Top 5 Aandelenfondsen Nederland: VanEck AMX ETF aan kop

Nederlandse aandelen kenden een prima jaar in 2019. Zowel in absolute zin, maar ook in vergelijking met Europese aandelen. Die prestatie staat niet op zichzelf. Ook over langere periodes weten Nederlandse aandelen de bredere Europese markt te verslaan. Toch hebben beleggers massaal geld onttrokken aan deze categorie in de afgelopen jaren. Deze week de vijf best presterende Nederlandse aandelenfondsen over de afgelopen drie jaar.

Ronald van Genderen 17 februari, 2020 | 8:21
Facebook Twitter LinkedIn

Nederlandse aandelen kenden in 2019 een behoorlijk goed jaar. De AEX sloot het jaar af met een winst van 28,5%, terwijl de AMX maar liefst 42,6% steeg. Binnen de belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter was het voornamelijk index-zwaargewicht ASML dat er met een jaarrendement van 94,6% uitsprong.

Onder de mid-cap aandelen in de AMX waren er meerdere aandelen die zich positief onderscheidden. Zo wisten ook andere toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie ASMI (+182,2%) en BESI (+95,5%) hoge rendementen te boeken. Evenals ingenieursbureau Arcadis waarvan de koers met 105,0% steeg, maar de allergrootste koerssprong was weggelegd voor Altice Europe dat maar liefst pluste met 238,3%.

Nederland verslaat Europa
De prestaties van de Amsterdamse beurs staken gunstig af bij Europese aandelen aangezien de MSCI Europe index met 26,9% steeg. Die prestatie staat niet op zichzelf, want ook over langere periodes bekeken weten Nederlandse aandelen de bredere Europese aandelenmarkt achter zich te laten. Zo lag het gemiddelde jaarlijkse rendement voor de AEX over de afgelopen drie jaar op 11,1%. De MSCI Europe index bleef daarbij achter met een gemiddeld rendement van 9,7%. En eenzelfde soort beeld wordt ook verkregen over periodes van vijf, tien en vijftien jaar.

Dergelijke rendementen zouden zomaar een aanleiding voor beleggers kunnen zijn om meer geld in Nederlandse aandelenfondsen te steken. Maar niets is minder waar. De afgelopen jaren werd er massaal geld onttrokken aan Nederlandse aandelenfondsen. Eind 2007 bedroeg het beheerde vermogen in deze categorie nog 7 miljard euro. Destijds stond de AEX nog op een stand van 515 punten. Terwijl de index in de jaren daarna per saldo opliep en eind 2019 eindigde op 604 punten. Ondanks de positieve ontwikkeling op de beurs, resteerde er eind vorig jaar nog maar 1,6 miljard euro aan beheerd vermogen in Nederlandse aandelenfondsen.

Aantal fondsen afgenomen
Met het beheerd vermogen is ook het aantal beschikbare aantal beleggingsfondsen afgenomen. Inmiddels kunnen Nederlandse beleggers nog kiezen uit elf open end beleggingsfondsen en ETF’s. Toch valt er binnen dit aanbod voor beleggers wel wat te kiezen, waarbij het onderscheid tussen de fondsen zich met name toespitst op de marktkapitalisatie waarin wordt belegd en de vraag of dit actief of passief gebeurt.

Voor een belegging in large-caps zijn beleggers aangewezen op passieve fondsen, zoals de ETF’s van iShares en VanEck (voorheen Think). In het kleinste segment vinden we Add Value Fund en Kempen Orange. Tot slot zijn er de actief beheerde fondsen van NN en Robeco, die in de afgelopen jaren (NN sinds 2014 en Robeco sinds 2016) hun focus op large-caps hebben losgelaten en meer dan voorheen ook zijn gaan beleggen in kleinere ondernemingen.

De Top 5
In de top 5 van deze week de vijf best presterende Nederlandse aandelenfondsen over de afgelopen drie jaar (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

VanEck AMX ETF op 1
De eerste plaats is voor VanEck AMX ETF. Deze ETF uit de stal van VanEck (voorheen Think) volgt de Amsterdamse mid-cap index, oftewel de AMX. Hoewel deze tracker het hoogste gemiddelde jaarrendement behaalde over de afgelopen drie jaar, ging dat niet zonder slag of stoot. Zoals gezegd kenden mid-cap aandelen een uitstekend jaar in 2019, net als in 2017. Echter, in 2018 kende de AMX een bijzonder slecht jaar en bleef de index ver achter bij de AEX. Per eind januari 2020 behoorden ASMI, Signify, Altice Europe, Just Eat Takeaway.com en Warehouses De Pauw tot de grootste posities.

Kempen Orange Fund op 2
Runner up is Kempen Orange Fund. Het fonds draagt een Morningstar Analyst Rating van Silver. Het wordt beheerd door een sterk team van vier beheerders. Hun werklast nam behoorlijk toe, nadat ze eind 2018 ook de verantwoordelijkheid kregen over Kempen’s Europese small-cap strategie. Desondanks blijft dit een team van hoge kwaliteit.

Het team hanteert een proces waarin veel aandacht wordt besteed aan de evaluatie van de kwaliteit van het management, de strategische positie van het bedrijf en de financiële positie. Daarnaast hanteren de beheerders een strikte waarderingsdiscipline. Per eind december 2019 behoorden SBM Offshore, BESI, Arcadis, IMCD en Intertrust tot de top 5 posities.

VanEck AEX ETF op 3
De VanEck AEX ETF maakt het podium compleet. Deze ETF van wederom VanEck volgt de AEX. Daarmee scoort deze ETF net iets beter dan de AEX ETF van concurrent iShares. Deze laatstgenoemde ETF volgt weliswaar dezelfde index en rekent dezelfde lopende kosten, maar is niet gevestigd in Nederland zoals de VanEck ETF. Hierdoor loopt het een nadeel op ten aanzien van de ingehouden dividendbelasting. Per eind januari 2020 waren ASML, Unilever, Royal Dutch Shell, RELX en Philips de grootste belangen.

 

Top 5 Aandelenfondsen Nederland

Fondsnieuws Top 5 Aandelen Nederland tabel NL vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten