefeuille. Deze ETF heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Andere, concurrerende ETF's die dezelfde Bloomberg Barclays index volgens, zijn Xtrackers EUR Corporate Bond, SPDR Barclays Euro Corporate Bond en Vanguard EUR Corporate Bond. De nieuwste aanwinst in dit segment is Amundi Prime Euro Corporates ETF die een Solactive index volgt die een hogere minimum vereiste van 500 miljoen euro toepast, maar lagere lopende kosten van 0,05% kent.

Defensievere neiging
Andere alternatieven kijken naar de larger-cap markt of meer liquide segmenten van de markt en zijn daardoor beleggingsproposities met een defensievere neiging. Dat betekent dat ze minder rendement kunnen bieden, maar ook lagere volatiliteit.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de all-maturity, all-sector corporate bond ETF's in euro's:

ECB and ETFs (Sep 2019) 1

 

Ook als de zoektocht naar rendement gaande blijft, zullen er beleggers zijn die hun zorg uiten over het toenemende risico als gevolg van credit risico of een lange looptijd. Maar ook daar biedt het ETF-aanbod opties voor.

Sommige beleggers zullen een all-maturity propositie interessant vinden, maar obligaties in financials willen uitsluiten, omdat deie traditioneel het hoogste credit risk kennen. Die beleggers kunnen kiezen uit diverse ETF's die benchmarks volgen die financials uitsluiten. Die staan opgesomd in onderstaande tabel:

ECB and ETFs (Sep 2019) 2

 

Andere beleggers zullen weer van mening zijn dat de verwachte beloning van het all-maturity gaan in deze omgeving van ultra-laag rendement nauwelijks het risico van het verhogen van de gemiddelde looptijd waard is. Voor deze beleggers zijn er diverse ETF's die blootstelling bieden aan de kortlopende segmenten van de corporate bond markt. Die staan weergegeven in onderstaande tabel:

ECB and ETFs (Sep 2019) 3

 

Lees meer over ETF's:

- Beheerd vermogen in Europese ETF's is verdubbeld in 5 jaar tijd

- Dit zijn de grootste spelers op de Europese ETF-markt

Productontwikkeling Europese ETF's is gericht op ESG, multifactor en thema's

TAGS
ETF
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten