Deze 3 technologie-aandelen zijn nu aantrekkelijk gewaardeerd

Technologie-aandelen zijn door de correctie van de afgelopen periode aantrekkelijker gewaardeerd geworden. De koersdalingen zijn ingegeven door sentiment, terwijl de onderliggende structurele trends, de fundamentals en de groeivooruitzichten voor veel van deze bedrijven onverminderd sterk zijn, volgens de analisten van Morningstar. Dat biedt interessante instapmomenten bij techreuzen die tot nu toe overgewaardeerd waren.

Robert van den Oever 20 maart, 2020 | 12:59
Facebook Twitter LinkedIn

Tijdens de correctie van de afgelopen paar weken is de technologiesector mee omlaag gegaan. Veel van de grote Amerikaanse techbedrijven hebben een behoorlijk omzetaandeel in China, zodat de initiële corona-uitbraak aldaar bij beleggers tot vrees voor resultaatsdalingen bij de techbedrijven leidde. De Morningstar US Technology Index is in 2020 tot dusver met 2,5% gedaald en de S&P Technology Select Sector Index met 2,2%.

De angst en paniek die het marktsentiment hebben overheerst in de afgelopen dagen, hebben de waarderingen ook in de techsector flink doen dalen. Dat biedt kansen voor beleggers, want bij veel techbedrijven zijn de fundamentals goed. Hun lange-termijn vooruitzichten voor groei worden niet aangetast door wat er zich nu op de korte termijn afspeelt. De structurele groeitrends, zoals bijvoorbeeld toepassingen in de cloud en alles wat met dataverkeer te maken heeft, blijven van kracht en krijgen wellicht zelfs een stimulans door de huidige omstandigheden.

Daardoor zijn de volgende grote namen in technologie nu interessant, omdat ze aantrekkelijker gewaardeerd geworden zijn, terwijl hun lange-termijn groeitrend even sterk is gebleven:

Apple

Narrow Moat

Fair Value: $240

Morningstar sterrenrating: ***

De aandelenkoers van Apple is dicht in de buurt van zijn Fair Value gekomen, dus de overwaardering is er af. Door de plotse vraaguitval bij met name iPhones heeft Apple eerdere omzetverwachtingen voor 2020 losgelaten, maar het gaat er wel van uit dat het later in het jaar een deel van de gemiste verkopen zal inhalen. De geplande lancering van de iPhone 12 die 5G aankan zal die inhaalvraag naar verwachting stimuleren.

Om minder afhankelijk te zijn van kroonjuwelen zoals de iPhone en iPad, heeft Apple zich toegelegd op het verbreden van diensten die allemaal met elkaar verbonden zijn, zoals Apple Watch, iCloud, Apple TV, Apple Pay). Eenmaal in dit ecosysteem van verbonden toepassingen gevangen, wil de consument niet overstappen naar een concurrent en dat is een belangrijke klantenbinder. Morningstar-analist Abhinav Davuluri verwacht dat deze diensten in 2020 de grens van 50 miljard omzet gaan passeren.

 

Microsoft

Wide Moat

Fair Value: $185

Morningstar sterrenrating: ****

Technologiereus Microsoft is wereldberoemd geworden met het besturingssysteem Windows en is een van 's werelds grootste software-ontwikkelaars voor zakelijke en consumententoepassingen. Tegenwoordig is Microsoft ook toonaangevend in clouddiensten. Daarmee profiteert het van de lange-termijn groeitrend waarbij steeds meer toepassingen via de cloud draaien en klanten steeds meer processen uit handen worden genomen.

In dat licht leidt de koersval van de afgelopen weken tot een interessant instapmoment, want de diensten die het levert staan niet onder druk door wat er momenteel in de wereld gebeurt, integendeel zelfs. De resultaten met omzet- en winstgroei in de afgelopen kwartalen waren volgens Morningstar-analist Dan Romanoff indrukwekkend en volgens hem zit er nog meer in het vat.

 

Alphabet

Wide Moat

Fair Value: $1.400

Morningstar sterrenrating: ***

Het moederbedrijf van Google haalt bijna al zijn omzet uit deze zoekmachine en de enorme advertentie-inkomsten die deze genereert. Ook de verkoop van apps via Google Play en de inkomsten uit streamingdienst Youtube nemen toe, evenals die uit de clouddiensten.

Door de koersval van de afgelopen periode is het aandeel Alphabet ruim onder de Fair Value van 1.400 dollar gekomen die Morningstar-analist Ali Mogharabi ervoor berekent. De fundamentals zijn intussen nog steeds goed, onder meer door de structurele groeitrend door het toenemende gebruik van mobiele apparaten en door het dominante marktaandeel van Google als zoekmachine dat boven de 80% wereldwijd ligt.

Die dominantie kan Google combineren met slimme data-analyse bij het gebruik van Gmail, Google Maps etcetera en dat leidt tot een sterk netwerkeffect. Daardoor heeft het een technologische voorsprong opgebouwd ten opzichte van concurrenten en dat onderstreept de Wide Moat rating die het aandeel Alphabet meekrijgt.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings