Top 5 Aandelen Sector Alternatieve Energie: Lyxor aan kop

De klimaatproblematiek staat volop in de aandacht. Energietransitie, oftewel de overstap van fossiele brandstoffen naar schonere en duurzame energiebronnen, vormt onderdeel van de oplossing. Dat lijkt tevens nieuwe kansen te bieden voor beleggers. Recent worden er weer meer fondsen geïntroduceerd die inspelen op het thema, maar veel alternatieve energiefondsen dateren al van vóór 2010. Toch zijn beleggers al jarenlang terughoudend.

Ronald van Genderen 25 november, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

Klimaatverandering is de afgelopen jaren in toenemende mate dagelijks nieuws geworden. Het gaat daarbij niet alleen over de oorzaken en consequenties van de opwarming van de aarde, het gaat zeer zeker ook over de oplossingen om de uitstoot van CO2 en daarmee de wereldwijde temperatuurstijging binnen de perken te houden. Onderdeel van de oplossing van het klimaatprobleem is de overstap van fossiele brandstoffen naar schonere en duurzame energiebronnen. Dit proces van overstappen wordt ook wel energietransitie genoemd.

Voor beleggers biedt dit nieuwe kansen. Niet in de laatste plaats, omdat met de energietransitie zich een geheel nieuw thematisch beleggingsuniversum lijkt te openbaren. Zo beslaat het thema niet alleen de producten van nieuwe energiebronnen, zoals wind, zon en biomassa, maar ook bedrijven die zich bezighouden met de opslag en distributie van energie en producenten van producten die zorgen voor het efficiënter omgaan met energie. Wie de winnaars binnen dit thema weet te selecteren, kan de kip met de gouden eieren kopen. De vraag is welke technologie of energiebron uiteindelijk de dominante plek van olie en gas als energiebronnen zal overnemen.

Beleggers lopen nog niet warm
Toch is het thema niet geheel nieuw. Immers, fondsen met als thema alternatieve energie bestaan al langer. Op dit moment bevat de Morningstar categorie Aandelen Sector Alternatieve Energie 52 fondsen (zowel actief als passief beheerde producten). Maar liefst 30 daarvan werden geïntroduceerd vóór 2010. Sindsdien was er nauwelijks activiteit vanuit de fondsindustrie op het gebied van introductie van nieuwe producten wat betreft energietransitie. Tot 2017, want in de afgelopen drie jaar zijn er ineens weer negen nieuwe fondsen geïntroduceerd.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookies