Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large- en mid-cap aandelen

Morningstar's Global Large-Mid Cap Pick List laat zien welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis. De lijst wordt samengesteld uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index, en omvat dus zowel large- als mid-cap aandelen. Bekijk welke wereldwijde aandelen het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn voor juli.

Robert van den Oever 13 juli, 2020 | 12:26
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Global Large-Mid Cap Pick List biedt een overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde aandelen. De lijst omvat de meest ondergewaardeerde mid- en large-cap aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen, verdeeld over een aantal sectoren.

Duur en goedkoop
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in juni met 3,15% en sloot de maand af op een stand van 3.677. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde korting voor aandelen in de index uitkomt op 2% per eind juni, en dat was een maand eerder nog een stuk hoger op 7%.

Op relatieve basis is technologie de duurste sector en die noteert tegen een premie van gemiddeld 17% ten opzichte van de Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die gemiddeld 28% onder de Fair Value noteert.

Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan zien we een gemiddelde korting van 44% ten opzichte van de Fair Value. Communicatie is de goedkoopste sector met een korting van 61% ten opzichte van de Fair Value.

De meeste nieuwe namen voor deze maand komen uit de sector cyclische consumentengoederen, die zeven namen bijdroeg. Van die zeven heeft Tata Motors de hoogste korting met 59%.

De nieuwkomers
Van de aandelen die nieuw op de lijst zijn, lichten we de volgende voorbeelden toe aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:

 

Albemarle
Deze mijnbouwer heeft rijke lithiumbronnen in Chili en West-Australië die tot de ontginningsmogelijkheden tegen de laagste kostprijs ter wereld behoren. Er is geweldig groeipotentieel als de vraag naar lithium gaat stijgen door de toename van elektrisch rijden. Albemarle is een van de weinige spelers die snel kan opschalen als de vraag naar lithium spectaculair zou stijgen.

China Unicom
De telecomoperator heeft het potentieel om zijn operationele marge op te krikken tot bijna het niveau van concurrent China Telecom en dat zou bijna een margeverdubbeling betekenen. China Unicom boekt succes met het bundelen van diensten; dat stabiliseert de basis van vaste lijnen, verbreedt de basis van mobiel breedband en biedt gecombineerde diensten die concurrent China Mobile niet kan evenaren. De kasstroom is weer positief in 2017-2019 nadat die in 2009-2016 nog negatief was.

Tata Motors
Als grootste fabrikant van bedrijfswagens in India kan Tata profiteren van de toenemende overheidsinvesteringen in infrastructuur waardoor er meer wegvervoer kan ontstaan. India telt slechts 30 auto's per 1.000 inwoners, dus er is enorm groeipotentieel. Jaguar Land Rover mikt op groeiversnelling in opkomende markten en die bieden daar het meeste potentieel voor.

Elekta
De sterke positie van Elekta in opkomende markten biedt mogelijkheden om het groeipotentieel daar te benutten, in het bijzonder in China. Bedrijfsonderdeel Unity kan de activtiteiten in de VS een boost geven en de wereldwijde positie verder uitbouwen. Door zijn geringere schaalgrootte is de kostenstructuur van Elekta relatief hoger dan bij concurrenten. Door een verschuiving van de omzet naar software en services denken wij dat margeverbetering mogelijk is.

Regency Centers
Doordat in 80% van de vastgoedportefeuille een grote supermarkt als ankerpunt gevestigd is, kent deze een veel hoger bezoekersaantal dan bij concurrenten en bovendien is de omzet per vierkante meter ook nog eens hoger. De toplocaties en het hoge bezoekersaantal maken deze winkelcentra beter bestand tegen de concurrentie van online winkelen. Bijna allemaal liggen ze in dichtbevolkte en welvarende gebieden en dat ondersteunt een contiue omzetgroei. Ook kan Regency profiteren van de problemen bij concurrenten op mindere locaties, waardoor er, als die sluiten, nog meer bezoekers naar de betere centra komen.

Uber Technologies
De positie van Uber in de race om autonoom rijden kan bruto en netto-omzet gelijktrekken, want dat scheelt chauffeurskosten. De druk om chauffeurs nu een minimumprijs per rit te betalen werot een drempel op voor eventuele kleinere uitdagers en nieuwkomers, omdat die zich dat niet zomaar kunnen veroorloven. De voorsprong in technologie levert klanten gebruiksgemak op, waarbij de Uber-app met simpele bediening overal voor zorgt.

 

Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor juli:

GLMPL 2020 07 tabel 1

GLMPL 2020 07 tabel 2 GLMPL 2020 07 tabel 3

GLMPL 2020 07 tabel 4 

 

Lees meer over aandelen:

Europese nutsbedrijven bieden aantrekkelijk dividend

Hierom is de sector luxe horloges interessant

Kan de aandelenrally langere tijd aanhouden?

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten