Duurzame en strategic beta ETF's bijzonder populair in 2019

Specifieke ETF-categorieën hebben het in 2019 goed gedaan en boekten een flink hogere instroom van nieuw vermogen dan een jaar eerder. Duurzame ETF's en strategic beta ETF's waren populair onder passieve fondsbeleggers. Bij thema-ETF's ging het iets minder goed. Instroom van vermogen en nieuwe productintroducties lagen op een lager niveau dan in 2018.

Jose Garcia Zarate 05 februari, 2020 | 16:19
Facebook Twitter LinkedIn

Net als in het brede fondsenlandschap was ook bij ETF's het thema duurzaamheid bovengemiddeld populair onder fondsbeleggers. Dat kwam tot uitdrukking in de fund flows van het ETF-universum over 2019. 

De netto-instroom in ETF's met een expliciet duurzaam karakter bedroeg 16,7 miljard euro en dat is 4,5 maal zoveel als in 2018. Het betekent 15,7% van de totale instroom in ETF's voor het jaar 2019.

Onderstaande grafiek maakt duidelijk welke sprong de instroom in duurzame ETF's in 2019 heeft gemaakt ten opzichte van de jaren daarvoor:

ETF flows 2019 Exhibit 5

 

Ondanks die spectaculaire groei is ESG nog maar een klein deel van de totale ETF-markt. Het beheerd vermogen van dit type beliep per ultimo 2019 ruim 30 miljard euro en dat is 3,3% van de totale ETF-markt. Dit marktaandeel zal, gezien het huiidge groeipad, naar verwachting verder toenemen in de komende jaren.

Fondshuizen
De aanbieders die zich het meest roeren in de markt voor duurzame ETF's, hebben we hieronder op een rij gezet met de netto-instroom, beheerd vermogen en marktaandeel per fondshuis:

ETF flows 2019 Exhibit 6

Afgelopen jaar heeft iShares de koppositie overgenomen van UBS als het gaat om beheerd vermogen. Wat de top-5 betreft is bij Lyxor nog op te merken dat de instroom daar voor een deel te danken is aan het feit dat een mainstream euro corporate bond ETF is omgezet naar ESG.

Strategic beta herpakt zich
Na een teleurstellend verlopen 2018 voor strategic beta ETF's met slechts 3 miljard netto-instroom, veerde deze categorie in 2019 aardig op met 9,7 miljard euro. Daarmee is 2019 in lijn met instroom die te noteren was in de jaren 2017 en 2016.

Dividend-gerichte ETF's blijven de populairste producten in dit marktsegment en zij haalden 4 miljard euro aan nieuw vermogen op.

Het beheerd vermogen in strategic beta ETF's steeg in 2019 met 41% naar 74 miljard euro, maar het marktaandeel bleef gelijk op 7,9% van de totale ETF-markt.

ETF flows 2019 Exhibit 7

 

Thema-ETF's
De categorie thema-ETF's had in 2019 te kampen met een teruggang ten opzichte van 2018; toen boekte deze nog 1,8 miljard euro aan netto-instroom, maar over 2019 bleef dat steken op 1,1 miljard euro. De belangrijkste thema's die het meeste geld ophaalden waren water, cybersecurity en alternatieve energie. 

Robotica was een thema dat juist te kampen had met uitstroom; er vloeide 0,5 miljard euro uit dit type, waar onder meer de iShares Automation & Robotics ETF onder valt.

ETF flows 2019 Exhibit 8

 

Het beheerd vermogen in Europese thema-ETF's kwam eind 2019 uit op 8,5 miljard euro. Het aantal lanceringen van nieuwe producten nam gestaag toe met 12 stuks, waaronder de eerste gaming en e-sports ETF in Europa.

 

Lees meer over ETF's:

Europees landschap passieve ESG obligatiefondsen groeit sterk

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jose Garcia Zarate  is an ETF analyst with Morningstar UK.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten