Fund flows mei: herstel zet door en meer risicobereidheid

De instroom in beleggingsfondsen is in mei verder toegenomen, omdat met name aandelenfondsen verloren terrein terugpakten. Fondsbeleggers blijken weer meer risicobereid te zijn, ondanks de volatiliteit die nog altijd hoog is. Dit is het overzicht van de fondsstromen over de maand mei.

Ali Masarwah 25 juni, 2020 | 13:36
Facebook Twitter LinkedIn

Fondsbeleggers keren weer terug op de fondsenmarkt, zo blijkt uit de fondsstromen over de maand mei. De instroom lag weer iets hoger dan in april. Beleggers stapten weer in de meer risicovolle categorieën, terwijl de volatiliteit maand op maand nog altijd hoog is.

De totale netto-instroom over mei bedraagt 53 miljard euro, iets meer dan de 48 miljard euro van april. Het beheerd vermogen van de assets in de diverse categorieën steeg echter meer door de waardestijging op de beurzen dan door de instroom.

Obligatiefondsen gingen voorop met 38 miljard euro netto-instroom. Corporate bonds en dan specifiek high yield waren in trek. Aandelenfondsen haalden net geen 10 miljard euro op, ongeveer de helft van de instroom van april. Aandelenbeleggers keren terug, zij het voorzichtig, maar vooral de koersstijgingen op de aandelenbeurzen stuwden de waarde van het beheerd vermogen op. Dat vermogen steeg van 8,85 biljoen euro eind april naar 9 biljoen euro per ultimo mei.

Fund Flows 2020 05 Exh 1 Broad Cat

 

Actief versus passief
Actieve fondsen profiteerden van de vraag naar obligatieproducten, met name bedrijfsobligaties en high yield. Wereldwijde opkomende-markten obligaties uit het actieve assortiment waren juist niet gewild.

Actieve aandelenfondsen profiteerden ook dankzij de vraag naar in het bijzonder technologie- en gezondheidszorg-aandelen en aandelenfondsen die zijn gericht op wereldwijde groei. Ook bij aandelen waren opkomende-markten gerelateerde producten uit de gratie. De flow data laten verder duidelijk zien dat waarde-aandelen het slecht doen; waarde-fondsen kenden behoorlijke uitstroom.

Ongebruikelijk in het licht van de trend van de afgelopen maanden is dat in een positief marktklimaat de passieve aandelenfondsen uitstroom kenden. Fondsbeleggers schoven ETF's en indexfondsen in Amerikaanse en Europese large-cap gemengd aandelen aan de kant.

In tegenstelling tot aandelen, was bij passieve obligatiefondsen juist sprake van een opvallend hoge instroom; de hoogste sinds juli 2019. Euro-staatsobligaties en wereldwijde opkomende markten waren in trek aan de passieve zijde.

Fund Flows 2020 05 Exh 2 Broad Cat Active Passive

 

Instroom op fondscategorie-niveau
Door de vraag naar technologie-aandelen stuwde de instroom in deze categorie op naar 5,6 miljard euro, en daarmee is mei de op een na sterkste maand voor dit type ooit. April, de vorige onderzochte maand, was de sterkste. BGF World Technology was het bestverkocht met 1,3 miljard aan nieuw geld.

Bij obligaties mocht euro corporate bond zich verheugen in bijna 5 miljard euro aan nieuw opgehaald vermogen. Dat is vooral te danken aan het obligatie-opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. de categorie USD high yield profiteerde van de aankondiging van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, dat het ruimer naar de obligatiemarkt zou gaan kijken. 

Fund Flows 2020 05 Exh 3 Fund Level Categories Leaders

 

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorie US large-cap waarde-aandelen had het zwaar met 2,3 miljard euro aan uitstroom. Mei was al de zesde maand van netto-uitstroom op rij. Het fonds Robeco BP US Large Cap Equities verloor in zijn eentje 610 miljoen euro door uitstroom.

Ook wereldwijde opkomende markten aandelenfondsen kenden uitstroom: 2,3 miljard euro. De uitstroom in deze categorie is nu al groter dan de hele instroom in 2019. Dalende grondstofprijzen en het stilvallen van het toerisme zijn redenen voor de negatieve stemming.

Fund Flows 2020 05 Exh 4 Fund Level Categories Laggards

 

Instroom per fondshuis
De dominantie van Pimco houdt niet op, want mei haalde dit fondshuis 4,4 miljard euro aan nieuw geld op. In mei en april herstelde Pimco van de opvallend slechte maand maart. Dat was te danken aan Pimco Income en Pimco Global Investment Grade Credit die ieder omstreeks een miljard euro ophaalden. 

Op de tweede plek staat JP Morgan dat 3,1 miljard euro mocht bijschrijven, dankzij instroom in zijn USD high yield obligatiefondsen. 

Aan passieve zijde gaat iShares aan kop met 5,4 miljard euro instroom. Daar deden fondsen in US large-cap gemengd aandelen en edelmetalen het goed.

Fund Flows 2020 05 Exh 5 Providers Largest Inflows Active Passive

 

Uitstroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt Invesco boven aan de lijst. Met name de actieve producten hadden het moeilijk, waarbij de categorie Europese large-cap gemengd aandelen alleen al 206 miljoen euro zag wegstromen.

Aan de passieve kant werd Actiam het hardst geraakt doordat het fonds Actiam Responsible Index - Equity Pacific 447 miljoen euro zag wegstromen.

Fund Flows 2020 05 Exh 6 Providers Largest Outflows Active Passive

 

De grootste fondsen
Pimco GIS Income is onveranderd de grootste. In januari van 2020 werd de grens van 1 miljard euro voor het eerst gepasseerd.

Bij de passieve fondsen wist koploper iShares Core S&P 500 ETF de negatieve trend die US large-cap aandelenfondsen raakte, te keren en om te buigen in 473 miljoen euro aan instroom. Nummer twee Vanguard S&P 500 ETF daarentegen zag 554 miljoen euro wegvloeien. De instroom in de obligatiefondsen van beide passieve aanbieders onderstrepen de hoge vraag naar obligatieproducten in mei.

Fund Flows 2020 05 Exh 8 Largest Funds Active Passive

 

Lees meer:

Fund flows april: goede maand voor beleggingsfondsen

- Fund flows 2019: aandelenfondsen trekken sprintje in december

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ali Masarwah

Ali Masarwah  Ali Masarwah war von 2011 bis Frühjahr 2021 als Chefredakteur für die deutschsprachigen Anleger Websites von Morningstar verantwortlich

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten