Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen toont de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. Het gaat daarbij om large-cap en mid-cap aandelen. Bekijk de Global Large-Mid Cap Pick List voor oktober.

Robert van den Oever 11 oktober, 2019 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn

De opzet van de Large Cap Global Core Pick List is per afgelopen juli gewijzigd door de aandelenanalisten van Morningstar. De belangrijkste verandering is dat mid-cap aandelen nu ook deel uitmaken van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. Een belangrijke andere wijziging is dat kandidaten voortaan voortkomen uit Morningstar's eigen indexen en niet meer uit die van derde partijen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index.

De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in september zo'n 2% en sloot de maand af op een stand van 3.594. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde koers/Fair Value verhouding voor aandelen in de index uitkomt op 100% per eind september, waar dat een maand eerder op 99% lag.

Op relatieve basis zijn nutsbedrijven nog steeds de duurste sector en die noteert gemiddeld op 115%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die op 88% van de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die gemiddeld op 67% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 59% van de Fair Value.

 

De wisselingen
Voor oktober hebben de meeste wisselingen plaatsgevonden in de technologiesector: vijf stuks. Nieuwe zijn onder meer de rittendienstenplatforms Uber en Lyft.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Millicom International Cellular
De reeks overnames die Millicom heeft gedaan in Zuid-Amerika maken het mogelijk dat het een uitgebreid pakket gebundelde (converged) telecomdiensten aanbiedt in een gebied dat zich uitstrekt van Guatemala tot Colombia. De ongeveer 100 miljoen inwoners van dit gebied zullen in de komende jaren in hoog tempo klanten worden voor dit soort diensten. De investeringen verschuiven volledig naar Zuid-Amerika en het bedrijf trekt zicht erug uit het minder winstgevende Afrika. Naarmate Millicom meer omzet haalt uit zijn klanten zal de kostenbasis gunstiger worden en de winstmarge stijgen.

Viacom
Met zijn bekende kabelnetwerken zoals MTV, Nickelodeon en BET bereikt Viacom groepen klanten die voor andere typen aanbieders lastiger te bereiken zijn. De divisie Paramount Pictures bezit de rechten op duizenden films en die kan het te gelde maken naarmate er meer verschillende platforms komen waarop kijkers content tot zich nemen. De vergoedingen die derde partijen betalen om mee te mogen liften op Viacoms netwerken zorgen voor een stabiele extra inkomstenstroom. 

Altria Group
Altria is groot op de Amerikaanse markt die weliswaar volwassen is, maar toch nog ruimte biedt voor prijsverhogingen in de komende jaren. Bovendien heeft Altria de exclusieve rechten om de nieuwe verhitte-tabaksproducten van Philip Morris International op de markt te brengen. Zulke nieuwe producten vullen in wat er op de traditionele sigarettenmarkt af gaat. De relatief geringe kapitaalinvesteringen stellen het bedrijf in staat om veel dividend uit te keren; de pay-out ratio bedraagt amar liefst 80%.

China Resources Pharmaceutical Group
Dit bedrijf is de op twee na grootste speler in medicijndistributie in China en zal profiteren van het overheidsbeleid om consoliddatie te ondersteunen waar vooral de grote spelers van profiteren. De geneesmiddelenproductie van het bedrijf is zeer gediversifieerd, en omvat ook over-the-counter en voedingssupplementen die naar verwachting minder geraakt worden door kostenmaatregelen van de overheid. De bedrijven onder de paraplu van dit moederbedrijf hebben een sterke reputatie op het gebied van management, uitvoering van overnames en contatcen met de autoriteiten.

Uber
Ubers positie in de slag om autonoom rijden kan voordelen opleveren als uiteindelijk geen chauffeurs en dus geen salariskosten meer van toepassing zijn. De druk om chauffeurs een minimumbedrag per rit uit te keren legt druk op kleinere spelers die de markt willen betreden omdat zij zich dat lastiger kunnen veroorloven. De voorsprong die Uber heeft in service en de allesomvattende app die klanten veel werk uit handen neemt, makt het tot een one-stop-shop die voorligt op concurrenten.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor oktober:

Global okt 1

Global okt 2

Global okt 3

Global okt 4

(klik op afbeeldingen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Amazon is meer waard dan huidige beurskoers

Vestas goed gepositioneerd voor aanstaande veranderingen in windenergie

Disruptor Adyen schudt de betalingsindustrie grondig op

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten