Fund flows november: beste maand voor aandelenfondsen sinds tijden

De trend naar meer risicovolle fondscategorieen en naar aandelenfondsen zette in november verder door: het is de derde maand op rij dat fondsbeleggers hun voorkeur voor meer risico en aandelenfondsen tot uitdrukking brengen in de fondsstromen. Dit is het overzicht van de fondsstromen over de maand november.

Ali Masarwah 08 januari, 2020 | 9:05
Facebook Twitter LinkedIn

Fondsbeleggers staken hun geld ook in november weer in de meer risicovolle fondscategorieen en in aandelenfondsen. Die beweging is in september ingezet, kreeg in oktober een vervolg, en hield dus ook in november onverminderd aan. De netto-instroom in Europese beleggingsfondsen bedroeg in november 56 miljard euro.

Aandelenfondsen kenden de hoogste instroom in één maand sinds januari 2018: 30 miljard euro, en daarmee zetten ze zelfs obligatiefondsen in de schaduw. Want waar obligatiefobndsen eerder dit jaar de toon zetten, kwamen ze in november niet verder dan 16 miljard euro aan netto-instroom, en dat is duidelijk onder het 12-maands gemiddelde.

Het beeld voor de eerste 11 maanden van 2019 is dat obligatiefondsen de grote winnaaars zijn en aandelenfondsen per saldo 20 miljard euro zagen wegstromen.

Allocatiefondsen hervonden weer wat momentum, want zij haalden 7,3 miljard euro op, het hoogste maandniveau sinds mei 2018. Grondstoffenfondsen hadden in november te kampen met tegenvallers, omdat fondsbeleggers uit edelmetalen stapten.

Fund Flows 2019 11 Exh 1 Broad Cat

 

Actief versus passief
De opmars van aandelenfondsen heeft ervoor gezorgd dat actieve fondsen hun passieve concurrenten overvleugeleen qua instroom. Actieve fondsen haalden 34,4 miljard euro op, terwijl ETF's en open-end indexfondsen 21,7 miljard euro bijschreven. 

Actieve aandelenfondsen boekten 15,2 miljard euro instroom, en daarmee was november de eerste positieve maand voor deze categorie sinds juni 2019 en de hoogste instroom sinds januari 2018. Passieve aandelenfondsen deden het nipt minder goed met 14,9 miljard euro, waarvan het meeste naar ETF's ging. 

Bij de obligatiefondsen boekten de actieve obligatiefondsen 9,5 miljard euro aan netto-instroom en dat is beduidend minder dan in de afgelopen maanden. Dat komt omdat de eerder goed verkopende wereldwijde flexibele obligaties en EUR bedrijfsobligaties inzakten en de wereldwijde opkomende-markten obligatiefondsen op negatief terrein belandden met uitstroom.

Fund Flows 2019 11 Exh 2 Broad Cat Active Passive

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De top-5 van best presterende categorieën laat zien dat wereldwijde large-cap aandelenfondsen het nog altijd heel goed doen. fondsen in Europese aandelen haalden 9,3 miljard euro op.

De risicobereidheid bij fondsbeleggers blijkt uit de populariteit van wereldwijde opkomende markten aandelenfondsen. De best verkopende fondsen in die categorie waren UBS ETF MSCI Emerging Markets, dat bijna 1 miljard euro ophaalde, en iShares Core MSCI EM IMI ETF, dat 430 miljoen euro aan nieuw geld bijschreef. 

Bij de obligatiefondsen zorgde het ondersteunende beleid van de Europese Centrale Bank voor aanhoudende interesse in EUR bedrijfsobligatiefondsen, zowel actieve als passieve producten. De aanbieders die daar het meest van profiteerden, waren iShares, KBC en Amundi.

Fund Flows 2019 11 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De search for yield door fondsbeleggers maakte slachtoffers onder de obligatiecategorieën en de belangrijkste was EUR ultra-kortetermijn obligaties, net als een maand eerder. De aanbieders die het meeste geld uit obligatieproducten zagen wegstromen, waren BNP Paribas, DWS en Allianz. 

Ook flexibele allocatiefondsen moesten een flinke veer laten, en dan vooral de fondsen genoteerd in ponden. Daar leden Schroders, Baillie Gifford en BlackRock onder.

Fund Flows 2019 11 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

 

Instroom per fondshuis
Over november gaat het Britse FundRock aan kop, tamelijk plotseling na maanden dominantie van Pimco. Ineens is Pimco naar de vijfde plaats gezakt omdat ook Aviva en JP Morgan succes boekten met hun aandelen- en obligatiefondsen. JP Morgan deed het ook goed met allocatiefondsen. 

Aan passieve zijde gaan iShares en Vanguard aan kop met respectievelijk 6,7 miljard en 2,6  miljard euro. iShares verstevigt dus zijn leidende positie dankzij veel interesse in zijn passieve aandelenfondsen en in iets mindere mate de obligatiefondsen. Bij Vanguard was eenzelfde beeld te zien. 

 Fund Flows 2019 11 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

 

Uitstroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt Invesco boven aan de lijst, en dat is al de tweede maand op rij. De alternative en fondsen in Britse large-cap aandelen zijn hiervoor verantwoordelijk.

De uitstroom aan passieve zijde was het grootst bij WisdomTree, waar 622 miljoen euro aan vermogen wegstroomde. Dat is toe te schrijven aan het massaal uitstappen van fondsbeleggers uit de goud- en olie-ETF's van deze aanbieder. 

Bij Irish Life waren fondsen in wereldwijde large-cap aandelen de boosdoener en Candriam had last van uitstappers uit zijn US large-cap aandelenfondsen.

Fund Flows 2019 11 Exh 6 Providers Largest Outflows Active Passive

 

De grootste fondsen
Pimco GIS Income is onveranderd de grootste, al was de instroom in dit fonds in november wel een stuk lager dan in eerdere maanden. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

JP Morgan Global Income beleefde zijn beste maand sinds mei 2015. dit Bronze-rated fonds haalde het meeste geld op in de fondsklassen die in euro's noteren, en dat illustreert de zoektocht van fondsbeleggers naar inkomen.

Allianz Income and Growth, de nummer vier, had te kampen met uitstroom, maar behield dus wel zijn plek. De onstroom van oktober is dus slechts een korte opleving gebleken in een periode van regelmatig fikse uitstroomniveaus in de loop van 2019.

Fund Flows 2019 11 Exh 8 Largest Funds Active

Bij de passieve fondsen werd de afstand tussen de twee aartsrivalen iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 ETF groter omdat het Vanguard-fonds te kampen had met uitstroom.

Fund Flows 2019 11 Exh 9 Largest Funds Passive

 

Lees meer:

Fund flows oktober: trend naar meer risico zet door

Fund flows september: fondsbeleggers zoeken weer risico op

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten