Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Morningstar brengt het maandelijkse overzicht van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bevat de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Bekijk welke aandelen de aantrekkelijkst gewaardeerde zijn voor januari.

Robert van den Oever 10 januari, 2020 | 9:30
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index. Deze lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Europe Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.

De Morningstar European Market Large-Mid Cap Index steeg in december 2019 met 2,18% en sloot de maand af op een stand van 2.894,89. De markt lijkt fair gewaardeerd gezien de koers/Fair Value ratio van actief gevolgde aandelen uit de Morningstar Europe Market Large-Mid Cap Index die gemiddeld op 101% noteert. Per eind november was dat precies 100%.

Op relatieve basis is technologie de duurste sector in de Index. Het gemiddelde tech-aandeel noteert tegen een premie van 42% ten opzichte van de Fair Value die Morningstar ervoor berekent. De sector energie is de goedkoopste en die kent een korting van 27% ten opzichte van de Fair Value.

Kijken we naar de Europe Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die per ultimo december tegen een korting van gemiddeld 26% ten opzichte van de Fair Value. Communicatiediensten is de goedkoopste sector met een korting van gemiddeld 42% ten opzichte van de Fair Value.

De nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen:

Glencore
Het wereldomspannende netwerk van Glencore met handelaren en logistieke assets geeft het een enorme reikwijdte. Volledige toegang tot de mijnbouw van Xstrata stelt de combinatie van beide bedrijven in staat om meer waarde uit het productievolume te halen. Gelncore is meer gediversifieerd dan andere mijnbouwgiganten. Het heeft een grotere blootstelling aan grondstoffen die later in de economische cyclus belangrijker worden zoals nikkel, kobalt en koper.

Telefonica
De belangrijkste ontwikkeling in telecom is het samenbrengen van diensten op het gbied van mobiel en vaste lijn, ofwel 'convergence'. Op thuismarkt Spanje heeft Telefonica een van de beste netwerken ter wereld. Ook de positie in Latijns-Amerika is sterk en biedt opwaarts potentieel naarmate de middenklasse daar welvarender wordt en meer diensten gaat afnemen. Ook positief is dat na enkele kwartalen proberen nu dan echt de schuld begint te dalen. Als de balans van het bedrijf sterker wordt, biedt dat meer zekerheid voor de dividenduitkering naar de toekomst.

Carnival
De prijzen bij Carnival kunnen omhoog als het bedrijf tenminste bereid is om de prijzen op niveau te houden door iets aan bezettingsgraad prijs te geven en zo het merkimago te beschermen. De generatie van de baby boomers gaat met pensioen en zal meer gaan reizen. Daar kunnen cruisemaatschappijen van profiteren, want zij bieden het type reizen aan dat deze doelgroep wenst en zich ook kan veroorloven.

CNP Assurances
De beleggingsrendementen verbeteren sterker dan eerder verwacht en daardoor kan CNP hogere rendementen op eigen vermogen maken op traditionele producten. De Braziliaanse economie herstelt sneller en beter dan verwacht. CNP kan meer pensioenen verkopen en het volume van kredietverzekering, die een hogere marge kent, vergroten. Axa heeft via zijn netwerk van agenten een belangrijke hoeveelheid unit-linked verplichtingen opgebouwd. De verschuivende mix door de bank-verzekeringsactiviteiten moet nog tot uitdrukking komen in de acquisition cost ration.

Dassault Aviation
Een verbeterde outlook voor de volwassen defensiemarkten en kansen in opkomende markten ondersteunen de defensie-activiteiten van Dassault. Frankrijk zal in de komende zes jaar 100 Rafale jets aanschaffen en dat stuwt Dassaults omzet en winstgevendheid. In zakenjets heeft Dassault een dominante marktpositie opgebouwd via een hoog aantal afgeleverde Falcon jets. Ook dat droeg duidelijk bij aan omzet en winst.

STMicroelectronics
Het bedrijf heeft een reeks laagrendenderende activiteiten succesvol afgestoten, waaronder de draadloze joint venture ST-Ericsson en belangen in twee chipmakers met een lage marge. STM heeft een grote blootstelling aan de automotive industrie en dat is velbelovend voor de toekomst, aangezien auto's in de nabije toekomst alsmaar meer en geavanceerdere elektronica gaan bevatten. STM was er vroeg bij met halfgeleiders op silicon-carbide basis en heeft daarom al snel een leidende marktpositie weten op te bouwen die nu versterkt wordt door levering van onderdelen voor bijvoorbeeld de Tesla Model 3.

 

De afvallers
Hieronder volgt een overzicht van de aandelen die per januari 2020 van de lijst zijn verdwenen:

ECPL 2020 01 tabel 3

 

De volledige lijst
Bekijk hier de volledige Europe Large-Mid Cap Pick List voor januari:

ECPL 2020 01 tabel 1 

ECPL 2020 01 tabel 2

 

Lees meer over aandelen:

Slechte timing kost fondsbeleggers rendement

11 bruikbare ideeën voor aandelen die profiteren van elektrisch rijden

Hoeveel is Saudi Aramco nu echt waard?

Hoe zeker zijn de dividendrendementen van Europese banken?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings