Top 5 Aandelen Wereldwijd Impact: Baillie Gifford aan kop

Duurzaam beleggen kent een stormachtige ontwikkeling. Niet alleen in populariteit, maar ook in het type benaderingen. Impact beleggen is de jongste benadering. Dit is een veelomvattend begrip, dat enkele jaren geleden haar intrede deed bij aandelenbeleggingen, onder meer gedreven door de introductie van de UN Sustainable Development Goals. Hoe een impact benadering uitwerkt binnen de uiteindelijke portefeuille kan sterk verschillen. Een overzicht van de vijf dit jaar best presterende wereldwijde impact aandelenfondsen.

Ronald van Genderen 29 juni, 2020 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

Duurzame fondsen zijn er in verschillende varianten en gradaties. Duurzaam beleggen begon enkele tientallen jaren geleden met het uitsluiten van bedrijven of industrieën die zich bezighielden met activiteiten die als niet-duurzaam, controversieel of onwenselijk werden geacht. In de loop der jaren heeft duurzaam beleggen een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen in populariteit, maar ook in de wijze waarop duurzaamheid wordt geïntegreerd in het beleggingsproces.

De jongste benandering is impact beleggen. Onder dat begrip vallen verschillende soorten beleggingen, maar de gemene deler is dat met deze strategieën een positieve verandering op het gebied van de maatschappij en milieu wordt beoogd. Dat kan op verschillende manieren bereikt worden. In eerste instantie omvatte impact beleggen onder andere micro financiering en de financiering van projecten, al dan niet via green bonds.

VN-doelen drijfveer
Impact beleggen deed enkele jaren geleden al zijn intrede onder aandelenbeleggingen. Een belangrijke drijfveer hierachter was de introductie van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN in 2015. Hierdoor werd er een raamwerk gecreëerd dat het mogelijk maakt om de positieve impact van bedrijven meetbaar te maken. Hierdoor is het ook mogelijk geworden voor aandelenbeleggers om bedrijven te selecteren die voldoen aan de impactdoelstellingen van een beleggingsstrategie.

Het raamwerk van de SDG’s is feitelijk een agenda of actieplan voor duurzame ontwikkeling. Dit omvat 17 doelstellingen die in 2030 behaald moeten worden. Daaronder vallen onder andere het beëindigen van armoede en honger, het verbeteren van de gezondheidszorg en het zorgdragen voor kwalitatief goed onderwijs voor iedereen.

Geselecteerde doelen
Hoe impact beleggen wordt vertaald in een aandelenstrategie varieert sterk. Over het algemeen beogen de impact aandelenfondsen niet om aan alle SDG’s bij te dragen, maar hebben de fondshuizen enkele doelstellingen geselecteerd, of thema’s gedefinieerd die gelinkt zijn aan enkele SDG’s. Beleggers dienen zich daar op voorhand van bewust te zijn bij de selectie van een impact aandelenfonds.

Echter, ook de uiteindelijke uitwerking op de portefeuille van de impact benadering dient zorgvuldig te worden afgewogen, want de beschikbare impact aandelenfondsen kennen een behoorlijk uiteenlopende blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkt.

De meeste portefeuilles van impact fondsen kennen een large-cap groei focus. Er zijn ook portefeuilles die eveneens een large-cap focus hebben, maar waarvan de stijl een meer gemengd karakter heeft. Aan de andere kant zijn er ook fondsen die juist het vizier richten op kleinere groeibedrijven. Ook regionaal zijn er verschillen, aangezien sommige wereldwijde impactfondsen aanzienlijk in opkomende landen beleggen, terwijl andere hier juist geen of een beperkte blootstelling hebben.

De Top 5
In de top 5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende wereldwijde impact aandelenfondsen over de eerste vijf maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland). Bij de selectie van de impactfondsen is gekeken naar bijvoorbeeld de rol van de SDG’s in het proces. Er is niet gekeken in welke specifieke Morningstar categorie het fonds is ingedeeld, zolang er maar sprake is van een wereldwijd aandelenfonds.

Baillie Gifford Worldwide Positive Change Fund
De lijst wordt aangevoerd door Baillie Gifford Worldwide Positive Change Fund. Het fonds richt zich op bedrijven waar het leveren van een positieve impact de kern van het bedrijf vormt. Bij de selectie van bedrijven hanteert het vijfkoppige team een viertal thema’s waaronder sociale inclusie en onderwijs, gezondheidszorg en kwaliteit van leven.

De portefeuille is met 25 tot 30 aandelen zeer geconcentreerd. Per eind mei 2020 was Tesla met een weging van meer dan 8% de grootste positie. Een succesvolle keuze, want het aandeel verdubbelde in koers dit jaar. Toch is dit nog niet het best presterende aandeel in de porteuille, want Moderna, een Amerikaanse biotechbedrijf dat op dit moment werkt aan een vaccin voor COVID-19, boekte zelfs een rendement van maar liefst 217%.

Liontrust GF Sustainable Future Global Growth
Een trede lager staat Liontrust GF Sustainable Future Global Growth. Het fonds wordt beheerd door Peter Michaelis die aan het hoofd straat van Liontrust’s team dat veranwoordelijk is voor de gehele Sustainable Future Growth range. Die fondsen worden beheerd volgens een gelijke filosofie die gestoeld is op een thematische benadering. Het team hanteert drie hoofdthema’s (betere energie-efficiëntie, verbeterde gezondheid en meer veiligheid en veerkracht), welke uiteenvallen in een twintigtal subthemas die nauw aansluiten bij de SDG’s.

De gespreide portefeuille bevat circa 50 posities, waarbij PayPal en Visa per eind mei 2020 het grootst waren met een weging van bijna 4%. Paypal is dit jaar met een rendement van 45% het op een na best presterende aandeel, aangezien DocuSign die prestatie overtrof met een rendement van 90%.

AB Sustainable Global Thematic Portfolio
Op de derde plek staat Sustainable Global Thematic Portfolio van AllianceBernstein. Het fonds wordt sinds 2013 beheerd door Daniel Charles Roatry. Hij belegt in bedrijven met een positieve blootstelling aan ecologisch of sociaal georiënteerde duurzame thema's die in grote lijnen consistent zijn met de SDG’s, zoals gezondheid, klimaat of empowerment. De gespreide portefeuille van ongeveer 50 aandelen bevatte per eind april onder andere ook Tesla. Andere aandelen die sterk presteerden waren onder andere Adyen en NVIDIA.

Top 5 Aandelen Wereldwijd Impact

Top 5 Aandelen Aandelen Wereldwijd Impact NL vrijstaand

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten