Vier lessen uit de ESG-verklaring van BlackRock

Toen BlackRock-topman Larry Fink zijn nieuwe visie op duurzaamheid onthulde als de 'nieuwe standaard voor beleggen', zette hij een ambitieuze koers uit voor zijn bedrijf en beleggers in zijn fondsen, en wierp de concurrenten van BlackRock de handschoen toe. In het proces heeft Fink zowel de hindernissen benadrukt en aangepakt die de hindernissen moesten nemen die beleggingen in milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur moeten overwinnen om er een reguliere beleggingsstrategie van te maken met brede acceptatie door beleggers en de beleggingsindustrie. Dit zijn uitdagingen waarvan ook BlackRock zelf moet laten zien dat het die aan kan.

Tom Lauricella 29 januari, 2020 | 14:40
Facebook Twitter LinkedIn

Het onderliggende argument van Fink is dat duurzaamheid in de vorm van klimaatverandering een reëel risico is in het wereldwijde economische landschap, en dat beleggers dit risico daarom moeten meenemen in beleggingsbeslissingen en portefeuilleconstructie.

Dit idee van ESG als een beleggingsrisico staat ook centraal in de vernieuwde methodologie van Morningstar Sustainability Rating. De duurzaamheidsclassificatie is nu gebaseerd op beoordelingen van onze partner Sustainalytics met betrekking tot de ESG-risico’s van individuele bedrijven die specifiek zijn voor hun branche en bedrijf.

De overtuiging van Fink dat fondshuizen en beleggers een rol moeten spelen bij het beheren en verlichten van de klimaatrisico's waarmee we worden geconfronteerd, betekent dat duurzaam beleggen meer moet zijn dan alleen 'greenwashing', dat wil zeggen ESG gebruiken als middel voor het ophalen van fondsvermogen en marketing. Een echt ESG-mandaat gaat gepaard met een reeks verantwoordelijkheden die van fondshuizen eisen dat ze afstand doen van hun traditionele houding van neutrale tussenpersonen. Dit zijn vier belangrijke kernpunten uit de brief van Fink:

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Om dit artikel te kunnen lezen, kunt u zich inschrijven als Morningstar Basic Member

Registreer gratis
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is editor van Morningstar Direct.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid