ETF's halen record aan nieuw fondsvermogen op in 2019

De Europese markt voor ETF's kende in 2019 een recordinstroom aan nieuw fondsvermogen. Het vorige record van 2017 werd ruimschoots verbroken door 107 miljard netto-instroom.  Dat onderstreept de opmars van passief beleggen ten koste van actief. Het marktaandeel van passief is nog altijd kleiner dan dat van actief, maar stijgt wel snel.

Jose Garcia Zarate 05 februari, 2020 | 16:19
Facebook Twitter LinkedIn

De Europese ETF-markt heeft in 2019 een recordinstroom geboekt van 107 miljard euro, en dat is flink méér dan de 46 miljard die er in 2018 bij kwam en ook meer dan het vorige record van 98,5 miljard euro uit 2017.

De sterke groei was met name te danken aan het vierde kwartaal, waarin maar liefst 45,2 miljard euro aan nieuw vermogen in de fondsen stroomde. Dat is op zichzelf ook een record voor de instroom in één kwartaal.

ETF flows 2019 Exhibit 1

 

Het beheerd vermogen is afgelopen jaar verder gestegen, met 37,2% naar 923 miljard euro. Dat is niet ver af van de voorspelling van 1.000 miljard euro die Morningstar twee jaar geleden deed voor 2020. 

De aanhoudende populariteit van passieve producten die ETF's en indexfondsen harder laat groeien dan actieve fondsen maakt het mogelijk om bij het huidige groeipad tegen 2024 al te verdubbelen naar 2.000 miljard euro aan beheerd vermogen.

Categorieën
Het meest in trek waren de obligatie-ETF's, want die haalden met 54 miljard euro het meeste nieuwe geld op. In 2018 was dat 13,4 miljard euro. 

Aandelen-ETF's deden het in de eerste helft van 2019 niet zo goed, maar na die teleurstellende eerste periode maakte deze categorie een inhaalslag in met name het vierde kwartaal. Dat leidde per saldo tot een instroom van 46 miljard euro tegen 29,5 miljard euro in 2018.

Het beheerd vermogen van obligatie-ETF's is gestegen naar een kwart van de totale ETF-markt, terwijl aandelen-ETF's goed zijn voor 65% van de markt.

Onderstaande tabel geeft inzicht in de instroom en het beheerd vermogen per categorie:

ETF flows 2019 Exhibit 2

 

Grootste aanbieders
De onbetwiste marktleider in ETF's is met afstand iShares dat een marktaandeel van maar liefst 44,3% heeft. De instroom was het hoogst van alle fondshuizen en dat stuwde het beheerd vermogen verder op, zodat het gat met de nummer twee en verder flink groter werd.

Die nummer twee is Xtrackers, dat op zijn beurt de afstand naar nummer drie Lyxor vergrootte doordat Lyxor te kampen had met netto-uitstroom van vermogen.

Onderstaande tabel laat zien wat de netto-instroom, het beheerd vermogen en het marktaandeel per fondshuis is:

ETF flows 2019 Exhibit 4

 

Lees meer over ETF's:

Europees landschap passieve ESG obligatiefondsen groeit sterk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings