Top 5 Aandelen Emerging Markets: VanEck aan kop

Opkomende landen behaalden een positief rendement in 2019. Toch zullen beleggers in opkomende landen met gemengde gevoelens terugkijken op het afgelopen jaar, want ontwikkelde landen deden het een stuk beter. Een bekend beeld, want bij het afsluiten van het decennium kan worden vastgesteld dat opkomende landen ook over de afgelopen tien jaar fors zijn achtergebleven bij ontwikkelde landen. Deze week de vijf best presterende opkomende landen aandelenfondsen over het afgelopen jaar.

Ronald van Genderen 13 januari, 2020 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

Met een rendement van 20,60% behaalden opkomende landen (gemeten aan de hand van de MSCI EM index) in 2019 een positief resultaat. Toch zullen beleggers in emerging markets met gemengde gevoelens terugkijken op het afgelopen jaar. Immers, ontwikkelde landen deden het een stuk beter, aangezien de MSCI World index een rendement van maar liefst 30,02% noteerde.

Die achterstand is te verklaren door de ontwikkelingen in de eerste drie kwartalen van vorig jaar, waarin opkomende landen een lager rendement behaalden dan ontwikkelde landen. Het jaar werd wel positief afgesloten met een outperformance voor opkomende landen (8,62%) in vergelijking met ontwikkelde landen (5,43%). Met name Chinese aandelen wisten zich met een rendement van ruim 11% positief te onderscheiden. Belangrijkste aanleiding waren de verminderde spanningen in de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Met een rendement van 25,73% over geheel 2019 was China ook een drijvende kracht achter het positieve rendement voor de MSCI EM index. Daarmee was het echter niet het best presterende land. Die rol was namelijk weggelegd voor Rusland, waar onder andere index-zwaargewichten Sberbank, Gazprom en Norilsk Nickel de MSCI Russia index naar een jaarrendement van 53,68% opstuwden.

Argentinië onderaan
De rode lantaarn werd afgelopen jaar gedragen door Argentinië. Het land promoveerde in mei 2019 nog van de MSCI Frontier Markets index naar de MSCI EM index, maar kort daarna ging het goed mis. Nadat president Macri medio augustus een nederlaag leedt bij de voorverkiezingen stortte de Argentijnse Peso volledig in. Dat resulteerde in een verlies voor de MSCI Argentinia index van 44,46% in het derde kwartaal. Ondanks een herstel in het vierde kwartaal, resteerde voor het volledige jaar een verlies van 19,37% over 2019.

Overigens zullen beleggers in opkomende landen niet alleen gemengde gevoelens overhouden aan het afgelopen jaar. Met het afsluiten van 2019 werd ook het tweede decennium van de 21ste eeuw afgerond. Over de afgelopen tien jaar, van 2010 tot en met 2019, behaalde de MSCI EM index een gemiddeld jaarrendement van 6,25%. Dat is slechts iets meer dan de helft van de 12,19% gemiddeld per jaar die de MSCI World index behaalde.

In slechts vier van de tien jaren wisten opkomende landen een beter rendement te behalen dan de ontwikkelde landen. Met name de uitslagen naar beneden waren fors. Absoluut dieptepunt was het jaar 2013, toen de MSCI World een rendement noteerde van 21,20% en de MSCI EM index een verlies van 6,81% moest incasseren.

De Top-5
In de top 5 van deze week de vijf best presterende Emerging Market aandelenfondsen over 2019 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

VanEck – Emerging Markets Equity UCITS
Het best presterende opkomende landen aandelenfonds is VanEck – Emerging Markets Equity UCITS. Het fonds wordt beheerd door een team van vier portefeuillebeheerders dat onder leiding staat van David Semple. Het beleggingsteam selecteert landen in opkomende markten op basis van een evaluatie van economische fundamentals, juridische structuur, politieke ontwikkelingen en andere specifieke factoren.

Bij het selecteren van de afzonderlijke aandelen hanteert het beleggingsteam een flexibele beleggingsbenadering voor alle marktkapitalisaties. Dit geeft het fonds een duidelijke hang naar mid- en small-caps vergeleken met de MSCI EM index en categoriegenoten. Binnen de redelijk gediversifieerde portefeuille van circa 90 posities (per eind oktober 2019) waren A-Living Services (+165,78%) en PT Bank Tabungan Pensiunan Nasional Syariah (+149,76%) de absolute uitblinkers over het afgelopen jaar.

JPM Emerging Markets Equity Fund
Op de derde plek staat het JPM Emerging Markets Equity Fund. Het fonds draagt een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het fonds wordt beheerd door Leon Eidelman, die zijn gehele carriere voor JPMorgan werkzaam is. In januari 2015 promoveerde hij tot cobeheerder naast de zeer ervaren Austin Forey.

Sinds juli 2016 is Eidelman eindverantwoordelijk geworden voor het fonds. Voor aandelenonderzoek leunt hij op het 100 leden tellende emerging markets en Asia-Pacific team van JPMorgan. Dit team voert aandelenonderzoek uit volgens JPMorgan’s kwaliteits- en groeibenadering. Dit geeft de portefeuille (met eveneens circa 90 posities per eind november 2019) een duidelijk groeikarakter volgens de Morningstar Style Box. In 2019 waren binnen die portefeuille Meituan Dianping (137,53%) en New Oriental Education & technology Group (+125,29%) de absolute uitblinkers.

Top 5 Aandelen Emerging Markets

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Emerging Markets NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings